På måndagen går starten för de svenska internationella ITF-tävlingarna med damturnering i Pixbo och herrturnering i Karlskrona – båda på 15000K-nivå.
I Pixbo träffades tolv svenska spelare redan i fredags för att ladda på gruset.

Caijsa Hennemann.

– Jag tycker att vi har haft ett jättebra läger med många duktiga spelare och tränare på plats. Vi har förberett oss bra inför tävlingen och formen känns bra, säger Caijsa Hennemann som tränar på Ullevi TK Good to Great.

– Att få spela på hemmaplan och framför allt här i Göteborg är en speciell känsla. Det är många spelare, tränare och föräldrar som man känner och alla stöttar varandra lite extra. Det blir en annan energi både på och utanför banan så jag ser verkligen fram emot att spela.

Fanny Östlund, Upsala TK, är också på plats. Hon spelar båda veckorna i Pixbo innan hon åker till Grekland eller Tunisien. Därefter väntar ny svensk tävling i Ystad.

Fanny Östlund.

– Det känns jättekul att vara uttagen till det här och få förbereda sig och träna på banorna och få försprång på de andra spelarna. Det är också kul att köra med så erfarna tränare och ett gött gäng tjejer, säger Fanny Östlund och fortsätter:
– Det betyder jättemycket att spela hemma, man behöver inte åka så långt och det kommer folk och hejar, säger Fanny.

Jon Läbom, klubbchef Pixbo Tennis.

Jon Läbom är klubbchef i Pixbo Tennis som har en hel del duktiga yngre spelare, men ingen som kommer ifråga för turneringen i år.

– Vi vill visa hur framtiden kan se ut för dem. Även om vi har fullt i vår verksamhet, så är det här ett bra sätt för oss att synas i Tennissverige och i vårt närområde.

De tolv tjejerna har under helgen tränats av Fed Cup-kapten Mattias Arvidsson, landslagscoach Maria Strandlund Tomsvik och Alexander Olsson från Ystads Tennisklubb.

– Det handlar om att vi ska kunna träna med hög kvalitet och få chansen att spela på matchbanorna med bollarna som används i turneringen. Vi har förberett oss så bra vi kan och det är alltid skönt att veta att man har gjort sin läxa. Vi ska ha fördel av att ha hemmaplan för så är det när våra svenskar åker utomlands, säger Mattias Arvidsson.

Maria Strandlund och Alexander Olsson.

Vilka chanser har de svenska tjejerna?

– Det är alltid svårt att säga, men målsättning måste vara att vi slåss om titlarna två veckor i rad. Det är där vi måste sikta. Vi måste sluta sikta på att vinna en match, nu är det dags att visa att vi kan gå långt i de här turneringarna. Det är också viktigt för spelarna att visa upp sig på hemmaplan och det ska vi använda som en fördel. Många säger att de känner press att spela på hemmaplan. Jag säger tvärtom, det är bra med mycket folk och att tidningarna skriver om det. Det betyder att de tycker att vi är intressanta, säger Mattias Arvidsson.

På söndagen lämnar Maria och Alexander lägret, medan Mattias är kvar under hela första veckan. På måndag startar kvalet och på tisdag huvudtävlingen.
I det svenska startfältet finns spelare som vunnit tävlingar på samma nivå tidigare. Fanny Östlund och Marina Yudanov har titlar både i singel och dubbel och Caijsa Hennemann, Melis Yasar och Alexandra Viktorovitch i dubbel.

Mer information om tävlingen här!

Samtidigt drar herrturneringen i Karlskrona igång med många svenska spelare, däribland Markus Eriksson, på plats.

Mer information om ITF-tävlingen i Karlskrona här!