Svenska Tennisförbundet

De valdes in i Swedish Tennis Hall of Fame

LILJASFOTO

Sedan 2003 har Föreningen Sveriges Tennismuseum tillsammans med Elite Hotels of Sweden valt in medlemmar i Swedish Tennis Hall of Fame. De första att väljas in var våra tre världsettor Björn Borg, Stefan Edberg och Mats Wilander och sedan dess har årligen nya personer, som under sin aktiva spelar-, ledar- eller funktionärskarriär har gjort betydande insatser för svensk tennis såväl i Sverige som internationellt, uppmärksammats på detta sätt.
Genom åren har flera av våra största spelare valts in i denna exklusiva skara av svenska tennispersonligheter. År 2012 valdes exempelvis vår Tournament Director Magnus Norman in tillsammans med Thomas Enqvist och Kent Karlsson.
Henrik Ekersund och Johanna Grapengiesser från Föreningen Sveriges Tennismuseum tillsammans med Elite Hotels var på plats på centercourten i Båstad på onsdagen för att dela ut priser till de nya medlemmarna 2025. 

Invalda 2025:

Christian Bergström (Född: 1967)
För framgångsrika insatser som junior- och seniorspelare under svensk tennis storhetstid.

Christian Bergström var en av de fem tennisspelare från Göteborgsregionen som, under ledning av den legendariske tränaren Tim Klein, nådde världstoppen under slutet av 1980-talet.
1985 var han en del av laget som vann Junior EM-guld för 18-åringar och han nådde som bäst en andraplats på världsrankingen för juniorer i singel. Samma år blev han professionell och nådde sin högsta placering, 32:a på världsrankingen i singel, i januari 1992.
Under sin karriär nådde ”Chrille” kvartsfinal i Wimbledons singelturnering vid två tillfällen, 1990 och 1994, samt kvartsfinal i Australian Open 1993 efter att ha besegrat Ivan Lendl i första omgången. Bland andra namnkunniga spelare som ”Chrille” har besegrat finns Mats Wilander, Thomas Muster, Sergi Bruguera, Michael Stich, Henri Leconte och Goran Ivanisevic. I Båstad, under Swedish Open, nådde han semifinal i singel 1992 och dubbelfinal samma år tillsammans med teamkamraten Magnus Gustafsson.
Efter sin spelarkarriär har ”Chrille” haft flera ledaruppdrag inom svensk tennis. Tillsammans med andra tidigare ATP-spelare, däribland Magnus Gustafsson från Göteborg driver han nu projektet ”Klein Players” för att i Tim Kleins anda ge tillbaka till svensk tennis.

Carina Larsson – fd Karlsson (Född: 1963)
För en framgångsrik spelarkarriär samt för stort engagemang som ledare på olika nivåer i svensk tennis.

Carina Larsson är en av svensk tennis allra största damspelare genom tiderna. Hon är kanske mest känd för att vara den första kvinnan som nådde en kvartsfinal i Wimbledon genom kval, vilket hon gjorde 1984. Under denna turnering besegrade hon bland annat den före detta Wimbledon-vinnaren och hemmafavoriten Virginia Wade i den tredje omgången med 11-9 i avgörande set.
Carina nådde sin högsta ranking som nummer 42 i singel på WTA-rankingen och representerade Sverige i Fed Cup vid sju olika tillfällen. Hon nådde final i WTA-tävlingen i nederländskaHilversum år 1985 och nådde den fjärde omgången i Franska öppna mästerskapen i Paris ett par år senare.
Efter sin spelarkarriär utbildade hon sig till jurist och har suttit i Svenska Tennisförbundets styrelse i sex år. Idag är hon främst engagerad i Ystad Tennisklubb, där hon arbetar som TournamentDirector för den internationella damtävlingen Swedish Ladies och på så vis fortsätter att bidra till svensk tennis.

Roland Hansson (Född: 1943)
För ett livslångs engagemang för tennissportens och pedagogikens utveckling.

Roland Hansson tillhörde den första kullen av tennistränare från Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. Han tog examen 1971 och fick titeln gymnastikdirektör. Sedan dess har han varit en tongivande tennistränare och ledare inom svensk tennis. Han har tränat några av Sveriges mest namnkunniga spelare som Catarina Lindqvist, Mikael Pernfors och Henrik Sundström, men har framför allt gjort ett avtryck som mångårig utbildare på tennisförbundets Steg 3-utbildningar här i Båstad.
Roland var också en av initiativtagarna till att anpassa tennisträningen till barnens villkor och ses som en pionjär inom utvecklingen av minitenniskonceptet och racketsport i skolan. Han är också vida känd utanför Sveriges gränser. Under många år arbetade han för Internationella Tennisförbundet (ITF) med att utbilda tennistränare runt om i världen och har varit en starkt bidragande kraft i att göra tennisen till den världssport som den är idag. För detta arbete uppmärksammades han 2017 då han erhöll ITF:s hederspris för ”service of the game”.

Peter Lundgren (Född: 1965 Död: 2024 – sonen Lukas tog emot priset).
För hans framstående coachingmeriter med världsspelare.

Även om Peter var en mycket framgångsrik spelare med tre singeltitlar på ATP-touren under 1980-talet och en ranking bland de 25 bästa spelarna i världen, är han främst känd för sin exceptionellt framgångsrika karriär som coach på ATP-touren.
En av hans första adepter var Roger Federer, som Peter ledde under den kritiska perioden från lovande junior till etablerad seniorspelare. Deras samarbete varade fram till 2003 och inkluderade Federers första Wimbledonseger samma år. Efter det har han tränat Marcelo Rios, Marat Safin och Stan Wawrinka.
Några av Peters främsta styrkor som ledare var hans anpassningsförmåga och en stor portion av norrländsk empati. Han visade förståelse och medkänsla för sina spelare, vilket hjälpte till att bygga starka relationer och förtroende. Han hade också förmågan att anpassa sina träningsmetoder efter varje spelares individuella behov och styrkor.
Peter lämnade oss tragiskt under fjolåret efter en tids sjukdom. Här på plats finns sonen Lukas för att ta emot Peters pris.

Exit mobile version