Att hantera misstag, motgångar eller längre svackor som tennisspelare kan vara tufft. “Det gäller att ha rätt beteende oavsett hur det går”, menar idrottspsykolog Anna Funke som varit med på en landslagssamling med unga spelare.

I tre dagar har ett gäng 14-åringar haft tufft matchande på Drivans grusbanor i Båstad. Fredrik Hörnell, landslagsansvarig för U14/U16, har hållit i träningarna tillsammans med Jon Sigurdsson, Svedala TK.

– Vi tränade första dagen, men sedan har det i stort sett bara varit matchspel i lite olika former. Vi tycker att det är jättebra att de får samlas under några intensiva dagar och få spela flera tuffa matcher mot varandra. Det tror vi att de har nytta av framåt. 

Fredrik Hörnell syftar på sommartennisen som är i antågande med turnering i Båstad, Elite Hotels Next Generation Cup för en del av spelarna och så summer cups i början av juli och individuella EM senare i juli. 

– De har verkligen sporrat varandra de här dagarna och jag tror att de är rätt trötta nu, men vi har faktiskt ett pass kvar i eftermiddag. Då har vi genomfört totalt sju pass under tre dagar.

Längre bort, vid en annan bana, sitter Anna Funke i den 25-gradiga båstadsvärmen. Hon är idrottspsykolog och är för andra gången med det här gänget.

– Vi träffades i Bosön i mars så det här blir en uppföljning av det vi gick igenom då. Nu handlar det om att omsätta det vi pratat om i praktiken för de spelar väldigt många matcher här, säger Anna Funke och fortsätter:

– Det handlar bland annat om att ha rimliga krav utifrån sin egen förmåga för att ha lagom anspänning. Det centrala i det jag jobbar med i det här sammanhanget är vilka krav spelaren ställer på sig själv, för det skiljer väldigt mycket mellan olika idrottare. 

Tennissporten sticker ut lite i jämförelse med andra sporter. Det kan vara väldigt få poäng som skiljer i en tennismatch och en spelare kan som bekant vinna flest poäng i en match, men ändå förlora den,  

– Det är så många mentala delar i tennisen och vi tror att det är väldigt bra att börja jobba med dessa delar i den här åldern. Förhoppningen är att de unga spelarna får några verktyg med sig så att de kan jobba med och utveckla sina saker även i hemmamiljön, säger Fredrik Hörnell. 

Anna Funke, som jobbat med idrottspsykologi under cirka 15 år, antecknar vad hon ser under en av matcherna för att efter matchen ta ett snack med spelarna individuellt.

Hon förklarar att det i tennisen mycket handlar om hur man hanterar ett misstag, en motgång eller längre svackor.

– Det gäller att man har rätt beteende oavsett hur det går. En annan del är hur en spelare tacklar att från att ha varit bäst i en miljö och plötsligt vara en i mängden när man tränar och spelar matcher med sådana som är bättre, inte minst på internationella tävlingar. Det kan vara en omställning som är jobbig och då gäller det att hantera övergången. De får nycklar med sig att fokusera på, det är inte alltid att det leder till vinst men det skapar förhoppningsvis förutsättningar, säger hon.