Svenska Tennisförbundets ordförande Thomas Wallén önskar alla en riktigt skön sommar.

För 16 år sedan kom Rafael Nadal till Swedish Open-banorna i Båstad för första gången, han förlorade mot Nicolas Lapenti i tredje omgången med 7-6 i avgörande set. Han kom tillbaka 2004, förlorade mot Gaston Gaudio. 2005 vann han tävlingen mot Tomas Berdych i finalen.
Första gången jag såg Nadal på banan var på Percys bana 2003. Det var kvallördag och Players loungen var full av spelare som sträckte ut sig i sofforna, åt glass och spelade TV-spel. Jag var på väg hem klockan halv sex och gick förbi nedre banorna för att byta om till någon sponsorsmiddag. Där sprang han från hörn till hörn och på andra sidan nät stod farbror Tony med en hink med bollar. När jag kom tillbaka lagom till middagen halv åtta, var de kvar och körde för fullt. Klockan kvart i tio lyckades jag ta mig hem från middagen. Det hade börjat skymma men det spelade ingen roll, nu tränade de serve. När jag kom tillbaka nästa morgon klockan halv åtta mötte jag dem i restaurangen, då var de på väg till Percys bana medan de flesta andra spelarna låg och sov. Nadal tyckte det var roligare att träna tennis på banan med en racket i ena handen än att spela på sin Smartphone i soffan med en glass i andra handen. Det gav resultat. 12 titlar på Roland Garros känns som ett oslagbart rekord och den ende som möjligtvis kan slå det är han själv nästa år…..

I år hade vi fler svenskar på Roland Garros-banorna än på många år. Framförallt överträffade damerna våra förväntningar. Johanna visade genom sin semifinalplats att hon och Kirsten Flipkens tillhör de bästa dubbelparen i världen. Rebeccas vinst över 39-rankade Putinseva och hennes första set mot 24-rankade Vekic visar att hon kan slå vem som helst på WTA-touren. Rebecca och Johanna är viktiga förebilder för de yngre svenska flickorna vilket vi redan märker av. Caijsa Hennemann var ytterst nära att gå till semifinal i juniorklassen. Det skall bli mycket intressant att följa Caijsa, Mirjam och våra andra lovande tjejer i Ystad och i Swedish Open på Båstadbanorna om några veckor. Micke kvalade in i huvudtävlingen och vann en match, mycket starkt att vinna fyra matcher på Roland Garros. I Båstad slipper han och Elias att kvala då de återigen fått Wild Card till huvudtävlingen. Skulle båda lyckas vinna fyra matcher var, de har visat att de har kapaciten, får vi en svensk segrare i Swedish Open. Det skulle innebära en stor inspirationskälla även för alla våra duktiga pojkjuniorer. Kan dom kan vi…..

Vid sidan av matcherna på Roland Garros-banorna fortsatte det internationella politiska maktspelet mellan och inom ATP, WTA, ITF och Grand Slam-tävlingarna. De hetaste “matcherna” handlar om ITF-touren och Davis Cup. ATP och WTA äger de professionella turneringarna förutom Grand Slam-tävlingarna, som ägs av de fyra nationella arrangörsländerna. ITF arrangerar tillsammans med de nationella förbunden tusentals turneringar runt om i hela världen per år med prispengar. Dessa tävlingar är en station på vägen för spelarna på resan från nationella tävlingar till den professionella ATP- och WTA-touren. ATP beslutade att ta bort de ATP-poäng man tidigare erbjudit till ITF-tävlingarna och istället utöka antal Wild Card eller fribiljetter till sina Challengerturneringar. Samtidigt bestämde sig ITF för att dra ned antal spelare i sina kval och erbjuda fler Wild Card till spelare från egna juniortävlingar. Detta orsakade massiva protester framförallt från de spelare som fastnat på stationen och efter många års slit på ITF:s Futuretävlingar inte lyckats ta steget upp och etablera sig på ATP- och Challengertouren. Förändringarna som gjorde ont och skapade oro, främst för denna kategori av spelare, har nu efter bara några månader dragits tillbaka. Vi och många nationer med oss tyckte att det kanske skulle varit bättre att utvärdera förändringarna efter ett första år då man hade sett effekterna fullt ut och sedan gjort de justeringar som kanske borde göras…..

Reformeringen av Davis Cup var nödvändig för att rädda tävlingen. Under de senaste decennierna har denna anrika tävling hamnat i en negativ spiral. De bästa spelarna har bara spelat sporadiskt vilket har lett till mindre publik både nationellt på läktarna och internationellt i TV, vilket i sin tur drastiskt minskat intresset för sponsorer. ITF:s största inkomst har varit Davis Cup och är det även de närmsta åren tack vare det nya formatet som var ett krav från spelarna och de nya sponsorerna. Vi skall komma ihåg att ITF:s intäkter, till skillnad från Grand Slam, ATP och WTA:s intäkter, går oavkortat till utvecklingen av sporten runt om i världen…..

Här hemma har vi under det gångna årets arbete vid sidan av banan prövat gamla traditioner och nya har kommit till. Det kanske har lett till oro och gjort lite ont, men förändringar är nödvändigt för att nå utveckling. Nu känns det som vi hittat en gemensam väg framåt där vi alla – klubbar, regioner och förbund och akademier – arbetar närmare varandra än någonsin. Jag har under vårens möten med ledare, tränare, tennisföräldrar och styrelser runt om i landet upplevt mer positivism och entusiasm än under mina fyra tidigare år i förbundet. Det känns som att vi nu har skapat förutsättningarna för att tillsammans utveckla Svensk Tennis i en positiv anda. Låt oss ta vara på detta och arbeta vidare på samma sida nätet…..

Avslutningsvis en liten uppmaning till alla tennisintresserade runt om i landet; tennis skall spelas IRL. Så alla barn, ungdomar, seniorer och pensionärer: Ta racketen i ena handen och ge er iväg till någon av alla våra fantastiska klubbar. Det arrangeras många tävlingar på alla nivåer och det finns förvånansvärt många lediga banor på sommaren.
Till sist: Glöm inte att man kan träna serve även när det är mörkt ute, det kan ge resultat…..

Lycka till och ha en rolig tennissommar med mycket grus på strumporna!!

Thomas

PS! För våra lite äldre spelare, IRL är en mycket vanlig använd förkortning bland den nya Smartphone-generation och står för In real life…..