Sommarens ATP- och WTA-tävlingar i Båstad är bara några dagar bort. För Christer Hult och hans organisation blir det 20:e året för ett evenemang som utvecklats för varje år.  ”Vi tittar på nästa generations topp 20-spelare”, säger turneringschefen på herrsidan.

År efter år har ATP-turneringen i Båstad prenumererat på priset för bästa turnering på sin 250-nivå – en utmärkelse som bottnar i spelarnas omdömen om tävlingen. Länge har den spanska armadan med grusspelare som Tommy Robredo, David Ferrer, Fernando Verdasco varit självklara inslag. Sedan ett par år har dock Swedish Open profilerat sig som turneringen med kommande världsstjärnor. Sedan tidigare har både Elias och Mikael Ymer fått Wild Cards och nu även 19-årige Alejandro Davidovich Fokina. Elias är rankad 118 i världen, Mikael 122 (nr 10 på Race to Milan) och spanjoren är rankad nummer 131 (tolva på Race to Milan).

Mikael Ymer har fått ett Wild Card. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

– Alejandro är en extrem talang som har svensk pappa och rysk mamma och har förutsättningar att slå sig in på topp 50 inför nästa år. Mikael Ymer har gått mycket bra på sistone och är tillsammans med Elias alltid intressanta. Vi har stora förhoppningar på dem. Vi har en bra mix med de unga killarna och spelare som Richard Gasquet (#47), Fernando Verdasco (#37), Albert Ramos-Vinolas (#99), och Ernest Gulbis (#92), säger Christer Hult och fortsätter:

– Vi tittar på nästa generations topp 20-spelare. Christian Ruud från Norge (femma på race to Milan) är en och i år har vi med två spelare från Chile som ser jätteintressanta ut. Cristian Garin (#34) som vann finalen mot Casper Ruud (#62) i 250-tävlingen i Houston och Nicolas Jarry (#53). Vi har spanjoren Jaume Munar (#90) som fick Wild Card här förra året, men som nu tar sig in av egen kraft.

…liksom brorsan Elias Ymer. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

23-årige italienaren Matteo Berrettini är rankad 20 i världen och är i skrivande stund högst rankad i årets startfält. Christer Hult flaggar dock för att det kan komma att dyka upp högt rankade spelare från Wimbledon.

– Jag tror inte vi är en tävling som ska sträva efter att ha Roger Federer, Rafael Nadal eller Novak Djokovic i startfältet. Skulle någon av toppspelarna ändå vilja spela veckan efter Wimbledon så får vi så klart titta på en finansiering, precis som vi gjorde med Nadal en gång i tiden, säger turneringschefen.

Det är 20-årsjubileum för Christer Hult vid rodret. Året var 1999 när PR Event tog över  efter dåvarande ägaren Stiftelsen Båstadtennis och Eurovent som drev turneringen. Franska Lagardere tog över 2007 och hade driften fram till 2017.
Sedan ifjol är det Arena Båstad AB som står för arrangemanget.

–  Det är ingen större skillnad att producera själva evenemanget, den stora skillnaden nu är att vi har en huvudman i fastighetsbolaget här i Båstad. Förutsättningarna blir att har större möjligheter att göra investeringar för längre tid framåt.  I och med att vi driver arenan kan vi anpassa den till de andra arrangemangen vi har. Installationer som tidigare varit tillfälliga, kan nu vara permanenta lösningar.

I dagarna har Arena Båstad AB hyrt ut anläggningen till World Padel Tour, men även personal som varit med och byggt upp infrastrukturen på samma sätt som med tennisen.

– Vi hyr också ut arenan och personal när det kommer konserter hit. Vårt störst uppdrag jämte tennisen är att skapa större attraktion, att få fler människor till Båstad som destination. Fastighetsbolagets intäkter är beroende av hotellnätter och restauranggäster.

15 juli 2000. Bilden togs inför Swedish Open-finalen där Magnus Norman vann svenskmötet med Andreas Vinciguerra. Foto: Bildbyrån

Om vi skruvar klockan tillbaka till millenniets första år, då Magnus Norman slog Andreas Vinciguerra i singeln och Nicklas Kulti och Mikael Tillström spelade hem dubbeltiteln, är det lätt att tycka att det var bättre förr. Publikmässigt sett. På senare år har det dock varit välfyllt på läktarna igen.

– När vi startade år 2000 hade vi ett oerhört flyt med två svenskar i final. Det året var otroligt bra. Den svenska publiken är patriotisk och vid den tiden i början hade vi upp emot 22 000 personer under tennisveckan.

Största förändringen skedde åren 2001-2007 när den nya arenan byggdes. Investeringen landade på runt 550 miljoner kronor.

Bilden till vänster är från 25 maj 2002. Christer Hult, och Thomas Wallén drev genom byrån PR Event Swedish Open de första åren på 2000-talet.
Bilden till höger togs ett år innan (2006) franska Lagardere köpte tävlingen. Foto: Bildbyrån

– Ska man göra ett evenemang på den här nivån krävs faciliteter att genomföra även annat vid sidan av banan med seminarier och festligheter. Nya arenan har ju gjort att hela arrangemanget förändrats på ett makalöst sätt och något som skapade förutsättningar för oss. Idag har vi en av Europas finaste tennisarenor. Vi har också nära till allt och det är basen i det hela.

Christer Hult låter nöjd, men lutar sig inte tillbaka. Ambitionen är att utveckla evenemanget ännu mer, att skapa en ännu större mötesplats för svenskt näringsliv.

– Företagen som går in i turneringen ställer högre krav som partners idag. Man vill se att det blir en retur, att man får något tillbaka mer än en reklamskylt. Sedan flera år tillbaka har vi massor med aktiviteter tillsammans med företagen och ser man till evenemanget i stort måste jag säga att detta är en av Sveriges bästa mötesplatser för både ungdomar, tennisfamiljer och svenskt näringsliv. Det är klart att det varje år är celebriteter här inom sport, kultur och politik och det hjälper till så klart.

Tjeckiskan Katerina Siniakova grät glädjetårar efter finalsegern mot Caroline Wozniacki. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

När Katerina Siniakova från Tjeckien slog in matchbollen mot Caroline Wozniacki 2017 var det också sista slaget för WTA250-turneringen. Eller det senaste kanske man ska säga.
Efter ett års uppehåll är damtävlingen tillbaka, om än på lägre nivå. 8-13 juli spelas istället en WTA125-tävling, samtidigt som Wimbledon går in på andra veckan. Turneringschefen för den tävlingen är Sofia Arvidsson, som själv nått semifinal i Båstad för några år sedan.

– Swedish Open har alltid varit en så proffsig turnering, det vet jag själv sedan tiden som spelare, och att få vara med i det gänget och jobba med dem ger ju väldigt bra erfarenheter, sa Sofia Arvidsson när hon gästade Svenska Tennispodden.

Med sin erfarenhet och breda kontaktnät ska Sofia Arvidsson försöka locka två toppspelare till Båstad med de två Wild Cards som öronmärkts för topp 50-spelare. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Sverigeettan Rebecca Peterson gjorde för en tid sedan klart att det inte blir spel i Båstad. Klara sedan tidigare är bland andra Shuai Zhang från Kina (i skrivande stund 52:a på WTA-rankingen), slovenskorna Tamara Zidanzek (#60) och Polona Herzog (#61) där den senare är tvåfaldig Båstadvinnare (2011 och 2012). I startfältet finns fler tidigare vinnare i Båstad som Laura Siegmund, som vann 2016) och Mona Barthel som vann här 2014.
Frågan är vilka affischnamnen blir inför damveckan. Sofia Arvidsson är nu i Wimbledon med uppdraget att locka hit högt rankade spelare som åker ur grästurneringen. Två Wild Cards finns till topp 50-spelare.

– Just nu har vi inga av dom större affischnamnen men några ur den kommande generationen, så som danskan Clara Tauson, ryskan Anastasia Potapova som slog Angelique Kerber i Franska Öppna och de svenska framtidshoppen Mirjam Björklund och Caijsa Hennemann. Sen tror jag att publiken vill se så många svenska spelare som möjligt. Så var det på min tid, säger Sofia Arvidsson.

Christer Hult är inne på samma spår.

– Rankingmässigt är det ingen jätteskillnad mellan 250- och en 125-tävling. Enda skillnaden är att det är svårt att attrahera topp 50-spelarna på den här nivån, säger Christer Hult och fortsätter:

Mirjam Björklund (bilden) och Caijsa Hennemann har en biljett in i huvudtävlingen. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

– Tidigare har damveckan i Båstad legat under vecka 30, men vi hade svårt att attrahera företagen den veckan. När vi köpte tillbaka Swedish Open var det med ambitionen att få en WTA-turnering här igen. Ett av huvudsyftena är att ge våra svenska tjejer en möjlighet att tävla på hög nivå på hemmaplan. Nu har vi fyra Wild Cards plus ytterligare två som vi kan ge till topp 50-spelare. Beroende på hur man ser det så hoppas vi så klart att även Johanna Larsson spelar här, men det hänger ju på hur det går i Wimbledon.

Mirjam Björklund och Caijsa Hennemann har redan fått Wild Cards och troligen går ett tredje kort till ännu en svenska.

– Vi har gett ett Wild Card till Clara Tauson också, som är etta på juniorsidan. Hon är väldigt intressant och det kan säkert attrahera den danska marknaden också. När Caroline (Wozniacki) var här så lockade hon på egen hand flera tusen danska besökare under veckan.

Den nordiska publiktillströmningen gjorde sig även påmind förra sommaren när Casper Ruud fick ett Wild Card som han tog till vara på.

– Det var nog inte många i Norge som egentligen förstod hur stor potential han hade då. Han har verkligen lyckats och avancerat runt hundra placeringar på ATP-rankingen. Nu skrivs det desto mer om Casper hemma i Norge och det har uppmärksammats att han kommer spela här, så vi får hoppas att norrmännen återkommer på läktarna. Avståndet till Osloregionen är inte heller jättelångt.

Vy över centercourten finaldagen förra sommaren. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Biljettförsäljningen pågår på swedishopen.org. Trenden de senaste åren är att vädret styr mer än vilka som spelar. Därför väntar många med att köpa biljett på plats.
Publikrekordet från 2011, då Robin Söderling stod som segrare, gäller fortfarande. Då räknade arrangören in cirka 57 000 personer under herrveckan men då hade man också ett extra arrangemang, ”Sunset Tennis”, en av kvällarna,
Det skiljer drygt 10 000 besökare med eller utan ”en Robin”, enligt Christer Hult.

Damveckan 2017 lockade runt 30 000 personer (fri entré mån-ons).

– I år har vi fri entré hela damveckan. Vi har valt att promota svensk tjejtennis. Det innebär att folk kan komma och gå, vilket jag tror är tilltalande för många familjer. Man behöver inte välja stranden eller tennisen, man kan göra båda sakerna.

Ingen titelsponsor i år – hur ska man tolka det?

– Det är väldigt vanligt bland evenemang, att när man haft en långvarig titelsponsor så är det sällan någon hoppar på direkt efter. Vi har jättebra stöttning av Wihlborgs och Fabrege. 

Finalen i damtävlingen spelas lördagen 13 juli. Samma dag är det stor familjedag, en så kallad Kids Day. Söndagen blir en omställningsdag samtidigt som herrarnas kval drar igång på nedre banorna.

Kuriosa

HERR

Eric Sturgess från Sydafrika lyfte bucklan i Båstad de tre första åren 1948-1950. Därefter har spelare som Ulf Schmidt, Jan-Erik Lundquist, Manuel Santana, Roy Emerson, Ilie Nastase, Björn Borg, Mats Wilander, Henrik Sundström, Joakim Sundström, Magnus Norman, Rafael Nadal, Tommy Robredo, David Ferrer, Robin Söderling, Fabio Fognini – och Magnus Gustafsson (bilden) vunnit. ”Gusten” har rekordet på fyra titlar.
I dubbel har par som Lennart Bergelin/Sven Davidsson, Ove Bengtsson/Björn Borg, Stefan Edberg/Anders Järryd, Joakim Nyström/Mats Wilander, Jonas Björkman/Todd Woodbridge, Simon Aspelin/Julian Knowle och Robert Lindstedt/Horia Tecau vunnit. Jonas Björkman är bäst i klassen med sju titlar, Anders Järryd har fyra titlar. Robert Lindstedt 3.

DAM

Tyskan Hilde Krahwinkel Sperling vann den allra första damtävlingen i Båstad 1948.
Lena Sandin och Christina Sandberg har vunnit två singeltitlar vardera.
Birgit Gullbrandsson-Sandén var dock första svenska att vinna (1954). Catarina Lindqvist vann både singel och dubbel (med Maria Lindström) 1986 och var i final mot Sandra Cecchini året efter.
Mellan 1991 och 2008 spelades inte någon WTA-tävling i Båstad.
Många namnkunniga spelare har spelat turneringen på senare år, bland andra Serena Williams som vann 2013. Två år senare, 2015, lyckades Johanna Larsson (bilden) vinna både singel- och dubbel- turneringen (med Kiki Bertens). Danska Caroline Wozniacki har varit i final vid två tillfällen.