Jasmin Galijasevic, sportchef i Enskede LTK, fick smeknamnet ”guldcoach” efter att Enskede säkrat klubbens första elitserieguld någonsin när damlaget vann år 2020. Inte passade det sämre när man följde upp och försvarade guldet året efter. Hur ser Jasmin på lagets chanser i år när formatet gjorts om?

Text: Linus Eriksson

Jasmin, när jag klev in här på ert kontor i Enskede är något av det första jag ser på väggen prischecken på 40 000:- från fjolårets förstaplats i elitserien. Ger det bra minnen att se tillbaka på de raka SM-gulden år 2020 och 2021?
– Ja, det klart det ger. Men 40 000 kronor täckte inte kostnaderna för serien. I år är prispengarna höjda, så jag räknar med 100 000 kronor om några veckor. Då går vi kanske plus minus noll på årets serie.

Hur känns det när du tänker tillbaka på guldåren?
– Bra, serien är roliga veckor. Men känslan är att det inte är så många andra utanför Enskede som tycker det är kul att vi vunnit.

Hur menar du?
– Efter guldet förra året har väldigt få utanför klubben sagt grattis och ni i media har inte velat ge något utrymme alls åt Enskede. Det kan jag tycka är lite respektlöst gentemot bollkallar, domare, funktionärer och såklart spelarna som kämpat under den här serien. Fair Play har vunnit typ tio år med utländska spelare och får respekt, Helsingborg har vunnit med utländska spelare och får respekt. Jag tycker helt enkelt vi förtjänar samma respekt som andra klubbar har fått.

Så du tror det är för att ni vunnit serien med ett lag bestående av flertalet internationella spelare?
– Jag vet inte, för folk vågar inte komma fram och diskutera. Alla är konflikträdda. Om du frågar mig kan jag förklara varför vi tagit in spelare utifrån, men om du inte frågar mig kan jag inte läsa dina tankar och att du undrar. 

Då frågar jag dig – varför har ni använt er av flertalet utländska spelare under de senaste åren?
– Vi har tagit in internationella spelare bland annat för att våra juniorer ska få chansen att träffa, se och spela med duktiga spelare här i hallen. Och för att vinna SM-guld. Att vinna SM-guld är det största man kan vinna. Äran är värd mycket! Klubben har gått ekonomiskt minus varje år på serien, men vi tycker det här är stort. Styrelsen har varit med och bestämt att vi ska gå för seger.
– Vi har kollat reglerna och sett hur andra framgångsrika klubbar gjort för att vinna serien. Eftersom alla våra egna spelare åkt över till college och inte kunnat vara med under åren vi varit i elitserien 2018 och framåt så har vi värvat in spelare utifrån. 

Hur kommer ert lag se ut i år?
– I år får vi se, det kanske inte blir några utländska spelare alls. Vi har inte bestämt oss än, det beror lite på om våra egna collegespelare hinner hem till serien eller inte. Men hur ska vi små klubbar ha en chans att vinna serien om inte vi tar in spelare från andra länder? De bättre svenska spelarna går ju till storklubbarna när de når en viss ålder och nivå.

Jasmin Galijasevic segerjublar med Pemra Ozgen.

Vad tror du är nyckeln till att mindre klubbar ska kunna behålla spelare upp i åldrarna?
– Allt handlar om marknadsföring. Det är bara några få klubbar som får medialt utrymme idag och då målas det upp en bild att de här klubbarna är mycket bättre och finare än andra. Jag tror svensk tennis skulle behöva enas kring vilka regler som ska gälla vid klubbövergångar när en klubb har lagt mycket tid och resurser på att ta fram en spelare och den sen lämnar för en annan klubb.

När vi bestämde tid och plats för den här intervjun sa du till mig att ni inte går in för att försvara guldet i år utan för att vinna ett nytt. Förklara mer hur du menar?
– Vi går in för att vinna, vi vill inte bara försvara oss. Det låter defensivt att försvara och vi vill vara offensiva hela tiden.

Så, vad tycker du om det nya formatet på årets elitserie?
– Både och. Slutspelet tycker jag är jättebra med semifinal och final på samma ställe för både herrar och damer. Fair Play har en bra anläggning och är den bästa klubben i Sverige, så det blir kanon!

Ursäkta att jag avbryter, berätta mer om varför du anser Fair Play vara landets ledande klubb?
– För allt dem gör. De går in för att vinna SM-guld och gör det regelbundet på både herr- och damsidan. De vill verkligen vinna och det gillar jag. De har en bra verksamhet och många duktiga tränare. Helheten gör att jag värderar Fair Play högt.

Okej, fortsätt berätta om dina tankar om det nya formatet.
– Jag förstår att man vill förkorta matchtiden och det känns okej med tre singlar och en dubbel. Det är kul att dubbeln blir viktig eftersom den spelas under första matchrundan. Det enda jag inte förstår är varför spelarna bara får spela singel eller dubbel, det är synd. Ska man flyga in spelare utifrån bara för att spela en dubbel per lagmatch?

Känns det som att reglerna gjorts om för att försvåra för er?
– Nej, det tycker jag inte. Det har pratats om att göra om seriespelet under lång tid och jag har inget emot att det ändras. Däremot måste vi kolla på vilka som ska spela. Att man bara får ha två utländska spelare med tycker jag är okej, men skulle det vara färre än så blir det svårt att sälja in serien ifall det blir för mycket juniorer som spelar. Vi vill inte ha det här som ett junior-SM, det här är och ska vara elitserien.

Jasmin Galijasevic tar emot 2020 års segerpokal av Svenska Tennisförbundets ordförande Åsa Hedin.

Vad har Enskede som klubb tjänat på att bli svenska mästare två år i rad?
– Det har varit en kul grej. Vi har velat ta hit de bästa spelarna i Sverige och duktiga utländska spelare så att våra juniorer och medlemmar ska få se duktiga spelare live. SM är det största man kan vinna i Sverige, jag förstår faktiskt inte varför inte andra klubbar har satsat på det? Vi har varit med och skrivit svensk historia som en av få klubbar som har vunnit och det är vi stolta över, oavsett vad andra tycker.

Slutligen Jasmin, vilka ser du som Enskedes största utmanare till guldet i år?
Fair Play och Salk. Om Rebecca Peterson och Mirjam Björklund spelar – då blir Salk självklart väldigt starka.

Hoppas du till exempel Rebecca och Mirjam spelar även om det blir tuffare motstånd för er?
– Självklart! Jag hoppas verkligen de spelar – det är bra för svensk tennis om så bra spelare som möjligt är med och deltar.

Enskede LTK inleder årets guldjakt lördag den 10 december hemma mot Lidköpings TK i grupp A.