UTBILDNING FÖR TRÄNAREN

Svenska Tennisförbundets utbildningsprogram – Tennisens grundtränarutbildning – är kvalitetsgranskat och certifierat på silvernivån av Internationella Tennisförbundet.

Vill du gå några av tennisens tränarutbildningar? Vad roligt! Ta först kontakt med din klubb och/eller region om du vill utbilda dig. Nedan kan du läsa mer om utbildningarna.

Just nu pågår arbetet med att utöka och utveckla utbildningsprogrammet samt dess flexibilitet och tillgänglighet, i enlighet med Game Change 2030. De första delarna lanseras 2022. Klicka här eller på knappen nedan för att läsa mer om de kurser som kommer att ingå i det nya utbildningsprogrammet för tränare.

AKTUELLA KURSER & ANMÄLAN

Anmälan till våra kurser och konferenser sker via IdrottOnline. Välj Svenska Tennisförbundet som specialidrottsförbund.

NYA UTBILDNINGPROGRAMMET – FÖRSTA DELARNA LANSERAS 2022

Just nu pågår arbetet med att utöka och utveckla utbildningsprogrammet samt dess flexibilitet och tillgänglighet, i enlighet med Game Change 2030. Nu lanserar vi de första delarna av programmet: SvTF Bastränarutbildning och Multi SkillZ Tennis.

För att ta reda på när och var de första kurserna går ska du kontakta din region. Nedan kan du läsa kortfattad information om de utbildningar som ingår i det nya utbildningsprogrammet för tränare.

SVTF BASTRÄNARUTBILDNING

Tidigare Tennisens Plattform och TGU 1 – lansering 2022.

Utbildningen passar dig som vill påbörja din karriär som tränare. Rekommenderad yngsta ålder är 15 år. Utbildningen passar även dig som är tränare men intresserad av att lära dig mer. Utbildningen passar också utmärkt för dig som är förälder, gymnastiklärare eller på något annat sätt engagerad i tennisklubben och vill lära dig mer om tennis. Innehållet på utbildningen ger dig kunskap i att organisera och genomföra träningar för yngre barn och nybörjare i alla åldrar.

Utbildningen består av en digital utbildningswebb och en praktisk del. Utbildningswebben tar ca sex timmar att genomföra. Efter det ska du genomgå en praktisk del som totalt omfattar 32 timmar.

Efter att ha genomfört SvTF Bastränarutbildning kan du arbeta med yngre barn och nybörjare i alla åldrar. Tyngdpunkten ligger i att skapa träningar där alla spelare mår bra, har roligt och får möjlighet att utmanas och utvecklas utifrån sina egna förutsättningar och behov. Du kommer att ha kunskap i grundläggande spelsituationer (serve, retur, baslinjespel och nätspel), taktiska intentioner (stanna kvar i poängen, skapa övertag, slå en vinnare), och relevanta tekniska instruktioner som du kan förmedla till spelaren.

Du kommer även kunna använda och lära ut grundläggande regler, räkning och fair play, och använda rätt material och banstorlek och försäkra dig om att samtliga spelare kan spela och räkna från första kontakten med tennis. Slutligen får du grundläggande verktyg för att skapa en miljö som attraherar och bibehåller spelares motivation till tennis.

En förutsättning för att bli godkänd på utbildningen är att deltagaren har 100% närvaro och blir godkänd på examinationerna som består utav:

 • Ett teoretiskt prov på utbildningswebben (detta ska vara klart innan den första fysiska träffen).
 • Ett spel- och bollmatningstest
 • Ett gruppträningstest
Kunskapsmål
 • Är professionell och blir medveten om viktiga styrdokument.
 • Blir medveten om viktiga ledaregenskaper och kan anpassa ledarskapet för att bibehålla en god lärandemiljö.
 • Kan genomföra säkra träningar.
 • Kan kommunicera på ett tydligt sätt anpassat för nybörjare.
 • Blir medveten om hur matchformer kan anpassas för att utveckla nybörjare i tennis.
 • Kan genomföra enklare matchformer för nybörjare.
 • Kan reflektera över sin egen ledarskapsfilosofi och träningens genomförande utifrån ett givet mål och syfte.
 • Kan demonstrera korrekta grundslag (serve, smash, volley, forehand och backhand) och bollmatningsfärdigheter anpassat för nybörjare.
 • Kan genomföra en träning för nybörjare. Kan ge tydliga instruktioner anpassat för nybörjare.
 • Kan använda lämpligt material och banstorlek anpassat för nybörjare.
 • Blir medveten om spelnivåerna för nybörjare (golvet, spel med kompis över hinder, matchspel, spela ifrån motståndaren) och relaterade taktiska och tekniska färdigheter.
Spel- och bollmatningstest
Slag Slagtekniska checkpunkter Balans Rytm Säkerhet
Forehand & backhand Grundposition.

Grepp (eastern eller semiwestern).

Sidvridning.

Träffpunkt framför och bredvid kroppen.

Avslutning på motsatt sida av kroppen.

Brett mellan fötterna.

Stabil kroppsposition genom hela slagfasen.

Tajma splitstep innan medspelaren träffar bollen.

Påbörja sidvridningen innan bollen passerar nätet.

Tyngdöverföring från bakre till främre ben.

Spela tio slag (fem av varje utan misstag).
Volley Grundposition.

Grepp (continental).

Sidvridning.

Träffpunkt framför och bredvid kroppen.

Samma som ovan. Samma som om ovan. Samma som ovan.
Serve Continentalgrepp.

Uppkast och träff ovanför huvudet.

Träffpunkt ovanför huvudet.

Avslutning på motsatt sida av kroppen.

Bibehålla en stabil position genom hela rörelsen. Tajming av svingen när bollen är nedåtgående. Slå fem servar med godkänd teknik.
Bollmatning 7 träffar i markerat område på ca 30 sekunder.
Gruppträningstest

Du ska kunna organisera och genomföra en gruppträning på röd bana anpassat för nybörjare.

Beskrivning på gruppträningstestet

För att bli godkänd behöver du genomföra en gruppträning utifrån nedanstående mall. Förutsättningarna för gruppträningen kommer du få information om under de fysiska träffarna.

Mall

Gruppträningstestet tar totalt 20 min. att genomföra.

 1. Uppvärmning med rörelse och boll, 5 min.
 2. Tennisspel utifrån tilldelad spelsituation (tilldelas på den fysiska träffarna), totalt 10 min, varav:
  – 5 min. är en samarbetsövning med tränaren
  – 5 min. är en modifierad poängövning.
 3. Intervju, 5 min.

Det finns inga förkunskapskrav. Du ska vara medlem i en tennisklubb som tillhör SvTF för att genomföra utbildningen och få ditt intyg.

SvTFs Bastränarutbildning består av en utbildningswebb och en praktisk del. För att bli godkänd behöver du genomföra båda delarna. Du genomgår utbildningswebben på egen hand och när det passar dig. Materialet består av uppgifter med text, video och bilder som du ska ta till dig och sedan markera som klara. Den sista uppgiften är ett teoriprov där dina kunskaper prövas. Du ska slutföra samtliga uppgifter på utbildningswebben innan den praktiska träffen. Vi rekommenderar dig att påbörja utbildningswebben två veckor före den praktiska träffen. Vill du köpa materialet utan att gå utbildningen så går det självklart också bra.

Utbildningswebben ingår i kursavgiften för SvTF Bastränarutbildning och du får tillgång till materialet när du anmäler dig till utbildningen. Du anmäler dig via din region och får därefter ett mejl med dina nya inloggningsuppgifter.

Kontakta din region för information om var och när nästa utbildning går. Om du har frågor om materialets innehåll kontaktar du SvTF.

MULTI SKILLZ TENNIS

Tidigare Multi SkillZ.

Detta är en kompletterande utbildning som ingår i utbildningsprogrammet för tränare. Utbildningen passar dig som är ny i rollen som tränare.

Kursen omfattar två digitala träffar á 1,5h och 2 praktiska heldagar.

Utbildningens innehåll är anpassat för barn och fokuserar på både allmänna idrottsfärdigheter och tennisspecifika färdigheter. Utbildningen ger dig som tränare ett strukturerat, modernt och energifyllt träningskoncept för att skapa roliga och lärorika träningar. Titta på filmen nedan för att lära dig mer om konceptet Multi SKillZ Tennis.

Det finns inga förkunskapskrav. Du ska vara medlem i en tennisklubb som tillhör SvTF för att genomföra utbildningen och få ditt intyg.

Du anmäler dig via din region och/eller SvTF och får därefter ett mejl med dina nya inloggningsuppgifter.

Kontakta din region och/ eller SvTF för information om var och när nästa utbildning går. Om du har frågor om materialets innehåll kontaktar du SvTF.

SVTF KLUBBTRÄNARUTBILDNING

Tidigare TGU 2 – preliminär lansering 2023.

Detta är det andra steget i utbildningsprogrammet för tränare. Mer information om SvTF Klubbtränarutbildning presenteras längre fram.

SVTF HÖGRE UTBILDNINGAR

Tidigare TGU 3 – Preliminär lansering 2024.

Det tredje och högsta steget i utbildningsprogrammet för tränare är indelat i olika karriärspår som vart och ett syftar till att fördjupa dina kunskaper inom olika områden. Mer information om SvTF högre utbildningar presenteras längre fram.

UTBILDNINGSANSVARIGA I REGIONERNA

Kontakta din region om du är osäker på vilken kurs du ska välja, eller om du har frågor om utbildningsprogrammet i din region.

Norr: Sophie Lindvall
Mitt: Jennifer Jussi
Stockholm: Lena Kubicska
Väst: Peter Lindgren
Öst: Mirza Beciragic
Göteborg: Klas Ivarsson
Syd: Magnus Hansson