JUNIORLANDSLAG

Här kan du läsa mer om Svenska Tennisförbundets juniorlandslagsverksamhet (14, 16 och 18 år) samt hur landslagsaktuella spelare stöttas för att kunna ta nästa steg i sina satsningar.

SÅ HÄR ARBETAR VI

Vi organiserar deltagandet i Winter- och Summer Cups, Europamästerskap för åldrarna 14, 16 och 18, Ungdoms-OS samt Nordisk juniorlandskamp. Inom ramen för förbundets landslagsverksamhet tillhandahåller vi stöd och aktiviteter till landslagsaktuella spelare och deras hemmamiljöer.

Vi tror på långsiktighet, det vill säga att ha tålamod och arbeta för att utveckla tennisens alla delar över lång tid. Att träna med kvalitet och tanke samt att tävla mycket och på rätt nivå är viktiga nycklar till utveckling. För att få ihop helheten krävs en genomtänkt tränings- och tävlingsplanering som hela tiden följs upp av spelare, tränare och föräldrar.

Vår inställning är att individen ”äger” sin egen satsning, det finns olika sätt att bli bra på och att Svenska Tennisförbundet är en part som kan hjälpa till. Våra aktiviteter är en liten del i spelarens totala satsning – det är i hemmamiljön det stora arbetet med att utvecklas sker och på sikt är det spelarens egna driv och motivation som avgör. Föräldrar som stöttar på rätt sätt, en bra träningsmiljö, engagerade och bra tränare verkar också vara en nyckel till att nå långt.

VÅRA GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR

Individen i centrum

Helhetssyn – alla delar påverkar prestationen

Långsiktighet/hållbarhet

KALENDER, POLICY OCH UTVECKLINGSPLAN

Här kan du ladda ner vår kalender, policy för deltagande i SvTF:s aktiviteter samt mall för din utvecklingsplan (redigerbar pdf-fil).

När vi väljer vilka spelare som bjuds in att delta på Tennisförbundets aktiviteter har vi många faktorer att ta hänsyn till och det är ingen lätt uppgift. Nedan är några av de delar vi har med oss vid uttagningar till våra aktiviteter:

Grundläggande kriterier: Ansträngning, Attityd, Förmåga

Vi har med oss att alla utvecklas olika och att det händer mycket i spelarnas utveckling (tennismässigt, fysiskt och mentalt) i unga åldrar. 

Vid uttagningar till mästerskap väger spelarnas aktuella form och hur spelarna tävlat och presterat i tävlingar innan mästerskapet tungt. 

Om du blir uttagen till ett uppdrag – se det som en bonus och en extra chans att lära dig något. Om du inte blir uttagen är det inte ett tecken på att du inte kan nå högsta nivå. Du har alltid möjlighet att komma med på nästa aktivitet, inga dörrar är stängda.

I de flesta fall kommunicerar vi ut uttagningar via mejl till spelare/föräldrar och tränare. Vi skickar info både till de som kommer med på aktiviteten samt till de som vi anser varit aktuella.

Ev. synpunkter på aktuella uttagningar sker genom spelarnas tränare.

Genom att följa landets större turneringar som SALK Open, Junior-SM, Båstadtennis Corem Open och delvis de svenska Tennis Europe och ITF-tävlingarna.

Genom dialog med spelarnas tränare, med regiontränarna och i vissa fall genom besök i spelarnas vardag.