BÖRJA SPELA

Vill du också prova på världens (enligt oss) roligaste idrott? Vad kul! Här kommer några tips till dig som vill komma igång med tennisen.

Det enklaste sättet att lära sig spela tennis är att vända sig till någon av våra 400 tennisklubbar runt om i landet. Där har du möjlighet att ta tränarledda nybörjarlektioner, för såväl vuxna som barn, och lära dig grunderna i vår idrott. I de flesta klubbar finns en ”tennisskola” som innebär anpassad träning för de allra minsta utövarna.

Utbudet ser olika ut i olika tennisklubbar. Ta därför kontakt med din närmaste klubb och se om den har ett upplägg som passar dig.

Du kan också prova att spela på egen hand med en vän. Om man önskar hyra en bana är det oftast billigare om man är medlem i klubben, det är dock inte nödvändigt. Många klubbar och anläggningar använder sig i dag av onlinebokningsystem som gör att du enkelt och snabbt kan se lediga tider och boka banor. Kolla in kartan för att hitta din närmaste bana.

Vill du ta upp tennisen igen?

Har du tidigare spelat tennis och är sugen att börja igen? Vad kul! Du är långt ifrån ensam – många hittar tillbaka till tennisen som vuxna efter ett uppehåll. Det ”nygamla förhållandet” kan innebära allt ifrån att boka strötider då och då, till veckovis gruppträning under ledning av en tränare eller kanske klubbmatcher och tävlingar på nationell nivå. Välkommen tillbaka!

”FEM SNABBA” FÖR DIG SOM VILL BÖRJA SPELA!
Tennissäsongen

Det är alltid säsong för tennis – en idrott som kan utövas året om. I Sverige spelar vi inomhus under vintrarna och framåt våren när vädret och temperaturen tillåter är det härligt att spela ute.

Underlag

Inomhus är hardcourt eller någon typ av matta vanligaste underlagen, medan vi utomhus spelar på grus, hardcourt eller asfalt. Utomhussäsongen är längre i södra än norra Sverige, men det finns gott om både inom- och utomhusanläggningar i hela landet. Spel utomhus innebär att faktorer som väder och vind spelar in – utmaningar som innebär en extra ”krydda” i spelet och som dessutom utvecklar dig som tennisspelare.

Utrustning

Tennis kräver ingen avancerad eller dyr utrustning. Du behöver ett par skor, en racket och bollar. Ofta finns möjlighet att hyra eller låna utrustning – kolla med klubben/anläggningen där du ska spela. Du behöver inte några specifika tennisskor, men se till att de skor du har inte riskerar att förstöra underlaget. I takt med att du utvecklas som spelare kan det vara lämpligt – och kanske också roligt? – att börja kolla på utrustning som passar just dig. Om klubben/anläggningen där du spelar har en shop kan du rådfråga personalen och testa dig fram.

Ålder

Tennis lämpar sig väl för alla åldersgrupper och spelstyrkor. Visste du att det finns tävlingsklasser för våra allra yngsta utövare och upp till de som är över 90 år? Det är aldrig för sent att börja. Eller att bli världsmästare – i VM tävlar Sverige med ett 85-årslandslag.

Hälsa

Grattis till dig som vill börja med tennis! Det är nämligen en av de bästa idrotterna för din hälsa. Flera studier har bevisat de många hälsovinsterna, såväl fysiska och mentala, med tennis som motionsform. Det är dessutom en väldigt social idrott som är rolig att utöva tillsammans.