PARATENNIS

Vår idrott ska främja mångfald och våra verksamheter ska vara inkluderande och anpassa­de efter utövarnas förutsättningar. Tennis för funktionshindrade finns på flera håll i landet – för att börja spela behöver man bara vara nyfiken!

RULLSTOLSTENNIS

Rullstolstennis följer de vanliga tävlingsreglerna för tennis utom på en punkt – bollen får studsa två gånger. Sporten började spelas i organiserad form i USA 1977. 1990 kom sporten till Sverige, då det i samband med en nationell tränarträff för rullstolstennis även ordnades en tävling. I dagsläget är ett 60-tal länder anslutna till The International Wheelchair Tennis Association. I Sverige finns ett stort antal rullstolstennisspelare som har sin ordinarie träning i en svensk tennisklubb. De har många olika funktionsnedsättningar. Vi vill med erfarenhet av dessa, göra vårt bästa för att hjälpa en ny tennisspelare att trivas och utvecklas utifrån egna förutsättningar.

TENNIS FÖR STÅENDE FUNKTIONSHINDRADE

Tennis för funktionshindrade är inte begränsat till rullstolsburna. På senare år har tennis för stående funktionshindrade sakta men säkert vuxit fram i svensk tennis. Projektet Anpassad Tennis för Stående (ATS) vänder sig till personer med neurologiska funktionshinder och sjukdomar, amputerade, hörselskadade, utvecklingsstörda eller andra funktionshinder. Under året bjuder ATS in till aktiviteter och tävlingar.

AKTUELLT

Lyckat nybörjarläger i Växjö

Den gångna helgen fick nio deltagare prova på rullstolstennis när Svenska Tennisförbundet genom paratennisrådet bjöd in till ett nybörjarläger i Växjö. Rullstolstennisspelaren Rebecka Sternisa Bellander, som nyligen avslutade sin elitkarriär, var en av ledarna [...]

Favoriterna vann titlarna i SM i Karlstad

SM i rullstolstennis i Karlstad är över och det blev guld för Stefan Olsson, Rebecka Sternisa Bellander och Henrik Härstedt/Hampus Linder Olofsson. 14 spelare kom till start i herrsingeln där storfavoriten Stefan Olsson, Falu TK, [...]

Fler artiklar

SÅ HÄR ARBETAR VI

Tennis ska vara inkluderande och tillgängligt för alla. Därför har Svenska Tennisförbundet bildat ett paratennisråd bestående av representanter för rullstolstennisspelare, stående tennisspelare med funktionsnedsättning och utövare med intellektuella funktionsnedsättningar.

Paratennisrådet finns till för att hjälpa föreningar med kompetensutveckling, klubbutveckling, rekrytering, uppstarter och nybörjarläger, avsett för tennisspelare med funktionsnedsättning. Svenska Tennisförbundets mål är att få fler att spela, tävla och engagera sig inom svensk paratennis.

Paratennisrådet

Petter Edström, Emil Holmgren, Jens Nilsson, Kent Ring, Rickard Tuvesson och Mikaela Lecomte Seger.

Kontakta oss: paratennis@tennis.se

KOMMANDE AKTIVITETER

FÖLJ SVENSK PARATENNIS PÅ FACEBOOK