PARATENNIS

Vår idrott ska främja mångfald och våra verksamheter ska vara inkluderande och anpassa­de efter utövarnas förutsättningar. Paratennis eller tennis för personer med funktionsnedsättningar finns på flera håll i landet – för att börja spela behöver man bara vara nyfiken!

KOMMANDE AKTIVITETER

VM Paratennis stående I

9 september15 september

RULLSTOLSTENNIS

Rullstolstennis följer de vanliga tävlingsreglerna för tennis utom på en punkt – bollen får studsa två gånger. Sporten började spelas i organiserad form i USA 1977. 1990 kom sporten till Sverige, då det i samband med en nationell tränarträff för rullstolstennis även ordnades en tävling. I dag finns ett stort antal rullstolstennisspelare med många olika funktionsnedsättningar som har sin ordinarie träning i en svensk tennisklubb.

PARATENNIS STÅENDE

På senare år har paratennis stående sakta men säkert vuxit fram i svensk tennis. Flera klubbar erbjuder i dag tennis för personer med rörelsenedsättning, intellektuell funktionsnedsättning samt neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF).

AKTUELLT

Tre svenska tennisspelare på historiskt VM

Nu startar Para-VM i Turin i Italien och hoppet för svensk del ställs till tennisspelarna Harald von Koch, Kent Ring och Victor Bonn. – Det blir det första världsmästerskapet för stående paratennis, alltså för personer med [...]

SÅ HÄR ARBETAR VI

Svenska Tennisförbundets mål är att få fler att spela, tävla och engagera sig inom svensk paratennis.

Paratennisen i Sverige organiseras genom Paratennisrådet som ska verka för en ökad utbredning och utveckling av paratennisen i Sverige. Målet är att bli mer inkluderande och öka tillgängligheten för personer med funktions­nedsättningar. Som en del i att lyckas med detta fokuserar rådet bland annat på utbildning, kart­läggning, aktiviteter och ­klubbutveckling.

Utöver paratennisrådet verkar även dessa personer för utvecklingen av paratennisen med ansvar för nedan angivna områden.

Mikaela Lecomte Seger – Ansvarig paratennis 
Anställd 20% och är övergripande ansvarig för all paratennis. Samordning av aktiviteter, utbildningar och utveckling av paratennisen.

Petter Edström – Landslag- och elitansvarig 
Ansvarar för internationell tävlingskalender och regelverk samt uttagning till landslag och aktiviteter kopplat till elit.

Jens Nilsson – Utvecklingsansvarig rullstol
Ansvarar för rekrytering och uppföljning av spelare samt planerar och håller i träningar för alla inom målgruppen.

Annika Klingström – Utvecklingsansvarig stående R och I
Ansvarar för rekrytering och uppföljning av spelare samt planerar och håller i träningar för alla inom målgruppen.

Paratennisrådet

Stefan Olsson, Jens Nilsson, Kent Ring, Annika Klingström och Mikaela Lecomte Seger.

Kontakta oss: paratennis@tennis.se

Följ gärna vår Facebooksida: facebook.com/svenskparatennis

Klubbar som bedriver paratennis i regionen:

Danderyds TK
Ekerö TK
Farsta TK
Järfälla TS
Stockholms rullstolstennisklubb
Lidingö TK
Västerhaninge
Tullinge

Klubbar som bedriver paratennis i regionen:

Mora TK
USIF
Västerås TK

Klubbar som bedriver paratennis i regionen:

Karlstad
Gullmarens Centrecourt
Skövde TK

Klubbar som bedriver paratennis i regionen:

Sundsvalls TK
Umeå TK

Klubbar som bedriver paratennis i regionen:

Växjö TS
Malmö TK

Inga klubbar bedriver paratennis i regionen.

Inga klubbar bedriver paratennis i regionen.

PARATENNISCENTER

Paratennisen växer runtom i landet och det är fler och fler klubbar som startar igång paratennis. Två klubbar som har tagit det ett steg längre och blivit så kallade Paratenniscenter är Helsingborgs TK och Lidingö TK. Övergripande är syftet med ett paratenniscenter att erbjuda en attraktiv tennismiljö som erbjuder bästa tänkbara förutsättningar för fysisk aktivitet. Konkret innebär det att det finns en paratennisverksamhet i klubben, att klubben aktivt verkar för paratennisens utveckling samt att finnas tillgängliga för diverse nationella aktiviteter, såsom tävling och spelarutvecklingsträffar.

RULLSTOLSTENNIS

HISTORIA

Sporten började spelas i organiserad form i USA 1977. 1990 kom sporten till Sverige, då det i samband med en nationell tränarträff för rullstolstennis även ordnades en tävling. I dagsläget är ett 60-tal länder anslutna till The International Wheelchair Tennis Association. Läs mer om sportens historia internationellt och i Sverige under flikarna nedan.

Organiserad rullstolstennis infördes 1976 i USA av Brad Parks och i dag finns det cirka 20 000 spelare i världen.

World Team Cup (lag-VM) var det första internationella mästerskapet i rullstolstennis. Tävlingen hölls i Los Angeles 1985.

Sverige har deltagit med ett herrlag i World Team Cup sedan 1990. Vid tävlingen i Polen 2003, samt i Sverige 2007 (då tävlingen arrangerades i SEB SALK-hallen) deltog Sverige med max antal lag: i herr-, dam-, junior- och quadklasserna.

2003 tog Sverige sina första medaljer genom guld i juniorkassen. Under åren 2007-2014 har Sverige tagit brons, guld, brons, guld, brons, en fjärdeplats, brons och nu senast en fjärdeplats i herrklassen. Quad-laget tog brons 2009.

Sporten kom med på försök till Paralympics i Seoul, Korea 1988 och har sedan 1992 i Barcelona varit officiell sport vid Paralympics. Sverige har deltagit under alla år och vid Paralympics i Peking 2008 vann Sverige ett silver i herrdubbel och ett silver i quadsingel.
Vid Paralympics i London 2012 vann Sverige guld i herrdubbeln.

Mer än 50 länder är anslutna till Internationella Rullstolstennisförbundet (IWTA), som är en del av Internationella Tennisförbundet (ITF).

Läs mer om rullstolstennisens historia på Internationella tennisförbundets webbplats.

För att leda och driva rullstolstennisen i Sverige har det under många år funnits en kommitté och senare ett råd. I dag samordnas rullstolstennisen genom paratennisrådet.

Första sammanträdet för Rullstolstenniskommittén i Sverige hölls i Göteborg i november 1990 i samband med en nationell tränarträff för rullstolstennis. Samtidigt arrangerades en tävling för både nybörjare och spelare som tränat i ungefär ett år. Förutom deltagarna i den nybildade kommittén deltog även ett dussintal ledare från hela landet. Redan vid starten beslutades att rullstolstennisen skulle organiseras under eget SF, nämligen Svenska Tennisförbundet.

Den Paralympiska verksamheten ingår dock i Svenska Parasportförbundet/Sveriges Paralympiska Kommitté (SHIF/SPK).

REGLER

Rullstolstennis följer Svenska Tennisförbundets regler, med ett undantag: bollen får studsa två gånger innan den returneras. Den andra studsen (om man väljer att använda sig av den), kan alltså vara utanför banans markeringar. Läs mer om tennisspelets regler här.

BÖRJA SPELA

Det bästa sättet att lära sig spela rullstolstennis är att vända sig till sin närmaste tennisklubb. Där har du möjlighet att ta tränarledda nybörjarlektioner, för såväl vuxna som barn, och lära dig grunderna i vår idrott.

Om du vill börja spela rullstolstennis rekommenderar vi att du:

  • Tar kontakt med Paratennisrådet (paratennis@tennis.se)
  • Tar kontakt med din region inom Svenska Tennisförbundet
  • Tar kontakt med närmsta ­tennis­klubb som bedriver rullstolstennis, se gärna webbplatsen Para-Me.se.

Genom dessa inledande steg kan vi sedan diskutera dina förutsättningar, önskemål och behov för att hitta långsiktiga lösningar. Vi hjälper till och förbereder en så bra introduktion som möjligt.

Paratennisrådet arrangerar också årligen flera aktiviteter och nybörjarläger. Du ser kalendern med kommande aktiviteter högst upp på denna sida.

Para-Me.se

På Parasportförbundets webbplats Para-Me.se samlas idrott, föreningar och aktiviteter för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsättning, på en och samma plats.

Antalet föreningar representerade på Para-Me.se ökar i takt med att fler föreningar registrerar sig. Det vill säga: om din klubb inte finns med på Para-Me.se behöver det inte betyda att föreningen inte bedriver rullstolstennis. Ta därför kontakt med din närmaste klubb om du är intresserad av att börja spela!

ULLA HAMBERG ANGEBYS OCH LENNART ANGEBYS STIFTELSE

Sedan 2014 erhåller Svenska Tennisförbundet ett årligt bidrag på 50 000 kronor från Ulla Hamberg Angebys och Lennart Angebys Stiftelse för utdelning till 1-3 spelare för deltagande i internationella tävlingar. Sedan starten har stipendier delats ut enligt följande.

  • 2024: Emma Gjerseth, Västerås TK och Oscar Tarantino, Falu TK
  • 2023: Emma Gjerseth, Västerås TK och Joakim Blomqvist, Bålsta TK
  • 2022: Erik Axelsson, Stora Wäsby TK, Eric Löf, Tabergsdalens TK
  • 2021: Hampus Linder-Olofsson, Växjö TS, Cajsa Adolfsson, SALK och Oscar Tarantino Falu TK
  • 2020: Henrik Härstedt, Ystad TK och Petter Edström, Solna TK
  • 2019: Anders Hård, Solna TK och Hampus Linder-Olofsson, Växjö TS
  • 2018: Rebecka Sternisa Bellander, Oskarshamns TK och Sanna Klindt, USIF
  • 2017: Pontus Andersson, Kalmar TK och Lars Jernberg, USIF
  • 2016: Alicia Edson Norrköpings TK, Henrik Härstedt Ystads TK och Peter Fahlström, Solna TK
  • 2015: Anna Alenäs, Mark TK, Dan Wallin, Ullevi TK och Petter Edström, Solna TK
  • 2014: Sanna Klindt, Rebecka Sternisa Bellander och Greger Källsholm

PARATENNIS STÅENDE

VAD ÄR PARATENNIS STÅENDE?

Paratennis stående vänder sig till personer med olika funktionsnedsättningar:

  • Personer med rörelsenedsättning – till exempel amputerad eller CP som vill spela stående
  • Personer med intellektuell funktionsnedsättning – innebär svårigheter att förstå och lära sig vissa saker
  • Personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) – till exempel autismspektrumtillstånd och ADHD där personer har ett extra behov att vara i en särskild paratennisverksamhet
Internationellt

Internationellt finns det idag en organisation som riktar sig mot stående paratennis: TAP – Adaptive Tennis In Standing Position. TAP har delat in stående paratennis i fyra olika kategorier.

Special Olympics Games är Sveriges största idrottsevenemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Under ­spelen utses också den svenska truppen till Special Olympics World Games.

BÖRJA SPELA

Det bästa sättet att lära sig spela tennis är att vända sig till sin närmaste tennisklubb. Där har du möjlighet att ta tränarledda nybörjarlektioner, för såväl vuxna som barn, och lära dig grunderna i vår idrott.

Om du vill börja spela tennis rekommenderar vi att du:

  • Tar kontakt med Paratennisrådet (paratennis@tennis.se)
  • Tar kontakt med din region inom Svenska Tennisförbundet
  • Tar kontakt med närmsta ­tennis­klubb som bedriver paratennis, se gärna webbplatsen Para-Me.se.

Genom dessa inledande steg kan vi sedan diskutera dina förutsättningar, önskemål och behov för att hitta långsiktiga lösningar. Vi hjälper till och förbereder en så bra introduktion som möjligt.

Paratennisrådet arrangerar också årligen flera aktiviteter och nybörjarläger. Du ser kalendern med kommande aktiviteter högst upp på denna sida.

Para-Me.se

På Parasportförbundets webbplats Para-Me.se samlas idrott, föreningar och aktiviteter för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsättning, på en och samma plats.

Antalet föreningar representerade på Para-Me.se ökar i takt med att fler föreningar registrerar sig. Det vill säga: om din klubb inte finns med på Para-Me.se behöver det inte betyda att föreningen inte bedriver rullstolstennis. Ta därför kontakt med din närmaste klubb om du är intresserad av att börja spela!