SENIORLANDSLAG

Här kan du läsa mer om Svenska Tennisförbundets seniorlandslagsverksamhet samt hur landslagsaktuella spelare stöttas för att kunna ta nästa steg i sina satsningar.

Svenska Tennisförbundet organiserar deltagandet i Davis Cup, Billie Jean King Cup och OS och arbetar för att skapa goda förutsättningar för aktiva och ledare i respektive lag. Inom ramen för förbundets landslagsverksamhet tillhandahåller vi individuellt stöd och aktiviteter för landslagsaktuella spelare.

Vår inställning är att individen ”äger” sin egen satsning, det finns olika sätt att bli bra på och att Svenska Tennisförbundet är en part som kan hjälpa till. Våra aktiviteter är en liten del i spelarens totala satsning – det är i hemmamiljön det stora arbetet med att utvecklas sker.

Säsongsuppladdning i form av damlandslagsläger på hemmaplan inför 2019 års säsong.

SÅ HÄR ARBETAR VI

En ny modell för att stödja individer i deras tennissatsningar sjösattes under 2017. Modellen bygger på att kvalificerade individer kan få stöd i olika former, under förutsättning att deras tränings- och tävlingsupplägg håller måttet för en internationellt gångbar satsning. I stödet ingår Folksams elitidrottsförsäkring, stödfunktioner via Riksidrottsförbundets elitstöd (kost, idrottspsykologi etc) samt i vissa fall ett ekonomiskt stöd. Den här gruppen spelare är också prioriterade för wild cards och aktiviteter. Därtill är våra internationella tävlingar på hemmaplan också en form av stöd till de svenska elitspelarna.

Kaptener för de svenska seniorlandslagen är Robin Söderling (Davis Cup) och Mattias Arvidsson (Billie Jean King Cup). DC- och BJKC-tränare är Jonas Svensson och Magnus Ennerberg.
Med ambition att fånga upp nästa generations seniorlandslagsspelare har Mattias Arvidsson och Jonas Svensson fått utökade uppdrag inför 2019. De arbetar också med juniorer – från U16-spelare (i samarbete med juniorlandslagsansvarig Fredrik Hörnell) till yngre seniorer – genom kontakt och stöd samt läger och tävlingsresor.

Gjensidige Försäkring är huvudsponsor för vår Davis Cup- och Billie Jean King Cup-verksamhet.

För perioden 2017-2019 gäller fyra möjliga kvalificeringsvägar för individuellt stöd.

  1. Världsranking ATP/WTA topp 400
  2. Världsranking ATP/WTA topp 700 till och med det kalenderår individen fyller 23 år
  3. Fed Cup- eller Davis Cup-spel
  4. Kvalificering via exceptionella juniorframgångar

I de fall det fjärde kvalificeringskriteriet används förs en diskussion med Föreningen svensk Elittennis för att säkerställa att bedömningen görs på så objektiva grunder som möjligt.

Jacqueline Cabaj Awad, SALK (f. 1996)
Filip Bergevi, Fair Play TK (f. 1994)
Mirjam Björklund, SALK (f. 1998)
Markus Eriksson, GLTK (f. 1989)
Karl Friberg, SALK (f. 1999)
André Göransson, Fair Play TK (f. 1994)
Johanna Larsson, Helsingborgs TK (f. 1988)
Robert Lindstedt (f. 1977)
Cornelia Lister, Fair Play TK (f. 1994)
Jonathan Mridha, Solna TK (f. 1995)
Rebecca Peterson, SALK (f. 1995)
Elias Ymer, SALK (f. 1996)
Mikael Ymer, SALK (f. 1998)
Jonas Eriksson Ziverts, SALK (f. 1999) 

Billie Jean King Cup

Här kan du läsa mer om Sveriges damlandslag.

Läs mer

Davis Cup

Här kan du läsa mer om Sveriges herrlandslag.

Läs mer