DET HÄR ÄR TENNIS

Tennis är en levande idrott för livet – hela livet. Tennissporten engagerar såväl ung som gammal genom hela livet, både på och utanför banan, och är dessutom en av de bästa idrotterna för din hälsa.

SÅ BÖRJADE DET I SVERIGE

Den moderna formen av tennis, som långt in på 1900-talet benämndes lawn tennis, kom till Sverige redan 1879. Reglerna till den nya sporten hade patenterats 1874. En stor anledning till tennisens snabba intåg i Sverige var kronprins Gustaf, sedermera Gustav V. ”Mr G”, som han kom att kallas i tennissammanhang, hade upptäckt tennisen under sin Englandsresa mot slutet av 1870-talet. Han bidrog starkt till tennisens starka utveckling i landet och för sina gärningar blev han den första svensk som invaldes i International Tennis Hall of Fame 1980.

TENNISEN I SVERIGE I DAG

I dag är det många som upptäckt tjusningen med tennis och hur roligt det är att spela. Omkring 350-400 000 personer utövar tennis mer eller mindre regelbundet i Sverige. En klar majoritet av dessa spelar för motionens skull och för att må bra. Tennis lämpar sig väl för alla åldersgrupper och spelstyrkor. Det är en utmärkt familjesport som passar lika bra för både män och kvinnor, unga som gamla. Det finns över 400 tennisklubbar och ett rikt utbud av kommunala banor och sommaranläggningar runtom i landet.

TENNIS FÖRLÄNGER LIVET

Spela tennis och lev längre – det är bevisat av en stor studie som publicerades 2017 i British Journal of Sports Medicine. Studien följde över 80 000 personer i nio år för att undersöka om olika slags idrottsutövande minskade risken att dö i förtid. Racketsporter, däribland tennis, toppar listan. Risken nästan halverades (47 procent) för de deltagare i studien som utövat racketsport.

Därtill har flertalet studier visat att tennis är en väldigt nyttig sport både för den fysiska och mentala hälsan. Regelbundet tennisspel leder bland annat till minskat blodtryck, bättre syreupptagningsförmåga, minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och lägre stress i normalfallet. Tennis är en allsidig sport som förbättrar såväl kondition, styrka, smidighet, balans som reaktionsförmåga.

”BAGEL” OCH ANDRA TENNISTERMER

Oavsett om du själv spelar eller tycker om att titta på tennis, kan det underlätta att känna till olika uttryck som används. Här har vi gjort en sammanställning över vanligt förekommande ord och företeelser.

Den professionella herrtennisens beslutande organ som består av ATP World Tour, ATP Challenger Tour och ATP Champions Tour. Organisationen publicerar även herrarnas ranking, som bl a avgör vilka åtta spelare/lag som kvalificerar sig för det årliga slutspelet, Barclays ATP World Tour Finals.

Slaget som man slår från den vänstra sidan av kroppen om man är högerhänt eller från den högra sidan om man är vänsterhänt.

När en spelare vinner ett set med siffrorna 6-0

Tennisens lag-VM – världens största årligen återkommande internationella lagtävling för kvinnor. Tävlingen arrangeras av Internationella tennisförbundet. Gick tidigare under namnet Fed Cup.

När en spelare förlorar sitt eget servegame.

När en spelare avancerar till andra omgången i en turnering utan att möta en motståndare. Detta kan t ex ske om turneringen har 28-spelare istället för 32. Då får de fyra högst seedade spelarna/lagen en bye.

Ett slag som slås diagonalt över banan.

Tennisens lag-VM – världens största årligen återkommande internationella lagtävling för herrar. Arrangeras av Internationella tennisförbundet. Sverige har vunnit titeln sju gånger.

När ställningen är 40-lika. En spelare/ett lag behöver vinna två poäng efter varandra direkt efter deuce för att vinna ett game.

I stolen sitter huvuddomaren och i vissa större tävlingar finns det även linjedomare.

Ett slag som går parallellt med sidolinjen.

När den servande spelaren missar sina båda servar och mottagaren vinner poängen.

Slaget som man slår från den högra sidan av kroppen om man är högerhänt eller från den vänstra sidan om man är vänsterhänt.

När servarens fot nuddar baslinjen, den tänkta förlängningen av sidlinjen eller förlängningen av mittmärket under serverörelsen.

Poängen som kommer efter 40-lika.

För att vinna ett game, måste man vinna fyra poäng med minst två poängs skillnad.

De fyra största tennisturneringarna, dvs Australian Open, Roland Garros, Wimbledon och US Open.

Ett slag som slås efter det att bollen har studsat, vanligtvis den bakre delen av banan.

Ett system som genom höghastighetskameror och avancerade programvaror visualiserar en bolls bana och position i förhållande till linjerna på tennisbanan. Det används på vissa turneringar som hjälpmedel för att objektivt avgöra tveksamma domslut. Varje spelare/lag har rätt till tre utmaningar per set samt ytterligare en vid tiebreak.

När spelare springer runt bollen och slår bollen diagonalt över motståndarens planhalva. Vanligtvis väljer man att spela en forehand trots att bollen kommer på backhandsidan.

När en spelare springer runt bollen och slår bollen parallellt med sidolinjen. Vanligtvis väljer man att spela en forehand trots att bollen kommer på backhandsidan.

Tennisens beslutande organ som omfattas av drygt 200 nationella tennisförbund. Organisationen kontrollerar de internationella rullstolsturneringarna samt de internationella lagtävlingarna Davis Cup och Fed Cup. ITF är även involverat i de fyra Grand Slam-turneringarna och OS-tennisen. Därutöver sanktionerar man en mängd internationella tourer och turneringar.

En hårt skruvad serve som studsar iväg när den landar på banan.

Spelare/laget som vinner fyra game vinner setet, under förutsättning att det är en marginal av två game över motståndaren/motståndarna. Om ställningen blir 4 – lika skall ett tiebreakgame spelas.

En signal för att bollen ska spelas om. Det händer t ex om en serve tar i nätet innan den landar i rätt serveruta eller om en boll från en annan bana kommer in och stör under pågående spel.

Ett slag som spelas så högt över motståndaren att han/hon inte kan nå den.

En Lucky Loser är en spelare som deltagit i kvaltävlingen och som förlorat i kvalgruppfinal eller tidigare omgång. Lucky losers förs efter kvaltävlingens slut upp på en lista (enligt en viss turordning) för att få möjligheten att komma in i huvudlottningen om någon av spelarna av någon anledning drar sig ur.

En match kan spelas i bäst av tre set (spelaren/laget behöver vinna två set för att vinna matchen) eller i bäst av fem set (spelaren/laget behöver vinna tre set för att vinna matchen).

När spelaren/laget som leder bara behöver vinna ytterligare en poäng för att ta hem matchen.

Många tävlingar genomförs matcher utan domare. Det ska då finnas en matchledare som har ansvaret för genomförandet på ett begränsat antal banor.

När ställningen i en match blivit 1-lika i set, eller 2-lika i set i en match som spelas i bäst av 5 set, skall ett tiebreakgame spelas för att avgöra matchen. Detta tiebreakgame ersätter avgörande set. Spelaren/laget som först vinner 7 poäng vinner matchtiebreak och matchen under förutsättning att det är en marginal med två poäng över motståndaren/motståndarna.

När ställningen i en match blivit 1 – lika i set, eller 2 – lika i set i en match som spelas i bäst av 5 set , skall ett tiebreakgame spelas för att avgöra matchen. Detta tiebreakgame ersätter avgörande set. Spelaren/laget som först vinner 10 poäng vinner matchtiebreak och matchen under förutsättning att det är en marginal med två poäng över motståndaren/motståndarna.

Om båda spelarna/lagen har vunnit tre poäng, är ställningen “40 – lika” och en avgörandepoäng skall spelas. Mottagaren/mottagarna skall bestämma i vilken serveruta de vill ta emot serven. I dubbel får inte spelarna i mottagarlaget byta mottagarruta för den avgörande poängen. Spelaren/laget som vinner denna poäng vinner gamet.

En onåbar boll man slår förbi sin motståndare när han/hon står framme vid nätet.

När man placeras ut de bästa spelarna/lagen i ett lottningsträd för att undvika att de möts tidigt i turneringen. Med hjälp av rankingen eller en seedningskommitté avgörs vilka spelare som ska placeras ut och i vilken ordning.

Svensk tennis har en omfattande tävlingsverksamhet och består bl a av 1 100 serielag i Svenska Tennisserierna (inne och ute).

I ett vanligt game skall servaren för varje poäng alternera mellan att stå bakom höger och vänster sida av mittmärket. Första poängen i varje game skall servas från höger sida av mittmärket.

I ett tiebreakgame skall serven för varje poäng alterneras mellan höger och vänster sida om mittmärket. Första poängen i gamet skall servas från höger sida av mittmärket.

Serven skall slås över nät och träffa serverutan på diagonalt motsatt sida innan mottagaren returnerar bollen.

När en spelare slår sin serve så att mottagaren inte kan nå den.

För att vinna ett set, måste man vinna sex games med minst två games skillnad. Vid 6-6 spelar man vanligtvis ett tiebreak för att avgöra setet.

Spelarna skall byta sida efter första, tredje och därefter följande udda antal spelade game i varje set. Spelarna skall också byta sida efter varje set om inte setet slutar efter ett jämnt antal spelade game i vilket fall sidbytet sker efter första gamet i följande set. I ett tiebreakgame sker sidbyte efter var sjätte poäng.

Ett slag med underskruv.

Ett hårt slag som slås över huvudet, vanligtvis framme vid nätet.

Spelare som inte har möjlighet att delta i en turnerings kvallottning pga att de fortfarande spelar i en annan turnering, kan i vissa fall få en plats direkt in i huvudlottningen tack vare en Special Exempt.

Bildades 1906 och har till uppgift handlägga för tennissporten gemensamma angelägenheter samt att verka för tennisens utveckling i Sverige. Dessutom främjar och samordnar organisationen svensk tennis i internationella sammanhang.

Svenska Tennisförbundet är sedan 2008 uppdelat i sju regioner för att effektivisera verksamheten. Regionerna är förbundets decentraliserade organ, där varje region har en egen operativ organisation. Förbundet samlar över 400 klubbar och drygt 110 000 medlemmar.

Internationella Tennisförbundets största regionala förbund med 49 medlemsländer. Organisationen sanktionerar och organiserar ca 1.000 tävlingar varje år.

Ett datoriserat system som används för att ge svenska tennisspelare poäng efter tävlingsresultat. Det är summan av erhållna poäng i singel (“Singelpoäng”) och poäng för dubbel (“Dubbelbonus”). Systemet omfattar alla spelare med svensk tävlingslicens som är 13 år och äldre. Poängen uppdateras tre gånger per år – i början av januari, maj och september. Tennispoängen ligger till grund för cut-off i tävlingar, för seedning och ordning i seriespel.

Spelas för att avgöra ett set när ställningen är 6-6. Spelaren eller laget som först vinner sju poäng vinner gamet och setet, under förutsättning att det är med en marginal av två poäng över motståndaren/motståndarna. Vid behov fortsätter tiebreakgamet till dess denna marginal är uppnådd. Den spelare som står i tur att serva, skall serva första poängen i tiebreaket. De följande två poängen skall servas av motståndaren (i dubbel av den i motståndarlaget som står i tur att serva). Efter detta skall varje spelare/lag turas om och serva två poäng var till dess tiebreakgamet är slut (i dubbel skall serveordningen inom laget behållas som tidigare under setet).

När bollen slås nerifrån och upp med en framåtriktad skruv.

Den personen som leder och bestämmer hur tävlingen genomförs.

När man slår bollen innan den studsar, vanligtvis framme vid nätet.

En spelare/lag vinner på walkover när motståndaren av någon anledning inte kan påbörja matchen. Det beror vanligtvis på en skada.

Wild card är spelare som uttages av organisationskommittén, och som utan krav på ranking eller andra meriter, får delta i huvudtävlingen. Wild Card behöver ej ha anmält sig till tävlingen före anmälningstidens utgång, men måste acceptera sitt deltagande i tävlingen till organisationskommittén före lottning av huvudtävlingen. Det kan röra sig om en spelare som inte har tillräckligt hög ranking men som ändå är intressant för tävlingen eller en ung, lovande spelare som bör få chansen att spela i större sammanhang.

Damtennisens beslutande organ som består av närmare 60 tennisturneringar i drygt 30 länder. Organisationen publicerar även rankingen. Damernas säsong avslutas med WTA Championships och Tournament of Champions.