Back-to-back-finaler med ett guld och ett silver på prishyllan. Det kan Solna TK ståta med från de senaste två årens elitseriespel för herrar. En av de ansvariga lagledarna har varit Kristoffer Lastra som i år tar över klubbchefsrollen i Solna och ska göra allt han kan för att på sikt skapa en röd tråd genom hela verksamheten upp till elitserielaget.

När höstterminen rullade igång i augusti var det med en ny roll Kristoffer Lastra påbörjade arbetet efter sommaren. Som ny klubbchef efter P-O Lindkvist är hans uppdrag att planera och utveckla verksamheten och komma med nya idéer hur man ska föra Solna framåt.

Lastra kom till Solna hösten 2017 och har lärt sig mycket av P-O, men också att man inte kan gå i hans fotspår rakt av – då riskerar man att bränna ut sig.
– Jag har lite samma tendenser som P-O hade att fastna på detaljer, men det kanske inte är där jag ska lägga mitt fokus, berättar Lastra. P-O föregick verkligen med gott exempel i klubben genom att arbeta hårt och verkligen slita – det har jag stor respekt för och det hedrar honom.

När Lastra nu kliver upp som klubbchef är hans tanke att ta ett steg mot att modernisera klubben. Man är fem heltidsanställda i klubben och tanken är att strukturera upp arbetet med klarare uppgifter för varje roll man har.
– Både jag och de andra tränarna ska också fortsätta utbilda oss så vi hänger med i vad vetenskapen säger om hur vi kan lära ut tennis på bästa möjliga sätt.

En uttalad målsättning är att jobba på att få fler att börja tävla i tennis och utöka tävlingsgruppen. Även om Solna är en bred klubb vill man till exempel ha fler spelare med i Team Stockholm så småningom.
– I längden vill vi såklart att våra egna spelare ska kunna ta plats i ett elitserielag hos oss. Jag har själv saknat den tydliga röda tråden upp till elitserielaget – när vi har de här elitseriematcherna ska det vara en dröm för juniorerna och kanske en morot att fortsätta jobba så man kan vara med där själv om några år.

Förra året gick Solna till final i herrarnas elitserie där Fair Play TK blev för starka och året dessförinnan vann man guldet. I år har klubben återigen ett starkt lag att ställa på benen men har fått tänka om lite vad gäller bruttotruppen i och med de nya reglerna med begränsning på internationella spelare.
– Vår målsättning är att nå finalhelgen och jag tror vi har goda chanser att göra bra ifrån oss i år med.

Angående de nya regeländringarna säger Lastra:
– De funderingarna vi haft är att i och med att man utökar serien från åtta till tio lag och spelarna inte får lira både singel och dubbel, då måste varje lag ha en bruttotrupp på minst fem spelare och någon reserv, säg sju spelare gånger tio lag. Det blir 70 spelare. Har vi så många spelare på en hög nivå i Sverige…?

Om bestämmelsen av antalet internationella spelare tillåtna säger Lastra:
– Några av lagen blir lite mer drabbade av de nya reglerna, så är det ju. Jag tycker det är bra att boosta de svenska spelarna och lyfta fram dem, det har jag stor förståelse för, men från Solnas perspektiv är det klart att det blir lite tjorvigare. Man kan ju se på det här med utländska spelare på två sätt; antingen att de stjäl platser från svenskarna eller att de blir bra sparring för våra svenska spelare att möta utländska.

Lagledare för Solnas A-lag är just Kristoffer Lastra och Filip Prpic – båda två licensierade med möjlighet att hoppa in om det skulle behövas.

Kristoffer Lastra kom till Solna från Trollbäckens TK då han kände att han behövde en energiinjektion i sitt arbete. Efter fem år trivs han fortfarande bra i klubben och känner att han kan fortsätta utvecklas där ett tag till.
– Det som slår mig är att man blir mer och mer ödmjuk med åren. Jag lyssnar på dina poddar en del för att förkovra mig och nog händer det att man får ändra uppfattning om vissa grejer – saker man tyckt varit självklara tidigare får man tänka till om på nytt.

Grunden att stå på är dock densamma som innan – när barnen kommer in i hallen gäller det att ha en bra verksamhet så att spelarna utvecklas termin för termin. Och förhoppningsvis så småningom börjar tävla och kanske en vacker dag tar plats i ett av klubbens serielag.
– Precis! Jag vill poängtera att det blir kul att testa det nya formatet i år. 3 singlar och 1 dubbel – vi är absolut taggade! Återstår att se om svensk tennis kan skramla fram 70 elitspelare…

Solna TK inleder herrarnas elitserie söndag den 11 december i grupp B borta mot KLTK