Sophie Sundström. Foto: Henrik Ottosson

Påvelunds TBK hade aldrig varit i elitserien på vare sig herr- eller damsidan när division 1-serierna drog igång hösten 2021. Några veckor senare stod man något överraskande med två seriesegrare och ett nytt kapitel i klubbens historia var skriven. Vi svängde förbi Västra Frölunda i Göteborg och tog pulsen på Påvelunds lagansvariga inför elitseriedebuterna i december.

Text: Linus Eriksson

Fredag morgon och det är full fart i Påvelunds tennis- och badmintonhall när man kliver innanför dörrarna. Klockan är 08.40 och ett antal vuxna, svettiga spelare instrueras av klubbchef Martin Stigh och tränare Jonas Bang.

Sportchef Pontus Larsson kliver ut från receptionen och berättar att det är Hawkeye, Påvelunds företagstennis, som pågår på bana 1 och 2.

Klubben delar lokaler med badmintonklubben, vilket man ser på posters som sitter uppe med reklam för både tennis- och badmintonklubbens seriematcher i höst. För numera tillhör alla lagen som vistas i den här hallen högsta serien i landet – PTBK gjorde sin första säsong i Badmintonligan 2018/2019 – tennisklubben kommer göra sina första i elitserien nu i december. Både herr- och damlagen!

Pontus Larsson kom till Påvelunds TBK från Tabergsdalens TK för lite mer än tre år sedan och säger sig trivas väldigt bra i Påvelund. Pontus har erfarenhet från elitserien både från sin tid som spelare i Växjö TS och som coach i Tabergsdalen. Hur är känslan inför Påvelunds debut i högsta serien i höst?
– Det ser bra ut, tycker jag. Det var lite jobb där före 1 september när deadline var för att licensiera spelare inför höstens seriespel, men nu är vi nöjda och glada med våra lag och det känns som det kan bli ett gott go’ i trupperna i vinter!

Att damlaget förra hösten klev upp till högsta serien var lite av en förvåning för många och även för Påvelund själva. Det var inget klubben själva räknat med, men när det väl skedde var det såklart en stor glädje för alla inblandade.

Hur har ni tänkt kring lagbygget inför elitserien nu?
– Vi vill gärna hänga kvar i högsta serien, så vi har skrivit över ett antal nya spelare. Bland annat Malene Helgö, en norsk elitspelare som jag känner sedan tidigare och som vi nu lyckats knyta till oss och collegetjejen Alexandra Viktorovitch som jag tränade under många år i Tabergsdalen.

Två bra nyförvärv på papperet, men en tourspelare och en collegespelare låter också lite riskabelt…är ni säkra på att de kommer till start när serien väl kör igång i december…?
– Vi tar inget för givet innan de står där på banan, men vi hoppas och tror det.

Påvelund har även Frida Alsterhem i truppen, en tjej från de egna leden som också går på college nu, samt nyförvärven Anastasia Pettersson, Elisabeth Birkevold och Nela Lindhartova. Från förra årets trupp återfinns Sophie Sundström, Rebecca Österberg och Sofia Bruhn. 

Målsättning?
– Det var en fantastisk prestation förra året att gå upp, nu blir det en bonus om vi klarar oss kvar – det kommer vi jobba hårt för!

Martin Stigh kliver ut från morgonpassen och slår sig ner vid vårt bord. Martin har även han erfarenhet av högsta serien från åren 2005-2007 när han själv spelade för Mölndals TK och den klubben låg i elitserien.

Martin är tillsammans med Mats Willenhag ansvarig för herrlaget – ett på papperet intressant uppdrag.
– Jag vågar påstå att vi har en slagkraftig trupp. Måns Dahlberg är åter på fötterna och igång igen efter sin problematik med sjukdomar och skador. Just i detta nu är han faktiskt på plats i USA och besöker sin tilltänkta skola University of Virginia – en riktig toppskola i USA! Sen har vi Arslan Temirhanov som ihop med Måns var en stor nyckelspelare för oss förra året när vi tog oss upp. Dessutom vill jag nämna Max Dahlin som var licensierad redan i somras och Calle Ekwurtzel som har rutin från elitserien.

Spelare man plockat in är Henrik Bladelius, som är nygammal i klubben, Jakob Arvidsson-Ehn som blev en naturlig övergång då han börjat jobba som tränare i Påvelund och David Norfeldt.
– Med de nya reglerna i serien så tror vi det hade blivit tufft att hävda oss med samma trupp som spelade division 1, så vi var i behov av lite nya spelare om vi ville ge oss själva en ärlig chans, säger Pontus Larsson.
– Nu är målet att ta oss till slutspel!

Måns Dahlberg är en stor förebild i Påvelund för de yngre spelarna eftersom han är fostrad i klubben och representerat Påvelund under hela sitt liv. Att ha honom som exempel att det går att gå ända från minitennisen upp till A-laget och internationellt spel är något klubben vill ta tillvara på. Då kan coacherna tycka det är lite synd när spelarna bara får delta i en singel eller dubbel per lagmatch eftersom hemmapubliken då bara chansen att se Måns i två hemmamatcher allt som allt under serien.

Måns Dahlberg.

Just den nya strukturen av serien är självklart ett stort samtalsämne hos alla inblandade klubbar och så även i Påvelund. Martin ser flera fördelar ur ett evenemangsperspektiv – det blir lättare att skapa ett event i klubben när deras hemmamatcher sker över några få dagar.
– Nu kan vi hyra in en läktare till bana 4 eftersom vi bara har fyra dagar med matcher på hemmaplan, det hade vi inte kunnat göra med det gamla systemet där matcherna var mer utspridda.

Ur ett sportsligt perspektiv är Pontus och Martin eniga i det positiva med att sätta en gräns för antalet internationella spelare man får använda sig av samt kan se en spänning i den utökade taktiska aspekten för coacherna i att välja ifall spelarna ska spela antingen singel eller dubbel. Däremot poängterar de vikten av att fortsätta ha internationella inslag i serien även framöver.
– Jag håller självklart med om att det är viktigt att släppa fram svenska spelare men det är samtidigt också av stor vikt att ha så bra kvalitet som möjligt på matcherna. Begränsar man internationella spelare för mycket blir risken att vi tappar kvalitet i serien, säger Pontus som tillägger att han gärna ser att det fortsatt är tillåtet med två internationella spelare per lagmatch.

Martin fortsätter:
– Vi pratade även lite om tidsperioden. Det finns för- och nackdelar. På en vecka kan man som sagt skapa ett större event av matcherna, samtidigt har vi nu en kortare period på oss att få ihop en lagkänsla och svetsa samman gruppen.

Under året som gått sedan avancemangen blev klara har personalen i Påvelund märkt ett tydligare prat om seriespel bland klubbens medlemmar. Juniorerna förstår att man har lag i högsta serien och ser fram emot hemmamatcherna.
– Det blir ett litet test för klubben organisatoriskt när evenemanget blir större nu, säger Martin. Vi tycker även det blir viktigt med bollkallarna och kopplingen ner till juniorerna, så att hela klubben drar nytta av det här i höst.

För trots att man nu har två serielag i högsta serien skrattar Pontus åt frågan om Påvelund nu är en utpräglad elitklubb.
– Haha, nej det tycker jag verkligen inte! Vi är både bredd och elit. Vi är fortfarande en ideell förening där alla bitarna är viktiga. Tittar vi på vår verksamhetsplan och vår aktivitetskalender för säsongen har vi lika mycket aktiviteter för alla målgrupperna. Visst satsar vi på elitserien, men vi har även aktiviteter för breddverksamheten. Alla är viktiga för varandra.

Hur drar bredden nytta av eliten?
– Många vet att elitserien är på gång och vi kan använda Måns Dahlberg som affischnamn. Då kan juniorerna tänka att de vill nå dit som Måns har nått. I längden är förhoppningen såklart att det ska komma fram en ny Måns Dahlberg som gått varje steg genom hela klubben upp till att representera Påvelund i elitserien. Det vore häftigt!

Påvelunds herrar inleder årets elitserie söndag 11 december hemma mot Upsala TK.  Damerna möter Växjö TS hemma i sin första match den 10 december. Både herrarna och damerna spelar i grupp A.