Kampen om finalplatserna av herrarnas elitserie blev en rysare – avgörandet kom efter seträkning.
Seriesegraren Fair Play TK gör upp om guldet med Solna TK i SM-finalen på lördag.
Svenska Tennisförbundet direktsänder finalen på Solidsport.com klockan 14.00.

Filip Bergevi och Christian Sigsgaard, Fair Play TK. Foto: Senad Honic.

Serieledande Fair Play TK och tabelltvåan Lidingö TK – seriens enda obesegrade lag – hade båda en finalplats i sikte inför tisdagens match.

Fjolårsfinalisten Fair Play visade klass i toppmötet. Övertygande 6–0 innebar säkrad finalplats och hemmafördel i lördagens SM-final.
– Det känns riktigt skönt. En mycket bra dag i dag och vi gjorde en av våra bästa matcher i serien. Det känns som vi har toppat formen mot slutet och är redo för finalen på lördag, säger Filip Bergevi, Fair Play TK.

I dubblarna vann Patrik Niklas-Salminen/Viktor Durasovic i avgörande matchtiebreak mot Lidingös Simon Freund/Jakob Amilon medan Filip Bergevi/Christian Sigsgaard slog Fred Simonsson/Alexander Hartman i raka set.

Hemmalaget släppte inte greppet och vann samtliga singlar: Viktor Durasovic (mot Simon Freund), Patrik Niklas-Salminen (mot Jakob Amilon), Christian Sigsgaard (mot Eric Davidsson) och Kevin Chahoud (mot Elliot Altman).

När övriga konkurrenter om finalplatsen vann sina respektive matcher försvann Lidingös finalchanser och laget slutar femma i klubbens första elitseriesäsong någonsin.

Solna knep andra finalplatsen efter seträkning

Kampen om andra finalplatsen levde in i det sista: skulle SALK eller Solna TK utmana om guldet? Inför sista omgången stod lagen på samma poäng (8), men SALK hade fördel av bättre matchskillnad (+12 mot +10).

Solna gav sig själv bästa möjliga förutsättningar att knipa en finalplats: 6–0 mot Tabergsdalens TK. Det blev en för Solnaspelarna nervös väntan på resultatet av kvällens match mellan KLTK och SALK, där SALK till slut vann med 5–1.

Lagen stod därmed på samma poäng (10) – och samma matchskillnad (+16). Setskillnad kom att avgöra kampen om finalplatsen – med +34 mot +31 knep Solna TK biljetten.

I Solnalaget var man tacksamma över KLTK:s matchvinst mot SALK.
– Utan Kungligas vinst skulle vi inte vara i final. Men våra grabbar i laget har såklart vunnit massa matcher och spelat bra under serie. Jag är glad och stolt. Vi åker väldigt uppladdade och uppumpade till Malmö, det ska bli otroligt kul att möta Fair Play. Det har varit otroligt nervöst i dag. Stor eloge till grabbarna i laget, till P-O Lindquist och Kristoffer Lastra och alla andra som hjälper och stöttar Solna, säger Filip Prpic, Solna TK.

I Solnas segerlag mot Tabergsdalens TK ingick Jonathan Mridha, Karl Friberg, Sam Taylor, Filip Prpic och Kenneth Raisma.

Raisma gjorde säsongens första match i Solnadressen och vann förstadubbeln tillsammans med Jonathan Mridha (mot Vilhelm Fridell/Jonathan Stenberg). I andradubbeln vann hemmalaget genom Karl Friberg/Filip Prpic (mot Jakob Arvidsson-Ehn/Mikael Melin).

I singlarna vann Jonathan Mridha (mot Vilhem Fridell), Karl Friberg (mot Jakob Arvidsson-Ehn), Sam Taylor (mot Albin Hermansson) och Filip Prpic (mot Edvin Sköld).

Tabergsdalen slutade sjua i serien efter en seger (mot Upsala TK) och ett oavgjort resultat (mot KLTK). Det innebär klubbens bästa placering i elitserien.
– Det som genomsyrat laget i år är att vi krigat fantastiskt bra genom hela serien. Vi har haft väldigt tufft motstånd men tar med oss alla erfarenheter och satsar mot elitserien nästa år, säger Jonathan Stenberg.

5–1 räckte inte för SALK

I SALK:s 5–1-seger mot KLTK stod Simon Yitbarek/Nikola Slavic och Filip Malbasic/Milos Sekulic för segrarna i dubblarna, mot Sebastian Abboud/Alexander Watanabe Eriksson respektive William Alsterback/Sebastian Jonsson.

I singlarna vann SALK tre singlar genom Nikola Slavic (mot Sebastian Abboud), Jonas Eriksson Ziverts (mot Alexander Watanabe Eriksson) och Filip Malbasic (mot Sebastian Eriksson).

KLTK:s vinst i raka set av Linus Carlsson Halldin (mot Simon Yitbarek) kom att avgöra kampen om SM-guldet till Solnas fördel.
– Det var en bra lagmatch, bra tändning på alla banor. Sen tycker jag att min serve avgjorde singelmatchen i dag, jag kunde spela ganska lugnt, behövde inte stressa och kände mig ganska komfortabelt i serven, säger Linus Carlsson Halldin.
– Det har varit en tuff säsong, men vi har gjort vad vi har kunnat. Vi har stöttat varandra även om det har varit tufft. Det har varit bra matcher för oss och nu gäller det bara att bygga vidare, sammanfattar Carlsson Halldin årets elitserie.

Regerande mästaren GLTK slutar fyra i serien

Jesper Klöv Nilsson, GLTK (arkivbild). Foto: iMagineStudio AB.

GLTK avslutade säsongen starkt med andra raka 6–0-vinsten. I sjunde och sista omgången besegrades Upsala TK efter idel segrar i raka set.

Kvartetten Markus Eriksson, Christian Samuelsson, Jesper Klöv Nilsson och Oliver Johansson stod för vinsterna i både singel och dubbel.

I de inledande matcherna vann Eriksson/Samuelsson mot Jeiden och Bijan Saidizand i förstadubbeln, medan Klöv Nilsson/Johansson slog Fabian Hänsch Mauritzson/Joel Tingwall. Den sistnämnda GLTK-duon summerar serien med sex segrar och en förlust på andradubbeln.

I singlarna vann Eriksson (mot Jeiden Saidizand), Samuelsson (mot Bijan Saidizand), Klöv Nilsson (mot Hänsch Mauritzson) och Johansson (mot Joel Tingwall).
– Killarna gör grymt bra jobb alla matcher och kämpar för varje poäng. Även om vi inte har bra läge att gå till final är vi tända och spelar som om vi hade det, säger John Hallquist Lithén, som stått över de två sista omgångarna på grund av en ryggskada.

Regerande mästaren slutar därmed fyra i serien (fyra vinster, ett kryss och två förluster) och missar final, vilket var målsättningen inför säsongen.
– Det är klart att vi inte är nöjda med slutresultatet. Men jag tycker ändå att vi alla i laget har kämpat på hela vägen och gjort allt vi kan. Sen att vi inte fick alla marginalerna med oss i de viktigare matcherna – så är det ibland, säger Oliver Johansson.

Upsala TK slutar sist i serien med sju raka förluster.

Elitserien, herrar: Omgång 7 av 7

Upsala TK–GLTK 0–6
Solna TK–Tabergsdalens TK 6–0
Fair Play TK–Lidingö TK 6–0
KLTK–SALK 1–5