Johannes Ingildsen, en offensiv dansk före detta collegespelare som under året samlat på sig tre dubbeltitlar ihop med Simon Freund. Kommer de två ihop ge Lidingö TK en säker dubbelpoäng i varje lagmatch? Vi frågade Johannes själv vad han tror om sin roll i laget.  

Text: Linus Eriksson

Johannes Ingildsen var för två år sedan en spelare vars spelstil inte stack ut från mängden i Norden. Han gillade att grinda från baslinjen med en något bättre backhand- än forehandsida.

För ungefär ett år sen bestämde sig Johannes ihop med sina coacher att han skulle ta sig fram mot nät mer. Med sin längd (1.93) och starka volley resonerade de att det finns många spelare på ATP, challenger- och även futuretouren som är starka från baslinjen och att Johannes chanser att kliva uppåt på rankingstegen är större om han tar för sig mer inne i banan.
– Vi vill att besluten över vad som sker på banan ska ligga hos mig själv, så nu försöker jag spela mer serve- och volley och ta bollen tidigt inne i banan.

Johannes avslutade sina studier på University of Florida våren 2021 och har spelat som proffs sen dess. Därefter har det blivit en singeltitel på futuretouren och flertalet dubbeltitlar. Årets säsong är han nöjd med på så sätt att han, enligt honom själv, har blivit en bättre tennisspelare.
– Min nivå är jämnare nu än tidigare. Jag har förlorat många tuffa matcher och några tresetare som potentiellt hade kunnat lyfta min ranking lite, men jag tror resultaten kommer komma.

Frågan om för- och nackdelar med college om man har som ambition att bli tennisproffs är alltid aktuell. För Johannes är det inget snack om hur mycket collegeåren betytt för honom, både som spelare men och så som människa.
– Innan jag flyttade till USA var jag inte redo för touren varken sett till min spelnivå eller mognad som person. Nu är jag i en mycket bättre sits. College hjälpte mig att få spela många bra matcher och utveckla mitt spel. Om du inte har de ekonomiska förutsättningarna och ett perfekt team runt dig före college, eller helt enkelt inte har spelnivån ännu, då skulle jag säga att college är bra för alla.

Det finns såklart många fördelar med college, men kan du lyfta fram någon eventuell negativ sida med att välja den vägen?
– Ja, nu är jag 25 år. För varje år du spelar och reser på touren samlar du på dig erfarenhet, så att starta min proffskarriär senare än de flesta andra kan vara en negativ sak. Men det beror också på vad du gör av din tid på college. Du kan välja att fokusera på det sociala och bitarna utanför tennisen, eller så jobbar du på att utveckla dig som spelare.

Johannes har föregående år varit skriven för Fair Play TK i Sverige men kommer i år att spela elitserien för Lidingö TK. Under året har han rest mycket ihop med Simon Freund som han nu blir lagkamrat ihop med. Och ett potentiellt livsfarligt dubbelpar med tanke på att de i skrivande stund har skrapat ihop inte mindre än tre titlar på 25 000-dollarstouren tillsammans. Vad gör att de spelar så bra ihop?
– Jag skulle säga att vi har bra kemi mellan oss och båda har en stor förståelse för hur man spelar dubbel. När vi nu dessutom har fått spela många matcher ihop så vet vi hur båda rör sig, vill spela och hur vi kan täcka olika delar av banan. Jag vågar påstå att det inte är många killar på futurenivån som verkligen förstår dubbel – de kan spela bra från bakplan, men Simon är en av få som verkligen förstår spelet dubbel.

Så, den stora frågan blir, med tanke på att både Johannes och Simon är en stor tillgång både i singelspelet och som dubbelspelare men årets regler bara tillåter att man spelar antingen eller i varje lagmatch – hur ska Lidingö använda de här heltidsspelarna?
– Jag är inte säker, jag antar det kommer vara flera faktorer som spelar in som vilka vi möter och i vilka matcher vi har störst chans att plocka vinster. Det blir upp till coachen.

Johannes Ingildsen och Simon Freund.

Att vara en del av ett lag är Johannes i alla fall onekligen van vid. Att respektera varandra i laget, vara ödmjuka och ha förståelsen för att laget är viktigare än du själv är de viktigaste bitarna i en bra lagsammanhållning enligt honom.
– Det handlar mycket om hur du på bästa sätt ska kunna hjälpa laget och inte sätta dig själv allra främst. Har man en grupp som tillsammans förstår de här värdena så har man kommit långt i lagbygget.

Johannes Ingildsen och Simon Freund kan onekligen bli ett av seriens mest profilstarka dubbelpar i elitserien. Om de inte sätts att spela singel istället, vill säga. Vi får se!

Lidingö TK:s herrar inleder årets elitserie i grupp B borta mot Solna TK måndag 12 december.