I december gör Malene Helgö från Norge debut för sin nya Göteborgsklubb Påvelunds TBK i klubbens allra första säsong i elitserien. Vad kan Malene bidra med för att klubben ska klara målsättningen med nytt kontrakt?

Text: Linus Eriksson

Malene Helgö, född 1999, inledde årets tennissäsong rankad 348 i världen med målsättningen att nå topp 250 och kunna spela Grand Slam-kval. Trots att året varit stabilt och hon på sätt och vis har stabiliserat sig på en högre nivå har resultaten inte helt varit som Malene önskat.
– Jag gjorde ett bra resultat med final i Varbergs 25000-dollarstävling, men jag gick in i den här säsongen med lite för höga förväntningar på mig själv. Jag klättrade upp från 500 till nästan 300 i fjol men inser att ju högre du kommer desto tuffare blir det. Dessutom ska poängen försvaras från år till år. Så det har varit ett tufft år även om jag gjort det stabilt och vunnit matcher i de flesta tävlingar.

I tennis kan dock allt gå snabbt och målet att nå 250 inom kort ligger kvar.

Malene har sin träningsbas i Oslo dit hon återvänder mellan tävlingar. Där finns spelare hon kan sparra med och hon trivs med att vara hemma när hon kan. Att tennisen är het i Norge tycker hon märks av – fler banor är upptagna och det pratas om sporten i positiva ordalag.
– Det är väldigt kul att vara en del av tennisen i Norge när det går så bra som det gör just nu.

Men hon gillar också att besöka grannlandet Sverige. Norge har inte arrangerat några damtävlingar i år vilket gör de svenska tävlingarna till det närmsta hemmaplan hon kommer.
– Jag gillar Sverige och att spela där! Jag har spelat en del lagmatcher tidigare och minns att det var kul. Arrangemangen är lite större i Sverige än de är i Norge och jag har bra förhållanden med flera svenska spelare.

I somras gjorde Malene debut på 115 000-dollars nivån när hon kom in i Nordea Open i Båstad där hon ställdes mot Rebecca Peterson i första omgången. Det blev förlust med 4-6,2-6 men hon tar bara med sig positiva minnen därifrån.
– Jag njöt varje sekund och när matchen var över kände jag ”skit, jag önskar jag fått spela lite längre”. Jag hade flera chanser, framförallt i första set, och det var lite synd att jag inte kunde ta tillvara på dem… Men det var skoj och jag tycker jag tacklade situationen med att spela mot Sveriges högst rankade spelare på centercourten på ett bra sätt.

Vad skulle du säga skiljer dig från spelare runt topp 100 i världen som till exempel Peterson?
– Det är små saker. Inga stora skillnader, vilket siffrorna visar. Hon servade lite bättre och stabilare än mig och även om jag klarar av att vara på samma nivå periodvis så spelar hon på den nivån varje match. Men för att nämna något så behöver jag jobba mer på serven.

Malene Helgö i Fair Play TK-tröjan med tidigare klubbkamraten Cornelia Lister.

Tidigare har Malene representerat Tabergsdalens TK och Fair Play, som hon senast kommer ifrån, i elitserien i Sverige. Att det blev Påvelund nu beror bland annat på att Pontus Larsson, lagledare i Påvelund, tidigare coachade i just Tabergsdalen.
– Jag fick ett förslag från Påvelund som lät roligt och hade inte fått något erbjudande från någon annan klubb för i år, så då tackade jag ja, säger Malene.

I Påvelund återförenas hon också med Alexandra Viktorovitch från Tabergsdalen.

Just lagspel är något som Malene gillar och alltid ser fram emot.
– Jag älskar att spela i lag! Elitserien och såklart framför allt Billie Jean King Cup är extra kul. Du är ensam så stor del av tiden ändå så att vara en del av ett lag under perioder är väldigt roligt. 

Påvelunds TBK har i år lottats in i grupp A tillsammans med Enskede LTK, Lidköpings TK, Växjö TS och Salk. 

Vad hoppas du kunna bidra med till Påvelund i december?
– Jag vill tro att jag är en ganska positiv person och att den glädjen ska smitta av sig till lagkompisarna.

Alla som känner Malene bara litegrann kan nog instämma i att det stämmer. Återstår att se hur långt den energin och positiviteten kan ta Påvelund i årets serie.

Fotnot: Mellan intervjun och publiceringen av artikeln så drämde Helgö till med sin resultatmässigt bästa vecka hittills i karriären när hon vann både singel- och dubbelklassen i 25 000-dollarstävlingen i Haabneeme, Estland som spelades under första veckan i november.

Påvelunds TBK:s damer spelar i grupp A och inleder serien lördag 10 december hemma mot Växjö TS