Jeiden Saidizand har ett år bakom sig med mer internationellt tävlande än någonsin. Med mycket matcher och tre års erfarenhet från elitserien i bagaget är Jeiden nu redo att axla en mer bärande roll i årets seriespel för Upsala TK.

Text: Linus Eriksson

Jeiden Saidizand, född 2004, kommer från en riktig tennisfamilj. Hans pappa Amir hade storspelaren Andre Agassi som sin stora idol och Jeiden döptes efter just Agassis son, ”Jaden”.

Jeidens storebröder Bijan och Arian spelade båda tennis och det föll sig naturligt att Jeiden slog sina första tennisbollar redan i köket hemma. När han sköt ner för många saker tog pappa Amir med honom utomhus för att spela mer på riktigt.

Jeiden växte upp i Långtora, som för många i dag är förknippat med träningsläger och tävlingar på en fantastisk utomhusanläggning. Den anläggningen med grusbanorna byggdes 2009, när Jeiden var fem år, vilket gav honom en unik tillgänglighet till att spela tennis under sommarmånaderna.
– Att få växa upp med tennisbanor på trädgården har såklart betytt väldigt mycket för mig, säger Jeiden. När jag gick i skolan och kom hem på eftermiddagarna var det ofta läger på grusbanorna där jag kunde vara med. Eftersom jag varit så ung har det betytt att de flesta andra varit äldre och duktigare än mig vilket gav mig väldigt bra träning.

Att ha haft syskon att spela med har såklart heller inte varit någon nackdel.
– Jag har hela tiden haft syskon som varit bättre än jag själv. Såklart har det varit jobbigt att förlora, men i dag när jag kan se tillbaka på det har det varit positivt, för jag har hela tiden haft en utmaning att jaga efter. När jag senare blev äldre blev matcherna mot Bijan jämnare med mer tjafs, för man ville vinna. Överlag har det varit klart positivt för mig med syskon – det som kan vara svårt i Sverige med sparring, men jag har haft turen att sparringen och framförallt sparring uppåt inom familjen.

Jeiden fyllde 18 år i september i höstas och satsar heltid på sin tennis. De senaste åren har det internationella tävlandet ökat och i år har Jeiden tävlat flitigt på ITF-touren. Ett tävlande som fått honom att växa, både som spelare och person.
– Jag har åkt själv på nästan alla tävlingar, förutom de i Amerika, berättar han. Att resa i Europa är ganska simpelt, det är ofta inga problem att fixa med transport och allt ligger rätt nära. Däremot kan det vara tufft att vara själv när det kommer till det praktiska runt tennisen -–man måste själv fixa all träning, fråga folk om inbollning och ha koll på när och vad du ska äta, värma upp, stränga rack med mera. Man får aldrig riktigt slappna av.

Någon hemlängtan?
– Ibland, ja. Men jag har pratat mycket med kompisar på telefon och väldigt ofta har det varit andra svenska spelare som har deltagit på samma tävling.

När elitserien startar igång i december blir det fjärde året Jeiden är med i Upsalas lag i högsta serien. Seriespelet är en av de roligaste perioderna på året, tycker han.
– Det är väldigt skoj eftersom man får hänga med massa olika spelare under kort tid, heja på sitt lag och spela många matcher. Jag känner ingen press av att spela för laget, utan tycker bara det är kul!

Förra året slutade Upsala TK femma i serien, vad tror du om era chanser i år?
– Det blir tuffare i år, för vi har inte lika bred trupp som vissa andra lag. Jag tycker det är skoj att det är både svenska och internationella spelare med, för jag minns när jag var bollkalle och det var spelare med som legat runt 200 i världen, då tyckte man det var riktigt häftigt att få se dem spela! Barnen som tittar är en stor del av det positiva med serien, det får vi inte glömma. När Boy Westerhof, som legat 201 i världen som bäst, kom hit till Upsala och vårt lag och jag fick träna med honom när jag var 12 år och såg när han spelade match, det var så häftigt!

Boy Westerhof är en spelare Jeiden gillar.
– Boy är cool! Han spelar inte så mycket längre men pressade ändå Elias Ymer till supertiebreak i förra årets serie – det är rock ’n roll!

Vad tror du om din egen roll i laget i år Jeiden? Du har blivit ett år äldre, tävlat mycket sista året och samlat på dig mer erfarenhet – är du redo att ta ännu mer och större ansvar i år?
– Det kommer nog behövas om vi ska klara oss. Sen på vilket sätt och hur får vi se, det beror också lite på vilken rating alla spelarna har när serien drar igång.

Formen tycker han dock är bra. Jeiden berättar att han kört mer fys i år än tidigare och känner sig starkare än på länge. Han har utvecklat sitt offensiva spel mer och söker nätet oftare, vilket är en del av hans spel han tror behöver utvecklas för att ta nästa steg.

Huvudcoachen för Upsalas serielag är Jeidens bror Bijan. De två har av förklarliga skäl tränat mycket tillsammans under uppväxten och känner varandra utan och innan. Någonting som inger trygghet på banan för Jeiden och kanske framför allt under serien när spelarna får ha en coach på bänken under match.
– Jag känner såklart alla bra i klubben, men jag blir lugn när jag har min bror med mig på banan. Han vet vad jag behöver i sidbytena. Jag är ganska fokuserad på mig själv men har hellre någon bredvid mig som vet att jag inte bara behöver höra massa tennissnack när jag går till bänken utan gärna bryter av med prat om lite annat också. Det passar mig bäst.

Upsala TK:s herrar spelar i grupp A och inleder serien söndag 11 december borta mot Påvelunds TBK.