Foto: Richard van Loon

Ett av det här årets stora svenska utropstecken på juniorsidan har varit Nellie Taraba Wallberg från Göteborg. Inte bara har hon plockat sina första ITF-titlar på internationella juniortouren utan också visat framfötterna i seniortävlingar.

Text: Linus Eriksson

Nellie började spela tennis i Gothia Tennis som ligger på Sveriges femte största ö, Hisingen utanför Göteborg. Som liten led Nellie av barnreumatism vilket gav problem med leder och knän. Läkarna gav rådet att tennis skulle kunna vara hjälpsamt, varpå pappa Toni satte Nellie att börja spela just tennis. Någon tennisbakgrund fanns inte i familjen sedan tidigare – mamma Frida Wallberg är Sveriges mest framgångsrika boxare genom tiderna, men någon tennisspelare, det var hon aldrig.
– Haha nej, mammas bollkontroll är inte den bästa, skrattar Nellie. Däremot sa hon alltid att fotarbetet i boxning och tennis liknar varandra. Och den mentala tuffheten från hennes boxning jag nog haft nytta av.

Pappa Toni har Nellie spelat tennis med genom åren, och gör fortfarande. Men…
– För två år sedan började det bli mindre…jag har gått om honom lite grann.

Nellies reumatism försvann, troligtvis till stor del tack vare tennisen, och nu lider hon inte av den alls längre. Någon annan idrott än tennis har hon dock aldrig utövat regelbundet.

Förutom att tennisen såklart varit skonsam för din kropp, vad är det du har fastnat för i sporten?
– Jag älskar att vinna. Och hatar att förlora.

Vad i att vinna är det du älskar?
– Det är svårt att beskriva. Men, jag får ett självförtroende av att vinna. När jag har vunnit vill jag träna dubbelt så mycket sen, jag blir så taggad av det. Klart jag tränar efter att förlorat också, men…jag får energi av att vinna.

Bra då att det blivit en hel del vinster de sista åren. I år har det till exempel blivit tre titlar på ITF-touren för 18-åringar för Nellie, som är tre år ung i klassen. Den första i Kramfors inomhus i mars, den andra i Liepaja i april och den fjärde direkt veckan efter i Malmö.

Vilken smakade bäst?
– Den första var såklart roligast, men störst var J3-tävlingen i Lettland. Jag skulle egentligen ha spelat JSM den veckan, men saknade någon poäng för att komma med i slutspelet eftersom man samlar ihop för att kvalificera sig. Så då åkte jag till Liepaja istället, vann den, fick självförtroende och vann veckan efter också. 

Kan du få självförtroende av andra saker också än att vinna?
– Ja, genom att till exempel träna hårt och känna att jag är bättre tränad än motståndaren.

Tror du att du ofta är det?
– Ja, det tror jag faktiskt.

Nellies stora mål nu är att nästa år spela Grand Slam-turneringarna för juniorer, vilket ligger klart inom räckhåll.

Förutom att tävla på juniortouren har Nellie i år också blandat in seniortävlingar. Tre 25 000-dollarstävlingar i Sverige har det blivit där bästa resultatet var i Varberg där hon kvalade in. Att spela seniortävlingarna har varit bra erfarenheter men hon poängterar vikten av att spela mot tjejer runt hennes egen ålder större delen av tiden.
– När man möter äldre har man ingen press på sig, då kör man bara och kan spela ut. Spelar man för mycket sådana tävlingar är det nog inte bra, det är viktigt att spela matcher där man har pressen på sina axlar.

Största skillnaden mellan att spela mot andra juniorer och seniorer landar Nellie efter mycket betänketid i nog är just det mentala.
– Det är svårt att svara på, för jag fokuserar mest på mig själv och mitt spel. Men äldre spelare är mer mogna och mentalt starkare – de bara kör på. En junior kan du enklare komma in i huvudet på. 

Hur menar du då, genom att psykas lite?
– Nej, inte psykas, men du kan känna att de viker ner sig lite. När jag knyter näven och ropar något är det inte riktat mot motståndaren utan för mig själv, för att få ut min energi och tändning.

Nellie bygger sitt spel runt sin forehand som är det stora vapnet. Backhanden arbetas det på – lite teknik har justerats på sistone och den börjar kännas bättre och bättre även om självförtroendet fortfarande är som störst på forehandsidan.

Efter Nellies år på Gothia Tennis med coach Jack Eklöw bytte hon till Särö LTK där hon jobbade med Robin Faghén mellan 10-14 års ålder och sedan dess står hon för GLTK. Idag sker en stor del av träningen dessutom på Good to Great Tennis Academy i Stockholm.

Elitserien spelade Nellie redan i fjol, ett år som var tufft för GLTK:s damer. Man hamnade på nedflyttningsplats men har i år fått en gratischans i högsta serien igen. Revanschdags?
– Haha, ja, vi är väl absolut inte favoriter till titeln, men det är en bonuschans och jag hoppas vi kan göra en bra insats. Det är tuffa lag vi hamnat med. 

Vad tycker du om lagspel?
– Det är kul med lag. Jag föredrar nog att tävla individuellt, men det är en kul grej när man spelar i lag emellanåt. Förhoppningsvis har jag växt lite som spelare sen elitserien förra året också, så vi får se hur det går i år.

GLTK:s damlag spelar sin första match i årets elitserie lördag 10 december hemma mot Upsala TK i grupp B.