Nikola Slavic, född år 2000 och just nu inne på sitt fjärde år på den amerikanska skolan University of Mississippi. Slavic är rankad sexa i USA på den officiella collegerankingen och fick i våras utmärkelse som en av de främsta spelarna inom universitetstennisen i USA. I september gick Nikola över från sin moderklubb Enskede LTK till Salk med förhoppning om att hjälpa sin nya klubb fram till SM-guld i december.

Text: Linus Eriksson

10 FRÅGOR TILL NIKOLA SLAVIC

Vilka är nycklarna tror du till att du haft en så positiv utvecklingskurva de senaste åren?
– Att vara en del av ett lag är väldigt kul. När jag tycker något är roligt så motiverar det mig till att fortsätta jobba för att utvecklas. Så just att ha folk som stöttar dig i din omgivning är viktigt. Då behöver inte du vara den som konstant drar hela lasset – om du till exempel har mycket i skolan eller något annat jobbigt som gör det svårare att tagga till just den dagen är det bra att ha några andra som pushar dig till att ändå göra ditt yttersta. Det tror jag har varit en stor fördel och nyckel under mina år på Ole Miss.

Vad har du förbättrat som spelare under åren i USA?
– Jag har överlag blivit en bättre tennisspelare på många olika plan. Visst, jag har också blivit äldre och mognare som person och fått mer perspektiv till min tennis, men jag har också utvecklat flera delar i mitt spel. Grunden är densamma som tidigare, jag baserar mitt spel på serve och forehand, men jag tycker även min backhandsida har blivit stadigare och jag har utvecklat min slice. Idag har jag nog en lite tydligare plan över vad jag vill göra med bollen än tidigare.
– Naturligtvis sätter jag och tränarna upp en ram och plan över vad vi ska jobba med – om man inte gör det blir det svårt att nå sina mål, och framför allt skulle det gå mycket långsammare. Sedan tränar vi på det varje dag och gör vårt yttersta för att försöka bli bättre.

Du har två svenska coacher på Ole Miss i Mississippi, Toby Hansson och Kalle Norberg – hur sköter dem sig och vad betyder det att ha svenska coacher?
– De sköter sig bra, haha! Jag trivs väldigt bra både med Toby och Kalle. Toby var den som rekryterade mig och Kalle känner jag från bland annat gemensamma Team Stockholm-träningar tidigare. Genom honom fick jag chansen att träna med bröderna Ymer ibland, vilket var väldigt lärorik.
– Jag tror det kan vara en fördel med svenska coacher, för européer har nog generellt lite annan mentalitet än amerikaner. Min uppfattning är att europeiska coacher är aningen mer fokuserade på utveckling än på resultat. Nu generaliserar jag såklart, men en amerikansk coach kan ta in en spelare för att spela på position fem i laget och sen är spelaren kvar där, medan till exempel här vill tränarna utveckla spelaren vidare och förbereda den för en proffskarriär.

Vad är din plan efter college?
– Jag kommer troligtvis stanna ett femte år också, som vi fick på grund av coronauppehållet, sedan är tanken att försöka som proffs.

Vad är din höjdpunkt hittills från åren i USA?
– Tennismässigt är det när jag fick utmärkelsen ”All American” i våras. Det är den största äran man kan belönas med inom collegeidrotten. Alla idrotter har samma utmärkelse, så är du en av de bästa inom din idrott blir du ”All American”. I tennisen behöver du vara bland de 20 bästa, vilket jag lyckades med i våras. Tack vare det har jag fått mitt namn uppsatt på en vägg vid tennisbanorna. Förutom det kan jag inte påstå att min vardag eller mitt liv har förändrats nämnvärt efter det, haha. Men det var ett mål jag hade så det var kul att uppnå.

Elitserien har flyttats till december och spelas under en kortare period nu – är du redo till premiären hemma mot Fair Play 11 december?
– Det är jag! Jag har de sista grejerna i skolan dagarna före, så det får bli en överraskning om jag är på plats redan till första matchen eller inte, men målet är att vara fit for fight till premiären. 

Du är fostrad i Enskede men representerar och spelar nu alltså för Salk sedan 1 september. Berätta om klubbytet.
– Jag spelade en säsong för Salk hösten 2020 också, annars har jag representerat Enskede LTK hela mitt liv. Kalle, som är coach här i Mississippi, har stark koppling till Salk, så tillsammans kom vi fram till att det vore en bra idé att komma hem, spela roliga och bra matcher i december och förhoppningsvis hjälpa Salk vinna Elitserien, det är målet. Vi har ett bra lag, så det är inte säkert jag platsar, men självklart går vi in för att vinna!

Du är van vid lagspel på college där det är en himla tändning under matcherna – hur kommer ni i Salk göra för att skapa samma energi under elitserien?
– Det börjar med att man har en bra relation till sina lagkamrater. Alla stöttar varandra – alla vill se till att lagkamraterna gör bra ifrån sig, det är nummer ett. Sen så gäller det att stötta varandra mellan banorna. Självklart fokuserar man på sin match, men om man går för att hämta en boll som är nära sin lagkamrat som spelar på banan bredvid kan man säga något. Det bästa sättet att stötta laget ju dock att vinna sin match – det blir lättare att få upp energin om laget presterar bra.

I de nya reglerna i år så ingår också att samma spelare enbart får spela singel eller dubbel i varje lagmatch – ser du dig själv som singel eller dubbelspelare i första hand?
– Jag ser mig själv som singelspelare. Har spelat en del dubbel också såklart men alltid gjort bättre ifrån mig i singel. Däremot anser jag nog att jag utvecklat mitt dubbelspel mycket sedan jag började på college, så jag tror jag skulle vara ett bra alternativ i en dubbel med. Jag tror jag har utvecklat rörelsen vid nätet, positioneringen och var jag ska placera mig efter serven eller beroende på var min partner servar. Det svåra är returspelet i dubbel – i singel kan du backa bak och fullsvinga mer, i dubbel behöver du ta returen tidigare och styra in bollen.

Du är känd för mycket Nikola, bland annat din fantastiska kickserve – berätta hemligheten hur man utvecklar den spinnen i serven?
– Den är coach Jasmin Galijasevic förtjänst! Inte bara den, utan alla grunder i mitt spel kommer från timmarna vi tränat tillsammans i Enskede. Så ring Jasmin är mitt råd!

Salks herrar spelar i grupp A och inleder sin elitserie söndag 11 december hemma mot Fair Play.