Foto: Laszlo Illies/ImagineStudios

Stephanie Thour har i alla år valt sin egen elitidrottsväg. Ända sedan tidiga juniorår fram till idag har hon kombinerat satsningar i både tennis och boxning. Det har lett till JSM-guld i tennis och VM-silver i boxning. Nu laddar Stephanie, född 1998, för elitserien där hennes rutin och erfarenhet kan spela en avgörande roll för Växjö TS.

Text: Linus Eriksson

10 FRÅGOR TILL STEPHANIE THOUR

Växjö hade ett tufft 2021 i elitserien där man slutade sist i serien. Hur är läget i laget nu och vad talar för en annorlunda serie i år jämfört med i fjol?
– Ja, fjolåret var onekligen tufft, men i år känns det som vi förberett oss bättre med både träningsläger och tävlingar inbokade före seriens start. Vi har också lite mer koll på en trolig laguppställning vad gäller vilka som ska spela singel respektive dubbel, vilket jag tror är bra för våra förberedelser.
– Vi i laget tränar ihop tre pass i veckan, och utöver det blir det matchspel och gymnasieträningar för dem som går på gymnasiet, fysträning med mera. Allt är lite mer strukturerat i år. 

Du sitter på mycket rutin från olika håll och kanter – vad tror du din roll i laget kommer bli i år?
– Vi har många yngre spelare i laget, så jag blir lite av en lagkapten som får försöka hålla ihop gruppen, peppa och själv aldrig ge upp. Jag vill försöka vara personen man kan prata med och öppna upp sig för, både privat och om det som sker på banan, samt coacha lite där det behöver coachas.

Hur har ditt sista år sett ut tennismässigt?
– Det har varit väldigt upp och ner. Jag flyttade till Jönköping i januari för att göra en full satsning på boxningen mot OS 2024. Då tänkte jag lägga tennisracket på hyllan, eller bara spela en gång i veckan för skojs skull. Men – jag skadade mig, så boxningssatsningen fick pausas och istället flyttade jag hem till Växjö och har spelat lite tennistävlingar. Så det är grymt kul att ha elitserien i tennis att se fram emot! Jag saknade tennisen i Jönköping och trivs otroligt bra med att hänga i Växjö och i Strandbjörkshallen!

Precis som du nämner så har du genom alla år kombinerat din tennissatsning med en elitsatsning på boxning, där du var ytterst nära att komma med till OS i Tokyo. Berätta om din boxningskarriär!
– Jag började boxas när jag var åtta år. Då boxades jag 2-3 gånger i veckan och spelade tennis nästan varje dag. När jag var 15 var det fortsatt boxning två gånger i veckan men det var tennisstjärna jag ville bli. Så när jag boxades var jag väldigt avslappnad, för jag tog det inte så allvarligt utan bara körde på, och då gick det helt plötsligt grymt bra! Jag kom med i landslaget och fick åka på VM och EM och satsningen ökade, vilket naturligt gjorde att det blev mindre tennis och helt plötsligt kändes inte boxningen lika rolig längre. Året efter tog jag ett break från den, jag behövde en paus vilket varade ungefär ett år före förbundskaptenen ringde och frågade om jag inte skulle ta upp det igen. Det ledde till EM-brons och VM-silver och en kombination av både boxning och tennis i några år. När tiden gick därefter blev det ett naturligt val att välja boxningen, så 2018, året jag skulle fylla 20, började jag en full satsning på den. Förra året åkte jag på OS-kval och var en match från att nå OS…det var lite surt, men en otroligt rolig upplevelse att få gå de matcherna.

Det är ofta en fråga för diskussion ifall man ska specialisera sig tidigt eller om man kan kombinera två idrotter – vad är din åsikt i frågan som har erfarenhet från att ha kombinerat två olika idrotter?
Om jag ser på mig själv så har jag mått bra av att blanda. När jag bara hållit på med en idrott har det blivit för mycket press. Ibland är man lite less på den ena, då har det varit perfekt att ha en till idrott att vända sig till. Gick det sämre i en sport under en period kunde det gå bättre i den andra. Plus att man har fler vänner omkring sig. Sen är det klart, när man når en riktigt hög nivå är det svårt att kombinera, men man behöver ändå inte sluta helt med något utan bara minska antalet träningspass.

Vad har tennisen och boxningen gemensamt?
– De har varit bra för varandra, helt klart. Bålstyrkan man får inom boxningen är såklart nyttigt i tennisen med, sen har vi fotarbetet, styrkan, arbetet med höfterna. Och självklart har boxningen haft nytta av tennisen.

Du har också haft en del syskon som spelat tennis – Sandra, Robin och Kevin. Vad har det betytt för din tennis att ha haft spelande syskon omkring dig?
– Det har varit underbart! När jag var mellan 12-15 år åkte vi alltid runt med husvagnen på somrarna. Vi åkte från turnering till turnering och det har varit så bra att ha syskon som spelar när det har gått lite tungt. Jag minns när vi var i Västervik ett år när jag var nere och jag tänkte att ”nu skiter jag i det här”, då kom brorsan fram och sa att ”du är grym, fortsätt kämpa på nu, kom igen”. Man peppar varandra, både på och utanför banan.

Hur tänker du kring din tennisframtid framöver?
– Det vet jag inte riktigt. Det har varit så himla mycket elitsatsning i både det ena och det andra sen jag var tio år. Man har blivit lite…hur ska jag säga, jag älskade boxningen, men den var tuff med all träning och kostscheman man behövde följa. Det var väldigt intensivt i några år. Det klart man vill satsa men det krävs mycket, och så är det i tennisen också. När jag varit ute på någon ITF så ser man hur mycket som krävs. Det är svinhäftigt att se alla som verkligen går för det, men jag får se med tiden, just nu är jag skittaggad för elitserien, resten får jag ta sen.

Foto: Laszlo Illies/ImagineStudios

Som sagt har du ju i många år nu varit aktiv i både tennis och boxning på hög nivå i många år, två individuella idrotter. Gillar du att tävla i lag också?
– Det tror jag, det känns bra att vara lagidrottare. Det är härligt när man reser ihop med laget. Till exempel tror jag att jag är allra bäst i dubbel. I och för sig, när jag spelat lite mer singel nu så har det känts ganska bra också. Det går upp och ner, men jag är stadig på volleyn och servar bra vilket gynnar dubbeln… Hur som helst, jag tycker det är kul att tävla i lag!

Sist, men inte minst, Växjö TS – en av Sveriges mest anrika och framgångsrika klubbar genom tiderna – vad är det bästa med Växjö TS?
– Jag älskar hela atmosfären när man kliver in i hallen! Alla har så go energi – tränarna, personalen, medlemmarna. Verksamheten är otroligt fint uppbyggd ända från knattarna till de äldre.

Växjö TS damer spelar i grupp A och inleder sin elitserie lördag 10 december borta mot Påvelunds TBK.