Upsala TK är en av sex klubbar som har både sitt dam- och herrlag i elitserien. I år ser man fram emot roliga, men ovissa, serier för sina lag.

Text: Linus Eriksson

Bijan Saidizand, ansvarig för elitlagen i Upsala Tennisklubb, inleder med att berätta att läget i klubben är fint, höstterminen är igång för fullt. Ju fler tränare som arbetar desto enklare att göra ett bra jobb med tävlingsbevakningen. Däremot har man, likt flera klubbar, märkt en skillnad på den ekonomiska sidan den sista tiden.
– Ekonomin är tuffare i år, säger Bijan. Padeln, som de senaste åren hjälp ekonomin, har gått ner, räntorna är högre och elkostnaderna likaså, vilket vi märker av.

Upsala TK har nyligen också gjort en stor ombyggnad av hallen vilket gett en fräschare miljö och har blivit en ordentlig rackethall som man kliver in i.
– Vi skulle behöva ännu fler tennisbanor, men ombyggnaden har gett oss en fin hall att vistas i där vi har allt vi behöver.

I klubben finns spelare på alla nivåer. I en studentstad som Upsala händer det också att man får tillskott man inte räknat med.
– Till exempel, av en slump flyttade en kille från Frankrike till Uppsala för att plugga samtidigt som han ville fortsätta sin tennissatsning hos oss. Sådant händer emellanåt. Överlag kan man säga att vi har många duktiga spelare i klubben som inte spelar jättemycket men som är i hallen emellanåt eftersom de pluggar i staden.

Upsala är också en idrottsstad med många duktiga lag i flera idrotter. Hur är tennisintresset i stan?
– Jag skulle vilja säga att det är mindre än det borde vara. Uppsala är en bra tennisstad där det alltid funnits duktiga spelare och både vi och USIF har varit i elitserien. Kanske det borde givit mer utrymme i media än det faktiskt gjort?

För herrlaget blir målet i årets serie att klara kontraktet. Man ställer stor förhoppning till att den yngre generationen killar kommer ta för sig i år ihop med möjligheten att addera in förstärkningar.
– Våra killar Gabriel Gomez och Erik Chvojka bor i Upsala så de räknar jag inte som att vi tar in utifrån. Chvojka har bott i Upsala i tio år med fru och barn så honom tycker jag vi borde kunna spela som ”svensk”. Vi har möjlighet att förstärka men vill gärna spela med ett Uppsalalag i så stor utsträckning det går.

Bijan tycker annars det höjer nivån på serien när internationella spelare är med i serien. Han tar ett exempel från när Igor Sijsling från Nederländerna spelat serien för Upsala tidigare år.
– Våra medlemmar och våra juniorer har tyckt det varit väldigt häftigt att ha Sijsling i UTK-hallen. Våra spelare har tränat med honom, juniorerna har fått se och prata med honom i hallen och även när andra lag har bra spelare så är det superbra för en spelare som Jeiden Saidizands utveckling att få möta de killarna. Det ger mycket med bra spelare i serien, helt enkelt.

Jeiden Saidizand, Upsala TK.

Damlaget känner Bijan har hamnat i en tuff grupp men målet är likväl att gå till slutspel. Man har samma trupp som förra året men tagit in tre nya, yngre tjejer i laget i form av Nora Svensson, Linn Eriksson Sundling och Isabell Ek.
– Även utan internationella spelare har vi ett lag som kan göra det bra, men vi kan förstärka med lite externa spelare om vi vill…vi får se hur vi gör, avslutar Bijan kryptiskt.

Upsala TK:s herrar inleder serien söndag 11 december borta mot Påvelunds TBK i grupp A. Damlaget har sin premiär lördag 10 december borta mot GLTK i grupp B.