År 2027 fyller Lidingö TK 100 år. Målsättningen är att kunna kombinera firandet med SM-guld. Till dess vill man sänka trösklarna för att börja tävla i tennis och skapa ett häftigt event kring årets elitseriespel för herrlaget.

Text: Linus Eriksson

Lidingö Tennisklubb är en av Sveriges största tennisklubbar med runt 3000 medlemmar. Ute på Lidingö, precis intill Lidingövallen, ligger tennishallen som för två år sedan utökades med två banor till. Två banor som på sociala medier inte kan anses vara annat än Sveriges coolaste tennisbanor inomhus…eller?
– Det är inte helt bestämt än men det kan mycket väl bli så att våra elitseriematcher kommer spelas på de banorna – det skulle se häftigt ut på streamen, funderar Johan Landsberg, ny sportchef i klubben sedan i augusti.

Johan Landsberg, före detta tennisproffs med en högsta ranking på 48 i världen i dubbel, ser en otrolig potential i Lidingö Tennisklubb. Man vill, förutom att få ännu fler banor att leka med, få fler att börja tävla i tennis utanför klubbens väggar.
– Jag tror det finns en gömd potential här i klubben. Kan vi få fler att börja tävla på en nivå anpassad för just dem så tror jag snöbollseffekten kan bli stor i att fler och fler testar på samma sak.

Johan Landsberg, Lidingö TK.

Hur ska ni lyckas med detta?
– Kommunikationen om hur man anmäler sig till turneringar behöver bli bättre. Vi har 25-30 spelare som tävlar regelbundet, men det antalet tror jag kan bli många fler.

Det är alltid kul och inspirerande att samtala med Landsberg. Få älskar att prata tennis lika mycket som honom och när man väl börjat, ja då känner man hur rummet fylls av energi De senaste åren har Lidingö inte haft pojk- eller flicklag i 18-årsserierna, något Landsberg vill ändra på.
– Det ska vara kul att hänga bredvid tennisbanan också. När jag var yngre var man vid anläggningen i syfte att träffa polarna med. Vi slog mot väggen, servade, returnerade, spelade poäng, men det var också kul att åka buss till och från träningarna och umgås bredvid.

Jobbet på Lidingö är han medveten om innebär ett stort ansvar men också en möjlighet att bidra positivt för svensk tennis. Som han själv säger: kan en så stor klubb som Lidingö fortsätta utvecklas är det bra för hela den svenska tennisen.

Jag fortsätter fråga hur han tänker kring att få fler yngre juniorer att växa in i tävlingstennisen.
– Det gäller att anpassa aktiviteterna utefter barnen. Avdramatisera det hela. I september arrangerade vi Björnes Cup under tre lördagar – en dag med minitennis, en med miditennis och en med maxitennis. Alla som var med fick t-shirt, saft, bulle och ta kort med Björne. Fantastiskt roligt!

En annan aktivitet som betyder mycket för klubben är seriespelet. Herrarnas elitserielag är inte bara till för de tio spelarna i själva laget, utan ska ge mycket till övriga medlemmar också. Bollkalleutbildning för barnen sammanfaller med A-lagets träningar och skapar en stege där ingenting är omöjligt att uppnå. Klubben har sedan tidigare starka veteranlag, så stegen i klubbens struktur ska så småningom kunna gå hela vägen upp.
– Alla serielag i klubben är viktiga och det klart vi laddar hårt för årets elitserie. Vi har kört uttagningsmatcher på lördagar under hösten med aktuella spelare. Där har vi spelat både singel och dubbel med samma regler som i serien. Det är bra, det får igång vårt äldre garde.

Målet i år är att gå till slutspel, men det stora målet är inte satt med slutdatum förrän 2027. Då fyller klubben 100 år och det vill man fira med ett SM-guld.
– Vi vill verkligen att serien ska bli en stor grej, både i klubben och i svensk tennis. Vi har tillsatt en event- och en kommunikationsansvarig för serien i år och hoppas självklart att det ska komma mycket folk och titta. Det här är den bästa tennisen som erbjuds i Sverige förutom Nordea Open i Båstad och Stockholm Open, så det klart vi hoppas många kommer förbi och kollar när det spelas i din hemmaklubb.

Hur är statusen i spelartruppen då? Jo, det kommer bli en blandad kompott med yngre och äldre spelare.
– Vi har en dansk spelare i Johannes Ingildsen blandat med Simon Freund och Albert Saar som kommer utgöra en bra mix med våra äldre grabbar som Fred Simonsson och Jacob Adaktusson, till exempel. Vi har dessutom fått ett perfekt schema med bortamatcher mot Solna och KLTK vilket hjälper vårt lag där många har ett jobb på dagtid att sköta, småskrattar Landsberg.

Hur tänker du kring att ni har en del äldre spelare i laget?
– Jag hade såklart gärna sett fler 20-åringar även om det är fantastiskt att vi har spelare runt 40-strecket som är svinladdade. Vi vill förmedla ut att: är man så här taggad när man är 40 och har spelat tennis hela livet, så kan man vara det när man är yngre med.

Att elitserien testar ett nytt format i år välkomnas av Landsberg.
– All förändring och försök till att ge elitserien mer status är bra. Ett mer komprimerat format gör det lättare att få med både svenska och utländska spelare till fler matcher.

Och tills serien drar igång är det dagliga jobbet som gäller på klubbens banor och på varje träningstimme, både när junior- och vuxengrupper står på schemat.
– Kvaliteten på varje verksamhetstimme ska vara på topp oavsett om spelaren i fråga kommer en eller sju gånger i veckan. Ända från fyra års ålder till vuxna ska det vara fokus och koncentration på alla banor. Nu kör vi!

Lidingö TK herrar inleder årets elitserie i grupp B borta mot Solna TK måndag 12 december.