Salk – tveklöst favoriter till SM-guldet på damsidan i år enligt de flesta…om topprankade Mirjam Björklund och Rebecca Peterson spelar, vill säga. Vi svängde förbi Salkhallen för att höra hur läget i klubben är och hur tankarna går inför årets elitseriespel.

Text: Linus Eriksson

Det är alltid kul att kliva in i Salkhallen. Närapå alltid action på banorna och mycket folk i rörelse. Det är mer regel än undantag att man stöter på folk att prata tennis med och ibland blir det svårt att slita sig, men inne i konferensrummet ”Stockholm Open” sitter sportchef Simon Aspelin och elitansvarig Milos Sekulic och väntar. Hur mycket vill de avslöja om sina stjärnspelare inför årets seriespel? Jag slår mig ner, slår upp anteckningsboken och börjar fyra av mina frågor.

Salk har idag runt 3100 medlemmar, en siffra som har ökat de sista åren. Med en hög beläggning på banorna mellan 07.00-22.00 var det med stor entusiasm och glädje klubben under hösten kunde offentliggöra att man skrivit på ett markansvisningsavtal där man planerar att bygga en ny tennishall med åtta banor, shop, café och intill hallen fem grusbanor.

Salkhallen. Foto: Salk.

Intresset för tennis är med andra ord stort, men även tävlingssektionen av klubben frodas.
– Det är jätteviktigt för Salk att ha spelare på en hög nivå, säger Simon Aspelin. Salk har alltid haft en tydlig elitsatsning och vi ska ha ett upplägg och en satsning med ambition att ta fram spelare till junior Grand Slams.

För att få till den strukturen på verksamheten som krävs för bland annat det syftet så är tränarkåren en viktig del.
– Vi är en väldigt stor klubb med många tränare verksamma, fortsätter Aspelin. Från 9 års ålder och uppåt har vi cirka 90 spelare som tävlar, därför är det viktigt att få ihop alla tränarna och arbeta efter en röd tråd i hur vi lär ut. För att lyckas med det jobbar vi med interna utbildningar och genomgångar som är en viktig del för oss.

Salks toppspelare på herrsidan, bröderna Mikael och Elias Ymer, har bidragit stort till Sveriges Davis Cup-framgångar de senaste åren.

På Salk rör det sig regelbundet heltidsspelare i hallen. Sveriges två högst rankade herr- respektive damspelare representerar alla Salk och tränar i hallen regelbundet när de är i Sverige. Oftast på förmiddagar och dagtid vilket innebär att klubbens juniorer, som kommer till hallen efter skoldagens slut, inte alltid får möjlighet att bevittna stjärnorna träna. Därför ser klubben elitserien som ett viktigt skyltfönster för klubbens juniorer till att få se förebilderna spela på bästa tid i Salkhallen.
– Mikael Ymer har hoppat in något eftermiddagspass och tränat med klubbens juniorer och det händer att heltidsproffsen tränar en senare tid ibland, men seriespelet är viktigt för klubben, säger Milos Sekulic.
– Även i yngre åldrar – vi har lag i Orange League och sen har vi 13-serien, 15-serien med mera. Vi har flick- och pojklag i alla åldrar.

Hur viktigt är det för Salk att vara med och slåss om att vinna SM-guldet för seniorerna?
– Det klart vi vill göra bra ifrån oss då det blir bra PR för Salk, säger Aspelin. Men, det är små marginaler mellan att sluta etta, tvåa, trea eller fyra. Jag tycker det viktigaste är att ställa upp, spela och sen får vi se vad resultatet blir.

Rebecca Peterson, Salk.

Många undrar såklart över vilka krav ni har på era bästa spelare Mikael Ymer, Elias Ymer, Rebecca Peterson och Mirjam Björklund vad gäller att spela serien?
– Det har varit olika år till år på hur mycket de behöver ställa upp. Förut stod klubben för mer tränarengagemang till de här spelarna och då ansåg vi att de borde ställa upp mer än vi känner i nuläget. Sedan är det såklart så att om spelaren inte är hemma i Sverige vore det fel att kräva att de ska spela.

I år är serien mer komprimerad och spelas under färre dagar – ökar möjligheterna till deltagande från toppspelarna då?
– Ja, det är större chans nu, svarar Milos. Tidigare var det inte så prioriterat även om alla har spelat några matcher här och där. I nuläget vet vi inte hur många matcher de kommer spela i år, men för både svensk tennis och såklart för Salks skull hoppas vi på att de kommer till spel.

Tidigare år har Salk haft en utländsk spelare i både dam- och herrlaget att tillgå som förstärkning och kommer ha så även i år.
– Det är alltid osäkert vilket lag vi kommer kunna ställa på benen och är man med i elitserien vill man ändå känna att man har ett konkurrenskraftigt lag. Vi vill såklart helst spela med våra egna men har med en internationell spelare i vardera lagen för att stärka upp.

Milos Sekulic (längst till vänster) är spelande ledare i Salks herrlag. Bild från en av laget seriematcher i fjol. Foto: Salk

Simon Aspelin, med bland annat ett OS-silver och en Grand Slam-titel på meritlistan, har själv spelat elitserien ett antal gånger.
– Jag tror det kanske blev tre säsonger eller något sådant. Ett år vann KLTK som jag spelade för. Det var bra försäsongsträning för jag spelade alla singlar och dubblar så det blev mycket matcher. Spela matcher var alltid den bästa träningen.

Kan du bli aktuell för spel i år Simon om lagledare Milos tar ut dig?
– Det hoppas jag inte han gör, haha. Jag både tror och hoppas vi har andra spelare som går före.

Salks herrlag inleder årets elitserie söndag 11 december hemma mot Fair Play TK i grupp A. Salks damer inleder årets elitserie söndag 11 december borta mot Växjö TS i grupp A.