Tabergsdalens TK brinner för seriespel. I år gör man sig redo för sin fjärde säsong i herrarnas elitserie och det med spelande coach Jonathan Stenberg (bilden ovan) som stöttepelare i laget.

Text: Linus Eriksson

Först var tanken att ses på klubbens hemmaplan i Tabergsdalens tennishall för en pratstund. Det var dock svårt att synka alls scheman, delvis på grund av att ”Taberg” de föreslagna dagarna var på träningsläger – på Gotland.
– Jag är sommargottlänning, säger Ola Ellbring, Tabergsdalens TK:s eldsjäl tillika klubbchef.
– 28 juniorer var med. Åkte båt och bodde i tennishallen, du vet sådant som förlänger tennislivet.

I stället hörs vi digitalt. Jag ringer upp när klockan är 11.59 – en minut före den bestämda tidpunkten.
– Jonathan Stenberg är inte på plats än, men du ska se att han kommer in här inom 20 sekunder, det brukar vara ordning på pojken.

Och mycket riktigt, Jonathan Stenberg kliver in precis ”right on time”.
– Inga skandalrubriker den här gången då, säger jag.
– Nej, han klarade sig den här gången med, instämmer Ola.

Jonathan Stenberg, tränare i klubben samt spelande lagledare i Tabergsdalens elitserielag som i år fått en ny bonuschans i högsta serien efter att laget slutat sist förra året.
– Vi får se om jag tar ut mig själv i år, säger Jonathan som stundtals dominerat de svenska vinter- och sommartourtävlingarna de senaste åren.

Och som, värt att tillägga, ofta lyfts fram som ett stort föredöme för yngre tävlingsspelare i Sverige och ett perfekt exempel på en spelartyp vi behöver fler av i landet. En som nästa generation både kan se upp till samt få chansen att möta på tävlingar runtom i landet.

Tabergsdalens TK, en kvarts bilfärd från Jönköpings centrum, har fullt blås i sina träningsgrupper.
– Det är slutsålt på träningsplatser skulle man kunna säga, meddelar Ola. Stenberg är på mig om fler banor och får man drömma lite så vore det fantastiskt för klubben.

Klubbens vilja är att verka för att så många spelare som möjligt ska tävla samtidigt som man vill erbjuda vuxentennis och tennisskola. Spelare som tävlar mycket och frekvent behöver man inte ligga på, men man vill öka andelen spelare som ligger på en mindre tävlingsmängd. Seriespel ser man som en viktig del för att öka tävlandet och är något som klubben prioriterar högt.
– Vi har 27 serielag anmälda till seriespel år vilket jag gissar hamnar rätt högt upp om det finns någon sådan lista i Sverige, funderar Stenberg.

Alla juniorer som tränar minst två gånger i veckan får automatiskt en plats i ett serielag.
– Problemet för oss är att det inte finns så många serielag att möta runtomkring oss här, utvecklar Ola. Det börjar bli rätt långa resor och tyvärr gick inte region Väst med i STL (Svenska Tennisligan, reds. anm.). När vårt lag i Orange League hade premiär fick de åka till Norrköping och spela, det är inte helt optimalt.

Den stora målsättningen för klubben är att ha både herr- och damlag i division 1. Precis som i fjol spelar damerna i år i division 1 och herrarna i elitserien.

Vad är det för skillnad på att ligga i ettan eller i elitserien, Ola?
– För våra arrangemang är det ingen skillnad, vi kör bollkallar i division 1 också. Däremot blir det lite enklare att få utrymme i media om man spelar i elitserien, till exempel i radion. Jag säger inte att det är enkelt, men ligger man på och är ihärdig lyckas vi oftast få synas och höras lite grann i alla fall. Förra året tryckte vi på att det var klubbar från Malmö, Göteborg, Uppsala och fyra lag från Stockholm med plus vi från en liten håla på vischan.

Vad säger du om ert lag i år, Jonathan?
– Jag skulle vilja lyfta fram Edin Hibic, född -07 och Joel Nyqvist, född -05 som är två yngre spelare för andra att se upp för i år. De går framåt hela tiden och var med i laget som vann SM-brons utomhus i höstas.

Ola fyller i:
– Stenberg har varit nere i gymmet och kört och vi har lite yngre som kommer, men det är stora elefanter vi slåss med så vi är ödmjuka. Vi har inga resurser eller pengar att värva in spelare heller, det är tufft nog att betala energipriserna.

Om målet är att ha lag i division 1 – då spelar det ingen roll hur det går i själva elitserien?
– Jojo, självklart vill vi att det ska gå bra! Absolut. Men det klart, en positiv aspekt med att vara i elitserien är att vi klarar målsättningen nästa år också – sen om det blir elitserien eller division 1 får vi se, säger Ola Ellbring.

Tabergsdalens TK:s herrar inleder årets elitserie i grupp A borta mot Fair Play TK måndag den 12 december.