Nedräkningen inför elitserien 2022 är igång och vi fortsätter ta pulsen på flertalet av lagen inför årets serie. Lidköpings TK är laddade för den nya strukturen av serien och går in i serien med en Billie Jean King Cup-spelare som ankare i laget.

Text: Linus Eriksson

När John Karlman svarar i telefonen är det efter ett antal signaler och med en energisk, intensiv och lite stressad röst.

Mycket att göra?
– Ja, det är en del att stå i, så är det. Men det är grymt kul. Vi är mitt uppe i Billys Cup här i Lidköping som fått otroligt många starter! Vi får till och med spela en del matcher i Skövde för att få med alla deltagare.

Vad tror du det höga deltagarantalet beror på?
– Det är säkert många anledningar, men i de äldre klasserna har vi ringt runt och legat på några spelare att anmäla sig tidigt, som till exempel till herrsingeln och mixeddubbeln, för ser andra spelare att det redan är ett gäng anmälda så vet jag av erfarenhet att fler spelare lättare hakar på och också anmäler sig.

John Karlman är huvudtränare i Lidköpings TK, en klubb som enligt Karlman är inne i en spännande fas.
– Vi har inför den här terminen fått in en ny tränare, Hanna Johansson, som kommit in med bra energi. Vi har över 250 spelare i träning, 500 medlemmar och ett damlag i elitserien i december, så det är positiva vindar i klubben.

En serie som Karlman och Lidköping ser fram emot.
– Jag gillar att det till i år har satts tydliga riktlinjer på hur vi klubbar ihop med förbundet ska driva serien och skapa en tydligare röd tråd igenom serien.

Är seriespelet viktigt för Lidköping som klubb?
– Personligen tycker jag det är jättestort att ha ett lag i elitserien! Det sätter oss på kartan.

De senaste åren har Karlman märkt en trend att de mest spelstarka juniorspelarna söker sig till klubbar i storstäderna vilket har lett till att spelnivån enligt Karlman i regionen Lidköping tillhör, Väst, har sänkts en aning och att de bättre spelarna därför behöver göra längre resor för att få tufft motstånd.
– Vi behöver alla i regionen komma upp i nivå, men på grund av det här är det också extra viktigt att vi har och fortsätter ha ett elitserielag, för att kunna visa upp riktigt bra tennis för klubbens juniorer och medlemmar.

John Karlman.

Ur ett verksamhetsperspektiv tycker Karlman tidigare år sig ha sett att det blir en extra tändning på klubbens träningar före, under och efter elitserien. Juniorerna har följt A-lagsspelarnas matcher vilket gett extra energi.
– På samma sätt som Tennis Väst minitennisevent ”Arena tennisen” i Vänersborg brukar fungera för de yngsta barnen – ett kanonbra event som man bara önskar ännu fler hittar till för varje år det arrangeras.

Karlman säger att Lidköpings målsättning blir att hänga kvar i högsta serie.
– Det är fem lag i varje grupp och att sluta topp två och nå semifinal blir nog tufft, men vi borde kunna hålla ett eller två lag bakom oss… Jag tror det blir mycket mer taktik i laguttagningarna i år när spelarna inte får spela både singel och dubbel.

Hur ser laget ut i år?
– Vi har ett jämt lag rakt av. Vi har fyra tillgängliga spelare borta i USA också. Men överlag är alla väldigt jämna.

En av Lidköpings spelare är Donika Bashota som gissningvis kommer bli en av nyckelspelarna i Lidköpings lag. Donika är 27 år och gick sina gymnasieår på Riksidrottsgymnasiet i Lidköping, ett tennisgymnasium som numera är ett NIU. De senaste åren har Donika, som går in i elitserien med svensk flagga bakom sig, spelat Billie Jean King Cup för Kosovo, någonting som gett henne en erfarenhet som kan komma till stor nytta i årets serie tror coach Karlman.
– Donika har mycket erfarenhet från sin tid på college och Billie Jean King Cup. Hon agerar som en ledare i laget har koll på att det inte bara är hennes match som är viktig utan även lagkamraternas. Hon blir en bättre och bättre ledare för varje år som går för det här laget. Vi har även löst licens för en annan av Kosovos landslagsspelare, Adrijana Lekaj. Det är dock ännu lite osäkert om hon kommer till start…

Donika Bashota.

Donika Bashota, som tog examen och spelade tennis från Texas Christian University i USA 2018, spelar idag inte längre tennis regelbundet men har alltid, enligt egen utsago, varit bra på att hålla spelnivån uppe även under perioder när tennismängden inte skjutit i höjden.
– Jag får erkänna att det numer blir fler padel- än tennistimmar, säger Donika.

I somras representerade som sagt Donika Kosovo i Billie Jean King Cup. Det var tredje året hon spelade landskamper för Kosovo.
– Första gången var i Finland, då spelade jag bra. Andra gången var i Litauen, då var min insats mindre bra och i år var vi i Nordmakedonien och spelade på grus i 40 grader värme, vilket inte var helt perfekta förhållanden för mig som föredrar hardcourt och inte heller var i fysisk praktform…

Oavsett träningsmängd nu när Donika har ett heltidsjobb till vardags att fokusera på så kan ingen ta ifrån henne erfarenheten av lagspel. Collegetiden la en grund till en tuffhet hon tar med sig in i elitserien.
– Ur mitt perspektiv är det en helt annan sak att spela i lag än för sig själv. Det blir en helt annan energi och man försöker på något sätt alltid lite extra när man spelar för ett lag. Under min collegetid var jag helt inne i bubblan och tog med hela collegeatmosfären in på banan även i Lidköping. Nu var det några år sen så jag har nog lugnat ner mig lite, men nog kommer det bli en del hejaramsor och mycket verbal energi mellan oss tjejer under matcherna – inte bara några applåder efter en bra boll, det ska vara mer ös än så!

Ledare för Lidköpings damlag kommer John Karlman att vara ihop med Lars Granath, en av landets mest rutinerade coacher. Lars gick i pension tidigare i år men kommer vara en stor tillgång under årets serie med sin erfarenhet från damtennis.
– Jag och Lars har lite olika bakgrund, vilket jag tror är bra. Lars bra koll på damerna både i Sverige och internationellt eftersom han jobbat mycket med tjejerna på gymnasiet under alla år, så hans erfarenhet blir kanon att ha med oss in i serien, säger Karlman.

Något annat värt att tillägga?
– Vi ser fram emot årets serie och ska se till att öka tennispulsen ordentligt i hela stan!

Lidköpings TK:s damer spelar i grupp A och inleder sin elitserie lördag 10 december borta mot Enskede LTK.