HEMSIDOR 2023

Som tidigare meddelats kommer klubbar från och med 1 januari 2023 inte längre att erbjudas kostnadsfria hemsidor via IdrottOnline.

Svenska Tennisförbundet har fört dialog med flera aktörer och lämnar följande rekommendationer till klubbar som ska bygga nya hemsidor.

Erbjudande: Sitevision genom Consid

Det finns ett stort utbud på marknaden för hemsideslösningar. För klubbar med stora behov och ambitioner är två rekommenderade webbpubliceringsverktyg (CMS) Sitevision och Umbraco.

Samtliga klubbar anslutna till Svenska Tennisförbundet kan ta del av ett fördelaktigt erbjudande för att skapa sina nya hemsidor i Sitevision genom leverantören Consid. Erbjudandet innebär ett färdigt baspaket med sidmallar och funktioner, där kostnaden baseras på antalet medlemmar i klubben. För en klubb med under 500 medlemmar är uppstartskostnaden (baspaket + Sitevision uppstart) 6 500 kr. Därefter betalar klubben 200 kr/månad för drift och licens, faktureras årsvis. Klubben kan också välja att lägga till support för 360 kr/mån. Samtliga priser är inklusive moms. Consid samverkar i dag med 31 idrottsförbund, bland annat ridsport-, skid- och handbollsförbundet.

Erbjudande: KanslietOnline

För vissa klubbar kanske ovan erbjudande inte är relevant ur behovs- och/eller kostnadssynpunkt. Vi rekommenderar klubbar att välja något av de etablerade, enkla och billiga – eller till och med kostnadsfria – alternativ som finns på marknaden. Många aktörer erbjuder även föreningsadministrativa system kopplat till hemsidan med integrering till IdrottOnline (se vilka här).

Bland dem finns KanslietOnline, som har ett mångårigt samarbete med Riksidrottsförbundet/IdrottOnline och som i dag samverkar med ett antal idrottsförbund, bl.a. orienterings-, seglar- och simförbundet. Hos KanslietOnline erbjuds klubben en hemsida (inkl. design, drift, support) för en fast avgift på 250 kr/månad. Önskar klubben även medlemssystem och app tillkommer en förmånlig månadskostnad.

Klubben står fri att utefter sina behov själv välja plattform för sin hemsida. Bland andra aktörer med liknande hemsideslösningar finns bl.a. Svenskalag.se och Laget.se, med flera. Det finns också ytterligare exempel på aktörer som skapat hemsidor åt tennisklubbar. Vi, Svenska Tennisförbundet, använder WordPress som hemsidesplattform för Tennis.se.

Behöver klubben stöd?

Vid frågor är klubben välkommen att kontakta info@tennis.se. Svenska Tennisförbundet har dock inte möjlighet att erbjuda vägledning till varje klubb i processen med att byta hemsida. Behöver er klubb vidare stöd kan ni kontakta ert RF-SISU-distrikt.

Kom ihåg!

Avvecklingen den 31 december 2022 gäller endast IdrottOnline hemsida – övriga administrativa delar i IdrottOnline kommer att finnas kvar. Licensmodulen och avgiftsmodulen i IdrottOnline fasas ut året därpå, den 31 december 2023 (läs mer här).

Före den 31 december 2022 behöver klubben ladda ner material från sin IdrottOnline-hemsida. Exportverktyg för nyheter, nyhetslistor och media från IdrottOnline finns här.