Ställningen är 1–1 efter fredagens matcher i Davis Cup-kvalet mot Japan i Helsingborg Arena. Kampen om en plats i årets världsfinal avgörs på lördagen, som inleds med dubbeln.
– Vi ska ha två av tre matcher i morgon, säger Davis Cup-kapten Robin Söderling.

Strax före matchstart kom ett tungt besked för hemmalaget: Mikael Ymer tvingades lämna återbud på grund av skada. Den 85-rankade Sverigeettan har besvärats av känningar i en handled under veckan.

Med kort varsel fick i stället 327-rankade Dragos Madaras inleda för Sverige – i sin Davis Cup-debut. Det slutade med förlust mot 267-rankade Yosuke Watanuki: 4–6, 4–6.
– Jag var nervös före matchen. Jag ville bara tänka på att det var en vanlig match även om det var en stor match. Jag fick en dålig start på matchen och låg under 1–5, men sen fick jag mer självförtroende. Tyvärr räckte det inte till seger, säger Madaras.
– Publiken hjälpte mig mycket, de var helt fantastiska. Jag är väldigt tacksam att det kom så många.

Dragos Madaras föll i debuten. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Då svarade 133-rankade Sverigetvåan Elias Ymer för en stark insats och utjämnade mot Japans etta Taro Daniel (rankad 101). Spelarna möttes så sent som förra veckan i ATP-tävlingen i Dubai, då med japanen som segrare i raka set.

Med stöd av den entusiastiska hemmapubliken fick Elias Ymer sin revansch i en jämn drabbning: seger 7–5, 6–4 efter drygt två timmars spel, vilket innebar 1–1 i matcher.
– Jag vet inte hur många setbollar jag hade i första set. Det var så skönt att jag fick med mig det. Efter det spelar jag ut. Jag visste att jag hade bra chans. I dag kom jag fram på nät många gånger och jag tror att det var nyckeln.
– Att spela här i Helsingborg är jättekul. Jag älskar det. Det är en fin stad och bra publik som stöttar oss. Jag hoppas att många kommer i morgon igen. Nu gäller det att höja oss ännu mer.

På lördagen avgörs vilket lag som kniper en plats i årets Davis Cup Finals. Dubbeln står först på programmet (13.00) följt av två singelmatcher.
– Jag har ganska klart för mig hur laget kommer se ut på lördagen. Det är jobbigt när man inte vet riktigt och en av våra bästa spelare är skadad, men vi ska ha två av tre matcher i morgon. Det kvittar om det kommer i dubbeln eller om vi vinner båda singlarna. Vi ska vinna den här matchen, säger Davis Cup-kapten Robin Söderling.

Se Davis Cup-kvalet live på Expressen! Tack vare vårt samarbete med Expressen får du chansen att se matchen kostnadsfritt. Klicka på den här länken för att ta del av erbjudandet! Den som vill följa tennisfesten på plats finner biljettförsäljningen här.

Sverige – Japan (1–1)

Dragos Madaras – Yosuke Watanuki 4–6, 4–6
Elias Ymer – Taro Daniel 7–5, 6–4
André Göransson/Dragos Madaras – Ben McLachlan/Yasutaka Uchiyama
Mikael Ymer – Taro Daniel
Elias Ymer – Yosuke Watanuki

Se fler videos från matchen här!