Efter en tung svenskdag i kvalet, förlust för samtliga fyra svenskor, är det på tisdagen dags för de första hemmahoppen att kliva in i huvudtävlingen i singel och dubbel.

För Kajsa Rinaldo Persson väntar hemmaplan ”på riktigt”. Ystads TK-spelaren ställs mot 327-rankade Jenny Dürst, Schweiz i förstarundan.
– Det är alltid kul att spela i Sverige. Extra speciellt i Ystad som är min hemstad sedan ett par år.
– Jag försöker att vara i min egen bubbla på banan. Men det är alltid roligt när man har hemmastöd och får hejarop. Så jag hoppas såklart på att publiken kommer att ge mig energi, säger Rinaldo Persson.

Det senaste året har Kajsa Rinaldo Persson tagit stora kliv på världsrankingen. Så sent som för en månad sedan nådde hon personbästa (357). Är hon bättre än någonsin? Hon svarar blygsamt:
– På papperet är jag det … Jag har utvecklats mycket. Jag har hållit mig hyfsat skadefri och kunnat köra på och träna flitigt vilket har börjat ge resultat. Det är superkul och motiverande. Nu hoppas jag på att vinna någon match och prestera på hemmaplan.

Men resan har inte varit självklar.
– För två år sedan hade jag varit skadad mycket, nästan tappat all min ranking och funderade om jag skulle fortsätta med tennisen. Då var Ystads Tennisklubb villiga och vågade ta chansen att satsa på mig. Klubben är en stor anledning till att jag är där jag är i dag, säger Rinaldo Persson.

Andra svenska att gå in i huvudtävlingen på tisdagen är wildcardspelaren Fanny Östlund, USIF, som utmanar 409-rankade norskan Malene Helgö i ett nordiskt derby. Därtill väntar tre dubbelmatcher med svenskintresse (se nedan).

Övriga svenskor spelar sina förstaomgångar i singel under onsdagen. Jacqueline Cabaj Awad, Fair Play TK får tuffast möjliga motstånd i toppseedade estländskan Kaia Kanepi, Caijsa Hennemann, KLTK ställs mot landsmaninnan Julia Lövqvist, Upsala TK medan Lisa Zaar, Enskede LTK möter turkiskan Ipek Öz.

Dagens svenskmatcher

13.30
Singel, omg 1: Fanny Östlund, USIF–Malene Helgö, Norge
Dubbel, omg 1: Jacqueline Cabaj Awad, Fair Play TK/Caijsa Hennemann, KLTK–Lisa Zaar, Enskede LTK/Renata Zarazua, Mexiko
Dubbel, omg 1: Izabelle Persson, TK SAAB/Nicole Rivkin, Tyskland–Yuliya Hatouka/Ksenia Zaytseva
16.30
Singel, omg 1: Kajsa Rinaldo Persson, Ystads TK–Jenny Dürst, Schweiz
Dubbel, omg 1: Bella Bergkvist Larsson, Helsingborgs TK/Tilda Hessleryd, Helsingborgs TK–Jasmijn Gimbrere, Nederländerna/Darja Semenistaja, Lettland