En plats i Davis Cup Finals ligger i potten i landskampen mellan Sverige och Japan den 4-5 mars i Helsingborg. I dag nominerade DC-kapten Robin Söderling det svenska laget.

Den direkt avgörande kvalmatchen spelas på hardcourt i Helsingborg Arena och består av fyra singelmatcher och en dubbel, samtliga avgörs i bäst av tre set.

I Sveriges lag ingår Mikael Ymer, Elias Ymer, debutanten Dragos Madaras och dubbelspecialisten André Göransson.
– Om Elias och Micke är hela och friska är de självklara singelspelare. Sen har vi en dubbel, och med tanke på hur spelprogrammet ser ut kan det bli tufft att spela en singelspelare i dubbeln också. Både Micke och Elias är bra dubbelspelare och kan spela bra tillsammans, men jag tror också att Elias och André skulle kunna vara ett bra alternativ. Det beror på hur singlarna går, säger DC-kapten Robin Söderling.
– Jag valde att ta ut fyra spelare som en start. Det är mycket som kan hända fram till matchstart och det känns bra att ha ett ess i rockärmen och eventuellt kunna lägga till en femte spelare i truppen.

Att Japan saknar stjärnan Kei Nishikori på grund av skada ökar Sveriges chanser i Helsingborg.
– På papperet är det positivt för oss såklart. Men vi kommer att behöva prestera bra för att vinna. Japan har trots Nishikoris bortfall ett bra lag med två starka singelspelare i (Yoshishito) Nishioka och Taro Daniel.
– Det är skönt att vi fick en hemmamatch. Dels med publikstödet som vi hoppas på, dels att vi kan välja ett underlag som vi tror passar våra spelare, säger Söderling.

Segraren kan se fram emot världsfinalen i november där 16 nationer deltar: 12 kvalvinnare, de två finalisterna från förra årets turnering (RTF/ryska förbundslaget och Kroatien) samt Serbien och Storbritannien som tilldelats varsitt wildcard.

I förra årets upplaga av slutspelet tog sig Sverige för första gången sedan 2011 till kvartsfinal, där slutsegraren RTF blev för svår.

Sveriges lag – ålder, klubbtillhörighet och (singel/dubbelranking)

Mikael Ymer, 23, Salk (83/1458)
Elias Ymer, 25, Salk (163/400)
Dragos Madaras, 24, Fair Play TK (353/578)
André Göransson, 27, Elfsborg Tennis (-/68)

Preliminära starttider

Fredag 17.00: Två singelmatcher
Lördag 13.00: En dubbelmatch följt av två singelmatcher