Sverige är för andra året i rad klart för Davis Cup Finals efter 3–2-seger mot Japan.
Stor matchhjälte i Helsingborg Arena: Elias Ymer, som var delaktig i samtliga svenska matchvinster.

Sverigeettan Mikael Ymer tvingades stå över kvalet på grund av skada. Då klev storebror Elias Ymer fram.

Ställningen var 1–1 efter fredagens inledande matcher sedan Elias Ymer besegrat den japanske ettan Taro Daniel i raka set.

Lördagens inledande dubbelmatch blev en rysare. Trots 2–6-underläge och tre matchbollar emot sig lyckades Ymer och André Göransson ge Sverige en 2–1-ledning.

Taro Daniel såg då till att hålla Japans segerhopp vid liv när han utjämnade mot debutanten Dragos Madaras.

För tredje gången i sin Davis Cup-karriär vann Elias Ymer en femte och avgörande match för  Sverige. Stort segerjubel utbröt efter 6–3, 6–3 mot Japans Yosuke Watanuki.
– Dubbeln var extremt viktig där vi räddade tre matchbollar. Det har varit en grym vecka för mig. Jag har aldrig vunnit tre matcher i rad. Jag är så stolt över laget. Det ska bli kul med VM-final igen, det var så roligt förra året. Nu har man något att se fram emot igen.
– Jag älskar Helsingborg. Det var nästan tio år sen jag fick vinna en avgörande match här. Att få göra det igen, det kan inte bli bättre, säger Ymer.

Davis Cup-kapten Robin Söderling:
– Det är fantastiskt roligt. Det är tredje gången vi samlas så här med Davis Cup-laget och det är lika roligt varje gång. Det har varit positiv stämning i laget, även om det var tufft med Mickes (Ymer) skada. Men vi sa att vi skulle vinna den här matchen ändå, och det gjorde vi. All kredd till Elias som vinner alla tre matcherna. Det är inte lätt, han gjorde det riktigt bra.
– Publiken var fantastisk. Att de stannar kvar hela tiden och visar att Sverige har hemmaplan och att Japan kände att de hade bortaplan. Det hjälpte oss jättemycket.

Fjolårskvartsfinalisten Sverige kan nu se fram emot spel i världsfinalen. 16 nationer deltar i Davis Cup Finals som inleds med gruppspel 14–18 september. Åtta nationer går vidare till slutspelet som avgörs på en spelort i november.

Sverige – Japan 3–2

Dragos Madaras – Yosuke Watanuki 4–6, 4–6
Elias Ymer – Taro Daniel 7–5, 6 –4
André Göransson/Elias Ymer – Ben McLachlan/Yasutaka Uchiyama 2–6, 7–6 (7), 7–5
Dragos Madaras – Taro Daniel 0–6, 5–7
Elias Ymer – Yosuke Watanuki 6–3, 6–3