Sveriges tennisherrar är klart för världsfinalen i Davis Cup by Rakuten.
Slutspelsbiljetten säkrades genom 3–1-seger i kvalmötet med Chile inför hemmapubliken i Kungl. Tennishallen. ”Nu är vi tillbaka där vi hör hemma”, säger DC-kapten Robin Söderling.

Ställningen var 1–1 efter den första speldagen sedan båda lagens ettor, Mikael Ymer och Alejandro Tabilo, vunnit respektive singelmatcher.

I lördagens viktiga dubbelmatch kopplade hemmanationen greppet genom Markus Eriksson och Robert Lindstedt, som besegrade Marcelo Tomas Barrios Vera och Alejandro Tabilo i raka set (6–4, 6–4).

För femte gången i sin Davis Cup-karriär fick Mikael Ymer avgöra en landskamp för Sverige. Men segern satt långt inne. Trots underläge 4–6, 4–5 och matchboll emot sig fick 67-rankade Ymer till slut slå in matchbollen inför 2400 åskådare i hemmapubliken.

– Jag lyckades kämpa med det jag hade, trots att jag inte spelade på topp. Jag gav aldrig upp. Vilken stämning, den bästa vi någonsin haft i Davis Cup. Det här är så kul och vinsten var tack vare publiken, säger Mikael Ymer och fortsätter:
– Jag brukar inte titta på matchen innan när jag ska spela, men jag tittade på dubbeln i omklädningsrummet. Det var så bra. Robert är en världsstjärna och ”Mackan” gjorde det fantastiskt. Tack till laget och alla som hejat, säger sverigeettan Mikael Ymer.

Robin Söderling kan summera en minst sagt lyckad debut som ny svensk Davis Cup-kapten:
– Det här är fantastiskt kul! Det såg mörkt ut, men det är inte många mer än ”Micke” som kan ta sig in i huvudet på en motståndare och ta sig tillbaka. Det var väldigt nervöst i andra set, men sen rörde ”Micke” sig bättre och blev mer aggressiv. Nu är vi tillbaka där vi hör hemma, bland de bästa lagen.

Sjufaldiga mästaren Sverige har de senaste åren gjort en imponerande resa genom Davis Cup-systemet. Med åtta segrar på de nio senaste landskamperna har herrarna klättrat från division 2 (2017) till att nu vara klart för Davis Cup by Rakuten Finals i Madrid, där världens 18 bästa nationer gör upp om Davis Cup-titeln 23-29 november.

Davis Cup by Rakuten Finals lottas torsdag 12 mars.

Sverige–Chile 3–1

Mikael Ymer–Marcelo Tomas Barrios Vera 6–2, 6–3
Elias Ymer–Alejandro Tabilo 4–6, 3–6
Markus Eriksson/Robert Lindstedt– Marcelo Tomas Barrios Vera/Alejandro Tabilo 6–4, 6–4
Mikael Ymer–Alejandro Tabilo 3–6, 7–5, 6–3