Årets konferens samlade över femtio klubbledare från 25 klubbar tisdagen den 9 juli på Båstad Sportcenter i samband med Nordea Open WTA 125.

SvTF Syds ordförande Carsten Svantesson inledde konferensen med att hälsa samtliga deltagare välkomna samt presenterade mötets agenda och föredragshållare. Därefter presenterade styrelsens kassör Lars-Göran Persson en ekonomisk överblick för perioden 2019-2024 samt att regionchef Johan Sjögren redovisade regionens fokusområden Utbildning, Spelarutveckling, Tävling och Klubb samt dess mål och aktiviteter för 2024.

SvTF´s sportchef Simon Aspelin berättade om sina första fyra månader på posten och vilka framtida utmaningar svensk tennis har framför sig för att bl.a. utveckla WTA och ATP spelare i topp 100 vilket i princip är den nivå som krävs för att en spelare ska vara direktkvalificerad i en grand slam tävling. Svensk tennis befinner sig i ett allvarligt läge utifrån ett elitperspektiv med enbart en spelare i topp 300.

Simon Aspelin

Tidigare topp 10 spelaren och fyrfaldige Swedish Open vinnaren Magnus “Gusten” Gustafsson berättade om sin resa som spelare och varför han som förälder för tio år sedan startade upp projektet Små Lirare, en lekfull satsning för att öka intresset för idrott bland våra unga spelare. Via Små Lirare som idag har över 200 deltagare i Göteborg från nio års ålder erbjuder projektets klubbar en gemenskap och miljö inom sporten där det tävlas på tennisbanan på ett lekfullt sätt där det lika gärna kan handla om innebandy och stafetter.

En av Sveriges främsta damspelare genom tiderna Sofia Arvidsson berättade om årets Nordea Open WTA 125, hennes arbete och engagemang som Tournament Director inför tävlingen och under tävlingen samt tävlingens samarbete med förbundet, bl.a. gällande tävlingens fyra wildcards som i år gick till svenska spelare.

Sofia Arvidsson

Det är viktigt att konkurrensen på hemmaplan blir så bra som möjligt. Regionens Lars-Anders Wahlgren gav sin syn på betydelsen av just konkurrens och att det därför är viktigt att vi gemensamt hjälps åt med att få våra främsta juniorer att delta i tävlingar så som Pace Open (SALK), Corem Open (Båstad), Junior SM inomhus, JSM Racets slutspel utomhus, Elite Hotels Next Gen Cup och Regionmästerskapen. Därför behöver klubbtränarna i den mån det går hjälpa spelarna och deras föräldrar med planeringen av tävlingsprogrammen vilket sker allt för sällan enligt regionens undersökningar.

Magnus Hansson som till vardags bl.a. arbetar med regionens administration inom tävling berättade om klubbtävlingarnas betydelse, bl.a. instegstävlingarna SO Touren och Tennispokalen.

Avslutningsvis tackade Carsten Svantesson alla deltagare och konferensens föredragshållare. Efter en gemensam lunch följde därefter intressanta matcher på Tennisstadion där vi bl.a. fick se Caijsa Henneman som tyvärr förlorade mot toppseedade fransyskan Diane Perry efter 2,5 timmar med 6-4 i tredje set.

Carsten Svantesson, Lars-Anders Wahlgren, Magnus Gustafsson, Johan Sjögren