2023 har varit ett intensivt år med många aktiviteter på och och utanför banan. Vårens klubbträff, vars huvudfokus var internationell träning på banan samt regionens verksamhetsplaner, genomfördes på Båstad Sportcenter den 17 mars tillsammans med 70 tränare och ledare. Den 6-7 maj var det dags för en ny träff då 35 kvinnliga tränare samlades i Karlskrona som sedan följdes upp med en återträff i Lund den 21 oktober. Under Nordea Open den 11 juli var det dags för den årliga träffen för klubbledare som samlade 30 deltagare. Temat var huvudsakligen Game Change 2030. 19 föreningar har deltagit i regionprojekten Smålands Högland, Österlen och Spelutveckling Röd Orange Grön och därutöver har 50-talet klubbmöten genomförts.

Inom området för Spelutveckling så har regionen genomfört 12 lokala endagars samlingar för tioåringar i samarbete med 50 klubbar med 130 deltagare och 8 regionläger för totalt 80 spelare i åldrarna 11-15 år. På tävlingssidan blev en andra plats för Syds representationslag i såväl flickornas Sofias Cup och pojkarnas Pirres Pokal vars lagtävlingar är för regionernas främsta 14-åringar. I Elite Hotels Next Gen Cups Sverigefinal vann Syd tre av sex singelklasser genom Marcus Sehested, Helsingborgs TK (15 år), Melker Andersson, Ystads TK (13 år) och Vega Bontin, Båstad TS (11 år). Det spelades flera vänskapsmatcher under året för 12 och 13-åringar mot regionerna Väst, Stockholm och Göteborg.

Under året har arbetet fortsatt med att utöka och utveckla utbildningsprogrammet i enlighet med Game Change 2030. På utbildningssidan har det genomförts fyra Bastränarutbildningar, två Multiskillz Tennis kurser och en Grundläggande utbildning för Tävlingsledare för totalt 140 deltagare varav 33 % var kvinnor.

Regionens klubbar har arrangerat 126 SO Tour tävlingar på röd, orange och grön nivå och Tennispokalen, som vänder sig till spelare på nivån efter SO Touren, har haft 37 tävlingar. Den mycket populära lagtävlingen Juniorcupen för spelare 10-14 år arrangerades för andra året i rad både inomhus (Jönköping) och utomhus (Lomma-Bjärred) med Fair Play TK som slutsegrare vid respektive tillfälle. Landskapsmästerskapen spelades med 340 deltagare inomhus i Söndrum (Halland & Skåne) och Växjö (Småland & Blekinge) medan Regionmästerskapen spelades med 370 deltagare utomhus för juniorer, seniorer och veteraner på Båstad Sportcenter. Till årets åtta zoner i Elite Hotel Next Gen Cup deltog 570 spelare när tävlingarna avgjorde den 11-14 maj i Ängelholm, Falkenberg, Höllviken, Växjö, Västervik, Hörby-Höör, Tabergsdalen och Lomma-Bjärred. Därefter var det dags för Regionslutspelet i Jönköping den 2-4 juni med 16 deltagare i åldersklasserna 11, 13 och 15 år där tre spelare i respektive klass kvalificerade sig sedan till Sverigefinalen i Båstad.

Syds regionserier är en del av det nya upplägget för seriespel som samlats under namnet Svenska Tennisligan, STL. Upplägget togs fram i nära samarbete mellan regionerna och Svenska Tennisförbundet och administreras idag främst av förbundet. SvTF Syd anser att seriespelet är ett viktigt insteg i tävlandet, inte minst för de yngre spelarna. Därför togs beslut om att regionens klubbar i samband med STL inomhus 2023-2024 skulle debiteras  med hälften av deltagaravgifterna. Regionen har många serielag men vi saknar fortfarande flera klubbar i systemet. Desto fler lag som är med i STL desto kortare avstånd till matcherna. Förhoppningsvis kommer regionens beslut om lägre deltagaravgifter inomhus 2023-2024 innebära fler lag.

Nu ser vi framemot ett nytt intensivt tennisår som vi bl.a. inleder med en konferens för tränare och ledare i Helsingborgs Arena den 2 februari i samband med Sveriges Davis Cup match mot Brasilien. Välkomna och ett stort tack för året som gått!

God Jul och Gott Nytt År!

Svenska Tennisförbundet Syd

Regionläger