Snart står vi inför ett nytt spännande verksamhetsår. Här följer en tillbakablick över året som gått! Regionen har ett högt medlemsantal och full verksamhet hos många av klubbarna vilket vi fick bekräftat under höstens många klubbesök.

102 klubbar deltog med aktiviteter på Tennisens Dag den 20 augusti varav 36 klubbar var från region Syd. Vårens klubbtränarträff genomfördes i samband med Davis Cup matchen mot Japan i Helsingborg den 4-5 mars och samlade 130 tränare och ledare. Under hösten genomfördes 40 klubbesök av regionens ordförande Ola Svantesson och regionchef Johan Sjögren över hela regionen. Syftet med klubbesöken var att ta del av klubbarnas verksamheter och utmaningar och att inhämta information och feedback knutet till alla de aktiviteter som årligen genomförs av SvTF Syd inom sport, tävling, utbildning och klubbutveckling.

När SvTF Syds styrelseledamot Janne Immonen lämnade oss den 9 mars var det oerhört svårt att ta in. Janne var alltid otroligt engagerad, kunnig och väl förberedd. Saknaden efter Janne är mycket stor. Tack för allt Janne!

Styrelsen har haft tio möten under året, samtliga digitala med undantag för årets sista möte den 15 december. SvTF Syd har under året varit representerade på SvTF´s årsmöte, SvTF´s ordförandemöten, SvTF´s Regionchefsmöten samt varit delaktiga i det stora och viktiga uppföljningsarbetet inom förbundet med Game Change 2030 på region och klubbnivå.

Tio regionala och lokala Next Generation Utbildningsläger arrangerades under sommaren och hösten för 90 deltagare i åldrarna 10-14 år. Tyvärr ställdes samlingar och läger in i början av året pga pandemin.

SvTF Syds representationslag vann för tredje året i rad Pirres Pokal medan det blev en finalplats i Sofias Cup. I Elite Hotels Next Generations Sverigefinal var fem av SvTF Syds trupp kvalificerade till singelfinalerna som till slut resulterade i två klassvinster för regionen genom William Rejchtman Vinciguerra, Fair Play TK i 15 årsklassen och Melker Andersson, Ystads TK i 11 årsklassen.

På utbildningssidan har vi genomfört tre Bastränarutbildningar som lanserades under under året (tidigare Plattformen och TGU 1), en kurs i tennisens grundtränarutbildning Plattformen, två TGU 1 utbildningar, två Multiskillz kurser, tre Tävlingsledarutbildningar (Grund) och en Förbundstävlingsledarutbildning.

Svenska Tennisligan (STL) är namnet på det nya seriespelet sedan 2021 då Svenska Tennisserierna och flertalet av regionsserierna slogs ihop. Även elitserier och division 1 ingår nu i begreppet STL som till största del numera administreras via förbundet. Glädjande att notera att fler och fler klubbar väljer att vara med i STL.

126 tävlingar har spelats i SO Touren och Tennispokalen har haft 31 tävlingar. Den mycket populära lag tävlingen SvTF Syds Juniorcup arrangerades för andra året i rad och nu både inomhus och utomhus. Landskapsmästerskapen genomfördes enligt planerna både inomhus hos Söndrums TK och Växjö TS och utomhus hos Kalmar TK och Fair Play TK. Detsamma gäller Regionmästerskapen som spelades utomhus för juniorer, seniorer och veteraner på Båstad Sportcenter. Elite Hotels Next Generation spelades först i åtta zoner, därefter arrangerades en regionfinal i Jönköping som sedan följdes upp med Sverigefinalen i Båstad.

Johan Sjögren återgick den 1 augusti som regionchef. Fokus för Johan vars tjänst är på heltid är att jobba med klubbutveckling förutom att hålla samman all verksamhet inom SvTF Syd. För att ge regionen ytterligare kraft inom den sportsliga delen så har Lars-Anders Wahlgren med start den 1 september anställts på deltid vars tjänsts huvudfokus ligger på läger, lagspel och utbyten inom och utanför regionen. Lars-Anders Wahlgren har ju förutom en egen framgångsrik spelarkarriär med topp-100 ranking i singel och dubbel också jobbat som coach i många sammanhang. Magnus Hansson vars tjänst är på deltid har som tidigare huvudfokus på tävlings- och utbildningsadministration.

Efter nyår kommer SvTF Syd få en ny hemsida. I samband med att den introduceras kommer vi att informera om planerna för 2023.

Notera gärna att SvTF Syds digitala årsmöte är den 21 mars kl. 18.00. Vi återkommer med ytterligare information i början av 2023. Välkomna!

God Jul och Gott Nytt år
Svenska Tennisförbundet Syd