JSM RACE

Startskottet för JSM Race gick 2019. JSM Race består  av en rad deltävlingar som leder till ett slutspel där Sveriges bästa juniorer gör upp om medaljerna.

Med det nya upplägget förlänger vi utomhus säsongen på grus och gör det nationella tävlings programmet ännu mer attraktivt för spelarna, som kan se fram emot ett SM med fler och jämnare matcher.

JSM RACE OCH SLUTSPEL 2020 STÄLLS IN

Svenska Tennisförbundets styrelse fattade 8 juni följande beslut om sommarens SM-tävlingar:

Svenska Tennisförbundets bedömning är att tävlingsformatet race + slutspel är olämpligt under en pågående pandemi. Bedömningen har gjorts efter nogsamt övervägande i dialog med arrangörsföreningar och medicinsk expertis, samt efter diskussioner med flera andra specialidrottsförbund om vilka tävlingsformer som i dagsläget är lämpliga och genomförbara.

En stor del av deltävlingarna i JSM race-kalendern är redan inställda.

Diskussioner om att genomföra JSM under alternativa former har förts. Bedömningen är att ett JSM utan deltagarbegränsning inte låter sig genomföras. Ett JSM med begränsade startfält baserat på rating är inte heller önskvärt, av samma skäl som gör raceformatet olämpligt under en pågående pandemi.

Inget junior-SM utomhus genomförs således 2020. Återstående tävlingar i JSM race-kalendern kan genomföras som enskilda tävlingar.

DELTÄVLINGAR

JSM Race pågår under perioden maj-augusti. Antalet deltävlingar beslutas av Svenska Tennisförbundet inför varje år. Tävlingarna fördelas regionalt och jämnt över spelperioden och ska omfatta maximalt fem speldagar. 14-årsklassen genomförs med öppna frilottningar. 16- respektive 18-års-klasserna kan genomföras som öppna frilottningar eller som kval och huvudtävling med öppet kval. Spelare kan delta i obegränsat antal deltävlingar. Nytt för 2020 är att RM-tävlingarna för 14-åringar ingår i JSM Race.

Antal deltävlingar 2020 är:

14 år: 16 deltävlingar

16 år: 14 deltävlingar + 2 ITF World Tennis Tour 18

18 år: 8 deltävlingar + 2 ITF World Tennis Tour 18

AKTUELL POÄNGSTÄLLNING

Klicka här för aktuell poängställning

SLUTSPEL

I månadsskiftet augusti-september möts de främsta spelarna i sommarens JSM Race i en högklassig turnering som avgörs i gruppspel + slutspel. De som kvalificerar sig för slutspelet i singel är: a) Samtliga klassegrare i JSM Race-tävlingarna, och därefter b) De spelare som samlat flest poäng i JSM Race. Dessa spelare är även kvalificerade för dubbel slutspelet.

Till slutspelet 2020, som går av stapeln i Båstad, kvalificerar sig:

14 år: 32 spelare (13-14 år)

16 år: 32 spelare (15-16 år)

18 år: 16 spelare (17-18 år)

Regler och bestämmelser

KALENDER, RESULTAT, PROGRAM

Den som vill följa JSM Race gör det via tävlingssidan Tävling Online. Surfa in om du redan inte gjort det!

Se samtliga JSM Race-tävlingar i Tävling online

ÖVERSIKT JSM RACE 2020

OBS! JSM-Race statusen är borttagen för samtliga tävlingar utomhus 2020. Slutspelet är inställt. Varje enskild tävling kan fortfarande genomföras, dock utan JSM-Race status. Kontrollera om tävlingen genomförs via Tävling Online.