Grattis Avesta Tennisklubb, som i år firar 100 år!
Vi ringde upp ordföranden Marcus Johnsson, som berättade om föreningen och firandet.

Klubbordföranden Marcus Johnsson och Mats Pettersson, ordförande i Svenska Tennisförbundet Mitt.

Berätta om jubileumsfirandet!
– 100 år måste ju firas – vi ville göra det tidsenligt och det slutade med att folk sprang till varenda second hand-affär och letade kläder och träracketar. Vädret gjorde sitt, vi hade fantastiskt väder och det kom ungefär 120 personer. Vi slog ihop firandet med Tennisens dag och inledde med prova på-tennis i två timmar där det kom en hel del folk. Sen började det anlända vitklädda människor och vi ställde om till jubileet och dukade fram tårta och fika. Det spelades uppvisningstennis i tidsenliga vita kläder och var full rulle på tre banor, säger Marcus Johnsson, ordförande i Avesta TK.

Hur mår 100-åringen Avesta Tennisklubb i dag?
– För att vara en landsortsklubb i en idrott som inte är en ”innesport” så mår vi bra. Vi pendlar mellan 230-250 medlemmar varje år. Vi har ett stort upptagningsområde, det är ännu fler som spelar hos oss men som är medlemmar i kringkommunerna. Det är gott om träningsverksamhet under veckokvällarna inomhus, det är fullspikat och går inte att boka strötider.
– Vi har turen att ha en tennishall – men den är byggd -82 och skicket är därefter med filtunderlag. Vi har precis investerat i ny belysning och ska jobba med att byta underlag. Det är stora kostnader och utmanande för oss som äger hallen, men inte tomten den står på.


För de som inte känner Avesta Tennisklubb – hur skulle du beskriva er förening?
– Det är vänskaplig klubb. Vi har lite för hög medelålder för att vi ska vara helt nöjda men de vi har en väldigt god gemenskap bland medlemmarna. Vi har ungefär 35-40 ungdomar i kontinuerlig träning vilket är väldigt kul, men det är svårt att locka folk från fotboll och innebandy. Vi har jobbat hårt det senaste året via sociala medier och syntes mycket nu i samband med 100-årsjubileumet. Nu ser vi att folk lägger märke till oss, de kommer hit och är nyfikna. Men det är en försiktigt aggressiv marknadsföring, för det gäller också att kunna ta hand om de som kommer hit.

Om du bläddrar tillbaka i historieboken, finns det något klubben är särskilt stolt över?
– Vi är stolta att vi arrangerade SM-tävlingarna här 1980. Nu under jubileumsfirandet blev vi uppvaktade av Svenska Tennisförbundet med en film med SM-vinnarna Anders Järryd, Hasse Simonsson, Joakim Nyström och Lena Sandin som gratulerade oss.
– Sen har vi också en fin grusanläggning med fem banor som ligger precis vid Dalälven.

Till sist, vad ser du som ordförande mest fram emot just nu?
– Dels att vi får ett litet genombrott bland ungdomar. Vi har en kille på väg upp bland 14-15-åringarna på tävlingssidan. Det jag själv ser mest fram emot är att på lång sikt bygga en modern anläggning som ska kännas rolig att komma till och att det blir en samlingspunkt även utanför tennisen.

Stort grattis och lycka till önskar Svenska Tennisförbundet!