Leo Borg var nära att överraska i sin Davis Cup-debut. Men 20-åringen föll i en tresetsrysare och Sverige fick till slut se sig besegrat med 0–3 mot Chile i den första gruppspelsmatchen i Bologna.

Det var inte långt ifrån en svensk drömstart i premiären av årets Davis Cup Finals. DC-debutanten Leo Borg, 20, inledde gruppspelet för Sverige och stod för en imponerande insats mot välmeriterade Cristian Garin. 
Det var dock den 103-rankade chilenaren, för ett par år sedan rankad som nummer 17 i världen, som drog det längsta strået. Efter 2,5 timmars spel skrevs Garins segersiffor till 7–6(6), 3–6, 7–5.
– Det är alla möjliga känslor, men mest positivt. Såklart ville jag vinna den här matchen men jag kan samtidigt ta med mig jättemycket positiva saker. Jag har många chanser att bryta honom i tredje set, jag hugger på honom och har chans att vinna. Han var väldigt stadig på de viktigaste tillfällena, det är bara att applådera och säga bra jobbat, säger Borg.

Om att få spela sin första match i landslagsdressen säger han:
– Det var fantastiskt. Det var en av mina största drömmar när jag var liten att få representera mitt lag och mitt land. Det var ett stort ögonblick och en ära att få spela.

Kapten Johan Hedsberg:
– Leo var precis lika bra som Garin i dag. Jag trodde att han skulle vinna – som jag ser det var det bara ett par poäng ifrån. Han behöver kanske lite mer erfarenhet från de här sammanhangen, vilket är helt normalt. Garin har spelat på ATP-touren i många år och Leo spelar fortfarande på ITF-touren, det är ett par nivåer upp rent rankingmässigt. Spelmässigt är jag jätteimponerad, men inte förvånad. Han tar steg för steg och det är jättekul att se.

0–1-underläge innebar att Elias Ymer stod inför en måstematch mot 22-rankade Nicolas Jarry på förstasingeln. Jarry höll dock för favorittrycket och säkrade chilensk lagvinst genom setsiffrorna 6–2, 6–4.
– Till att börja med gjorde Leo det otroligt bra i dag. Att pressa Garin i en sån här match, i sin debut, är riktigt bra och jag är stolt över honom, säger Ymer.
– Min match… det var tufft och han spelade bra. Jag kommer att se om hela matchen från början och titta på varje sekvens igen. På torsdag kommer jag att komma tillbaka, men det kommer att vara en ny Elias.

I den avslutande dubbelmatchen var det dags för en ny svensk DC-debutant: Filip Bergevi. Tillsammans med André Göransson blev det förlust i två täta set (4–6, 5–7) mot Alejandro Tabilo och Marcelo Tomas Barrios Vera.
– De gör en bra insats i dubbeln, den är absolut godkänd. Det är deras första DC-match ihop och de har verkligen något att bygga på, kommenterar DC-kapten Johan Hedsberg.

Nu väntar en dags matchledigt innan torsdagens landskamp mot regerande världsmästaren Kanada. I den tredje och sista gruppspelsmatchen som spelas på söndag väntar hemmanationen Italien.
– Nu får vi duscha, åka härifrån och börja ladda om för torsdag. Det finns saker som är positiva som vi ska ta med oss och bygga vidare på.

Davis Cup Finals-gruppspelet avgörs i fyra olika europeiska städer: Bologna, Manchester, Split och Valencia. Åtta nationer, två från respektive grupp, går vidare till kvartsfinal och möjlig semifinal och final i Málaga den 21-26 november.

SVT sänder alla Sveriges matcher i SVT Play.

Sveriges matcher i Davis Cup Finals

Tisdag 12 september: Sverige–Chile 0–3
Torsdag 14 september: Sverige–Kanada
Söndag 17 september: Sverige–Italien