Förra året gjorde Johan Hedsberg comeback som Davis Cup-kapten. Nu står det klart att han kommer att leda laget även i årets Davis Cup Finals, dit Sverige kvalificerat sig för tredje året i rad.

I april i år valde Robin Söderling att lämna sitt uppdrag som DC-kapten på grund av hälsoskäl. Sedan Söderlings timeout förra hösten har herrlandslaget letts av företrädaren Johan Hedsberg.

Nu står det klart att Hedsberg kommer att axla kaptensrollen under återstoden av 2023. Han assisteras av DC-tränaren Thomas Enqvist.
– Det var väldigt roligt att jobba med Thomas och alla spelarna igen under den senaste matchen (3–1 i kvalet mot Bosnien-Hercegovina). När teamet tyckte det var en bra idé att jag också ska ta slutspelet så gör jag det såklart gärna, säger Hedsberg.

Johan Hedsberg är sportchef på tennisakademin Good to Great i Stockholm. Han var Davis Cup-kapten under åren 2017-2019 då han ledde Sverige i åtta landskamper. Under Hedsbergs ledning avancerade det svenska laget två nivåer, från Europa/Afrika-zonens grupp 2 till elitdivisionen. Åren 2022-2023 har han lett Sverige i fyra landskamper. Hans totala matchfacit som kapten är 9-3.

Nästa uppdrag för tennisherrarna blir Davis Cup Finals 12-17 september. Världens 16 bästa nationer deltar i världsfinalen som spelas i fyra olika europeiska städer. Sverige, rankat som nummer 12 i världen, ställs i gruppspelet i italienska Bologna mot regerande mästaren Kanada (1), Italien (6) och Chile (17).
– Alla grupper och matcher är tuffa på den här nivån. Alla lag är bra, inklusive vårt såklart. Vi åker dit för att försöka vinna varje landskamp, säger Hedsberg.