Vid Svenska Tennisförbundets förbundsmöte på lördagen delades en rad utmärkelser ut.

Åke Erikssons vandringspris till Sveriges största tennisklubb

Fair Play TK (3088 medlemmar)

Åke Erikssons vandringspris till Sveriges näst största tennisklubb

Salk (3062 medlemmar)

Marcus Wallenbergs vandringspris

tilldelas bästa klubb i SM 2021: Fair Play TK.

Mackes Trofé

tilldelas en tennisklubb som varit särskilt framgångsrik i sitt ungdomsarbete: Växjö TS.

Motiveringen:  Växjö TS är en av tidernas mest framgångsrika tennisklubbar och föreningen har skapat eko både i Sverige och på den internationella arenan. 

Utveckling och framåtanda är klubben personifierad. De senaste fyra åren har antalet deltagare i tennisskolan ökat med närmare 80% varav 17% senaste året. Siffror som imponerar. Under samma tidsperiod har föreningen också gjort stora investeringar i anläggningen i syfte att skapa en varm och social känsla som välkomnar alla. Detta märks bland annat i fördelningen mellan män och kvinnor som med stormsteg närmar sig 50/50 samt i verksamheten för spelare med funktionsnedsättningar. 

Föreningen är också aktiv utanför anläggningens väggar och deltar i flertalet satsningar för att skapa trygga barn- och ungdomsmiljöer med idrotten och tennisen i centrum.  

 Växjö TS är verkligen en värdig mottagare av Mackes Trofé 2021.

Silverplaketten

tilldelas en person som under en lång följd av år medverkat till en utveckling av tennissporten som är av extraordinär betydelse.

Årsmötet beslutade att tilldela Silverplaketten till Dan Rastland och Janne Immonen (postumt).

Dan Rastland

Motivering: Tennisen har alltid varit en stor del av Dans liv. Från eget spel på elitnivå, via college i USA och till tränare för flertalet lag.

Som förtroendevald har Dan vigt många ideella timmar. 1993 blev han invald i SALK:s styrelse och SALK Tennis AB samt ordförande i KLAS.

I 25 år har Dan varit ledamot i Tennis Stockholm, till vilken han även valdes till ordförande 2007. Genom sitt uppdrag i Tennis Stockholm har Dan haft ett stort och viktigt engagemang för Stockholm Open AB, där han under flera år också innehaft ordförandeklubban.

Dan är en stark tennisperson med stort engagemang för tennisens utveckling, oavsett om det sker på den lokala klubben eller på den stora arenan. Ett engagemang som svensk tennis är mycket tacksam för.

Janne Immonen

Motivering: Janne har varit drivande i Fair Play TK:s utveckling till Sveriges största tennisklubb. Föreningen har också varit framgångsrik sportsligt under Jannes ledning. 

Janne har haft mångåriga förtroendeuppdrag inom såväl Skånes Tennisförbund som Svenska Tennisförbundet Syd.  

Janne har visat ett stort engagemang i stora och små frågor. Elitserien, medlemstillväxt och att nå ut med tennisen till nya grupper är några frågor som har legat Janne extra varmt om hjärtat. Han har också tjänstgjort som kursledare i tränarutbildningen under många år. 

Janne Immonen lämnade oss 9 mars i år.

Tennis Europe Award

Därtill överlämnade ordförande Åsa Hedin Tennis Europes utmärkelse Tennis Europe Award till Anders Wennberg för hans mångåriga gärning inom organisationen.