Det korades inte bara ATP-vinnare under BNP Paribas Nordic Opens finalhelg. Finalerna i Svenska Tennisförbundets klassiska lagtävlingar – Pirres Pokal och Sofias Cup – gick också av stapeln med Stockholm som slutsegrare i båda turneringarna.

Lagtävlingarna Pirres Pokal och Sofias Cup är svensk tennis egna ”mini-Davis Cup” och ”mini-Billie Jean King Cup” för pojkar och flickor 14 år.

Samtliga Sveriges sju tennisregioner deltar i de riksomfattande tävlingarna som inleds med gruppspel. I gruppspelet, som avgjordes i Norrköping i september, säkrade Syd och Stockholm finalbiljetterna på både flick- och pojksidan.

Precis som i fjol gick finalerna av stapeln under två dagar i Kungl. Tennishallen, samtidigt som ATP-tävlingen BNP Paribas Nordic Open

Stockholmarna kopplade greppet på både flick- och pojksidan efter den första speldagen. Efter de fyra inledande singlarna ledde regionen med 3–1 i båda tävlingarna.

I söndagens avslutande dubblar var Stockholm starkast och fastställde slutresultatet till 5–1 i båda lagmatcherna.
– Mäktigt och kul att vinna som ett lag! Vi har haft en bra lagkänsla, bra sammanhållning och pepp i laget, säger Nathalie Mackay Westling, som får medhåll av sin lagkamrat:
– Det känns roligt och stort. Jag är mest nöjd med vår lagkänsla. Vi har kollat på varandras matcher. Vi är peppande, glada för varandra och har bra lagkänsla, säger Ludvig Tolf.

I Stockholms segerlag i Sofias Cup ingick: Elin Brännvall (Danderyds TK), Emilia Deuschl (Järfälla TS), Nike Gunnarsson (Lidingö TK), Nathalie Mackay Westling (SALK), Nicole Saidizand (Stora Wäsby TK), Jessica Sundvall (SALK) och Leonor Wiesel (Djursholms TK). Ledare: Per Henricsson. Stockholmslaget i Pirres Pokal bestod av Patrik Eklund (SALK), Viggo Källeskog (KLTK), Måns Lidman (Åkersberga TK), Ludvig Swärd (Huddinge TK), Ludwig Tolf (Djursholms TK) och Oliver Wennerstad (SALK). Ledare var Per Henricsson (flickor) Pontus Bergevi (pojkar).
– Otroligt kul. Även om det blev 5–1 i båda lagmatcher har det varit små marginaler och kamp ända in på målsnöret. Vi gjorde en bra lördag och ledde med 3–1 i båda matcherna och kunde avsluta starkt i dag. Både tjejerna och killarna har gjort det riktigt bra, säger Pontus Bergevi.
– Det har varit en fantastisk vecka. De har verkligen hållit ihop som lag. Vi samlade både tjejerna och killarna i onsdags och tränade, den förberedelsen gjorde kanske det lilla extra. Även på en högre nivå, Davis Cup och Billie Jean King Cup, längtar man efter att samlas och uppleva detta, att tävla i det här formatet och vinna och förlora tillsammans. Jag tror det betyder mycket för utvecklingen, säger Bergevi.

Syds finallag i Sofias Cup bestod av Melisa Güler (Tabergsdalens TK), Alice Helgesson (Båstad TS), Victoria Lacki (Helsingborgs TK), Agnes Lagerqvist (Växjö TS), Ella Lindgren (Båstad TS) och Anabelle Teikari (Helsingborgs TK). I Syds Pirres Pokal-lag ingick Vincent Almroth (Båstad TS), Gustaw Chudzikiewicz (Ystads TK), Nils Fröbel (Åkarp-Burlövs TK), Oscar Jusufagic (Fair Play TK), Dante Levinsson-Olsson (Helsingborgs TK) och Shivam Pavel (Ystads TK). Ledare var Oscar Forsell (flickor) och Lars-Anders Wahlgren (pojkar).
– Det har varit en fantastisk resa. Från att vi började i Norrköping där vi svetsade samman laget, mötte andra regioner och lyckades vinna gruppen. Det var en otrolig upplevelse för våra killar och tjejer att få spela här, på samma arena som ATP-tävlingen. Att träna tillsammans, äta tillsammans och heja på varandra. Stockholm levde upp till förväntningarna lite bättre, men vi kommer tillbaka nästa år och hoppas ta tillbaka bucklan då, säger Lars-Anders Wahlgren.