Hej tennisvänner,

Bara några veckor återstår på 2023. Jag vill ta tillfället att reflektera över allt som gjort detta år extra minnesvärt – det vi tillsammans åstadkommit för svensk och som fört oss närmare våra gemensamma mål.

Slutet på 2023 innebär inte bara tillfälle att summera tennisåret som gått, utan också att vi avslutat ”första set” av Game Change 2030. Under första set har vi lagt vårt största fokus på baslinjespelet, de gula och lila målen, inom vilka vi satt igång ett flertal satsningar. Bland annat att utöka och utveckla vårt utbildningsprogram, främja utvecklande tennismiljöer genom Trygg tennis, stärka våra partnerskap och att synliggöra tennisen än mer – i år sände SVT både dam- och herrlandslagens matcher samtidigt som tennis på alla nivåer har livestreamats i förbundets kanaler!

Vi har lagt en stabil grund för att nu kunna växla upp i arbetet för att nå de blå målområdena: spelarutveckling, tävlingsformer och internationella framgångar. Det finns många goda krafter inom svensk tennis som samverkar för att vi ska få fram nya talanger på internationell nivå. Initiativ som främjar en öppen dialog och samarbete är viktiga för att skapa en enhetlig och framgångsrik tennisnation. Genom att dela idéer, erfarenheter och resurser kan vi adressera utmaningar och maximera möjligheterna för tennisutvecklingen i Sverige och tillsammans få se fortsatta sportsliga framgångar. I år har vårt herrlandslag fortsatt att hävda sig på allra högsta nivå genom att kvalificera sig för Davis Cup Finals för tredje året i rad. Vårt damlandslag vann grupp 1 och nådde en playoff-match för att nå elitdivisionen. Och våra ungdomars prestationer gör att vi kan summera det bästa juniorlandslagsåret på många år. Nu accelererar vi arbetet och tillför vi mer resurser, ekonomiskt och personellt, för att fortsätta utvecklingen i rätt riktning.

I oktober hade jag äran att bli invald i Internationella tennisförbundets (ITF) styrelse. Det är hedrande att få vara med och påverka tennisens framtid globalt och något som jag hoppas ska ge goda fördelar för svensk tennis. Det stärker vår internationella röst och vi kommer närmare besluten om t.ex. Davis Cup, Billie Jean King Cup, World Team Cup och vilka satsningar och utvecklingsområden som ska prioriteras. Vi får också en ökad kunskap om och tillgång till hur andra nationer arbetar vilket vi har nytta av i våra egna beslut inte minst inom området spelarutveckling. Det är därför glädjande att konstatera att svensk tennis nu finns representerad i både styrelser och kommittéer inom ITF, Tennis Europe och Riksidrottsförbundet.

Samtidigt som vi tar en välförtjänt ledighet under julhelgerna, så låt oss också rikta vår blick framåt. Det kommande året innebär startskottet för andra set (2024-2025) i Game Change 2030. Där vi kommer att involvera och engagera våra medlemmar – klubbarna – ännu mer. Om vi ska kunna summera ett framgångsrikt andra set är det helt avgörande att vi alla tar oss an möjligheter och utmaningar tillsammans. Låt oss fortsätta att inspirera, utveckla och engagera varandra för att främja tennisen i hela landet. Det är avgörande när vi fortsätter att forma framtiden för svensk tennis.

Till sist vill jag tillsammans med övriga i styrelsen tacka alla Er som spelar, jobbar, följer och främjar svensk tennis. Vi önskar Er alla en riktigt skön julledighet. Tillsammans för mer och bättre tennis i Sverige!

God Jul och Gott Nytt År
Åsa Hedin
Ordförande SvTF