Hej alla tennisvänner,

Vi närmar oss slutet av det som bara kan beskrivas som det konstigaste år jag varit med om. 2020 har inneburit prövningar, men förhoppningsvis också insikter och nya sätt att göra saker på. Själv tycker jag att det är imponerande hur snabbt våra föreningar lyckats ställa om istället för att ställa in.
Och trots pandemin har det varit ett fantastiskt stimulerande, roligt och intensivt år där vi fått hitta nya vägar.
Tennisen har stått sig starkare genom krisen än många andra idrotter och på de allra flesta håll har tennishallarna kunnat hållas öppna för spel med stort fokus på smittsäkerhet.
Vi går mot den största ökningen i medlemsantal på flera år och under utomhussäsongen ökade tävlingsdeltagandet. Väldigt kul!

Många aktiviteter har såklart ställts in men det finns flera ljusglimtar.
Året började med Davis Cup-triumfen mot Chile inför fullsatta läktare i Kungl. Tennishallen, där vårt herrlandslag kvalificerade sig för den stora världsfinalen i Madrid.
Vi har sett ett stort engagemang för och fantastiskt spel i både Sommar- och Vintertouren och Elitserien. För att stärka tävlingarnas status och nå ut till fler tennisintresserade dubblerade vi prispengarna och ökade antal livesändningar. I augusti hölls Tennisens dag, ett superlyckat arrangemang fullt av aktiviteter i hela 88 klubbar runt om i landet. I samband med Tennisens dag gick också startskottet för initiativet Tennishjärta där vi lyfter fram hur gynnsam tennisen är för hälsan och för alla åldrar. Vi gör detta i samarbete med Hjärt-Lungfonden. Livet blir helt enkelt lite bättre om man spelar tennis.
Våra tränare och ledare är något av det viktigaste vi har inom svensk tennis, därför har förbundet i dialog med klubbarna under året lagt kraft på att ta fram en bra utbildnings- och utvecklingsplan för dessa. Vi satsar även på att få in fler kvinnliga tränare och klubbledare – vilket idag är en stor utmaning både i Sverige och internationellt.
På tävlingssidan känns det spännande att vi 2021 lanserar det vi kallar Svenska Tennisligan, som är resultatet av ett gediget arbete av förbund och regioner och innebär en gemensam modell för de regionala och nationella serierna.

Och framåt.
Vi i förbundsstyrelsen och förbundet har det senaste året arbetat tillsammans med hela tennissverige för att lägga grunden för vart vi tillsammans ska ta svensk tennis, med sikte mot 2030. Arbetet har bland annat inneburit en omfattande klubbturné med 14 stopp från Piteå till Malmö som involverat fler än 300 tennisledare och aktiva på lokal-, regional- och nationell nivå. Därtill har personer från näringslivet, media och tidigare tennisstjärnor medverkat med värdefulla inspel.
Jag är otroligt tacksam för det enorma engagemang vi mött från alla inblandade. Det blir en spännande resa framåt. Förbundet och regionerna kommer den 26 och 27 januari att bjuda in alla Sveriges tennisklubbar till digitala träffar för att ta nästa steg.

För styrelsens räkning vill jag tacka alla våra medlemmar, anställda, ideellt arbetande, funktionärer, gäster och sponsorer för det gångna året och önskar er en härlig och hälsosam julledighet.
Det är inte utan att man ser fram emot 2021.

Tack för förtroendet och ditt stora engagemang för svensk tennis!

God Jul och Gott Nytt År!
Åsa Hedin
Ordförande Svenska Tennisförbundet