Utropstecknet i årets fjärde Sommartourtävling Blå jungfruspelen blev Gustaf Ström, som besegrade Markus Eriksson i finalen. På damsidan förlängde Fanny Östlund sin segersvit när hon finalslog Cornelia Lister.

För Gustaf Ström blev segern mot Davis Cup-spelaren Markus Eriksson, GLTK, pricken över i:et efter en framgångsrik vecka i Oskarshamn. Näsbyparks TK-spelaren vann finalen 6–0, 6–0 och tog därmed en efterlängtad seger på Sommartouren.
– Det här var nog en av mina bästa matcher. Jag spelade väldigt bra och bollsnålt, bjöd inte på många gratispoäng – det är så jag vill spela, säger han.
– Jag har väntat på att få vinna en Sommartour igen, och att få spela en final. Det var väldigt länge sen. Det har känts väldigt bra innan och jag har väl känt att jag har det i mig, men jag hade inte väntat mig att det skulle gå såhär bra.

På vägen fram till finalen besegrade han i tur och ordning Isac Strömberg, Åkersberga TK, Christian Samuelsson, GLTK och Dragos Madaras, Fair Play TK.
– En riktigt bra tävling från början till slut. Men matcherna har väldigt tajta hela vägen hela vägen. Jag är nöjd med sättet jag spelat, väldigt bollsnålt, och så har några detaljer funkat bättre än vanligt: serven har hjälpt mig mycket och jag har spelat lite aggressivare än jag brukar göra.

Ström tog studenten förra månaden och riktar nu fullt fokus på tennisen. Näsbyparks TK-spelaren tränar vid Good to Greats tennisakademi med tränaren Johan Hedsberg och till hösten väntar, om allt går som det ska, collegetennis vid University of Arizona. Närmast väntar spel i SM-serietävlingen i Falkenberg om bara ett par dagar.
– Jag ser fram emot att spela fler matcher nu när jag är igång. Jag har alltid gillat Falkenberg och vann där förra året. Jag hoppas att det kan gå nåt i den stilen även i år, säger Ström.

Östlund vann damtiteln

På damsidan förlängde Fanny Östlund sin segersvit i årets Sommartour. Efter en tuff premiär i Ystad med tre förluster har Östlund svarat för två titlar (Kalmar och Oskarshamn) och åtta raka matchvinster. I Oskarshamn vann den tredjeseedade USIF-spelaren finalen mot Cornelia Lister, Fair Play TK i raka set (7–5, 6–3).
– Nu har jag inte mycket att klaga på! Jag känner att bitarna har fallit på plats och att jag spelar bättre. Jag har varit stark i viktiga lägen och tagit vara på mina chanser, och nyckeln har också varit att jag returnerar bättre. Jag är jätteglad för segern, säger Östlund, som på vägen fram till titeln också besegrade Fanny Norin, SALK, Julia Keranovic, USIF, och Lisa Zaar, KLTK.

Vilka bitar är det som fallit på plats?
– Det är främst matchvana. Det är stor skillnad att bara träna och spela match. Det har känts bra på träningarna där vi har jobbat på många saker men matcher är det jag behöver just nu. Därför är det jättekul att tävlingarna är igång igen och att i princip alla de bästa är med och att man får så bra motstånd. Alla matcher är en kamp och det tror jag är jättegivande för alla spelare.

Nu hoppas Östlund att trenden fortsätter i Falkenberg där hon kvalar med start på torsdag. I startlistorna finns Sverigeettan Rebecca Peterson, rankad 44 i världen.
– Hur kul som helst – jag har alltid sett upp till Rebecca och det är jättekul att hon vill ställa upp i Sverige där hon är hästlängder före alla andra. Jag hoppas verkligen att kunna kvala in och få möta henne. Jag är jättetaggad inför tävlingen, säger Östlund.

Årets andra SM-serietävling i Sommartouren, Strandbadsturneringen Elit i Falkenberg, inleds på torsdag. Tennisförbundet direktsänder från turneringen den 11-12 juli och de kostnadsfria sändningarna hittas på Solidsport.se.