Om en månad väntar ett nytt landslagsäventyr för Sveriges tennisdamer. Kapten Mattias Arvidsson har nu nominerat det svenska laget till gruppspelet i Billie Jean King Cup (tidigare Fed Cup).

Den 11-16 april är Sverige en av elva nationer som deltar i gruppspelet i Europa-/Afrikazonens grupp 1. Det blir damlandslagets första speltillfälle på två år till följd av pandemin. Matcherna spelas utomhus på grus i Antalya, Turkiet.

I laget ingår fyra av Sveriges fem främsta spelare på världsrankingen: Mirjam Björklund, Caijsa Hennemann, Fanny Östlund och Jacqueline Cabaj Awad. Sverigeettan Rebecca Peterson lämnade återbud till WTA-tävlingen i Indian Wells på grund av skada och saknas därför i det nominerade laget:
– Vi kommer till start med ett starkt lag. Vi har fyra tjejer som alla är bland de 500 bästa i världen och som alla har landslagserfarenhet. De ligger ute och tävlar varje vecka och möter många då av de här spelarna på touren, säger kaptenen Mattias Arvidsson.
– Vi håller dörren öppen för Rebecca. Jag hoppas såklart att vår bästa spelare ska kunna vara på plats i Turkiet i april, säger Arvidsson.

I gruppspelet delas de elva nationerna in i två grupper om fem respektive sex lag. Varje landskap avgörs i två singlar en dubbel. Förutom Sverige deltar följande länder: Bulgarien, Danmark, Estland, Georgien, Kroatien, Serbien, Slovenien, Turkiet, Ungern och Österrike.
– Det är en väldigt tuff grupp med många starka nationer. Kommer vi till start med bästa lag och med hela och friska spelare är vår målsättning att vara med och fajtas för en topp två-placering i gruppen, säger Mattias Arvidsson.
– Det är ett tufft spelschema i Turkiet. Vi kommer att spela många matcher under veckan och kommer att göra allt för att spelarna ska vara i gott slag varje dag.

Tre nationer går vidare till en playoff-match senare i höst där en plats i Billie Jean King Cup Qualifiers ligger i potten.

Sveriges lag: spelare, ålder, klubbtillhörighet, världsranking (singel/dubbel)

Mirjam Björklund, 23, Salk, (183/296)
Caijsa Hennemann, 20, Helsingborgs TK (377/288)
Fanny Östlund, 24, USIF (491/421)
Jacqueline Cabaj Awad, 26, Elfsborg Tennis (506/320)