En jublande glad Caijsa Hennemann slog på söndagen in matchbollen som innebar karriärens första singeltitel på den internationella damtouren.
– Det har varit ett mål för mig detta år och att jag lyckades göra det efter en sådan lång fight kändes helt fantastiskt, säger Hennemann.

Milstolpen nåddes i 15 000-dollarsturneringen i franska Saint-Palais-sur-Mer. Avgörandet i finalen mot sjundeseedade Dorka Drahota Szabo kom efter två timmar och 40 minuters spel då Hennemann drog det längsta strået i tredje sets tiebreak (8–6). Segersiffrorna skrevs till 3–6, 6–3, 7–6(6).
– Jag har nog aldrig blivit så glad i hela mitt liv, beskriver 19-åringen känslan efter matchbollen.
– Hon spelade sjukt aggressivt och jag behövde ta fram mitt bästa spel för att vinna poängen. När jag inte tog chanserna förlorade jag, så i tredje set så bestämde jag mig för att följa min plan oavsett ställning och köra tills sista boll – och det lönade sig till slut, säger hon.

På vägen fram till titeln besegrades också Yasmine Mansouri, Mell Elizabeth Reasco Gonzalez, Oceane Babel och sjätteseedade Lexie Stevens.
– Jag har vunnit för att jag har spelat smart. Det viktiga inför varje match har varit att ha en tydlig gameplan och hitta motståndarens svagheter. Sedan har jag pushat mig själv att följa den taktiken hela vägen och oavsett vad det står.

Det var hennes andra internationella tävlingsvecka efter coronauppehållet. Säkerheten kring tävlingarna har varit hög med många restriktioner så som dagliga kontroller och krav på att bära munskydd.
– Det har varit bra organiserat för att det ska kännas säkert. Jag tycker inte det har varit några problem alls utan är bara glad att det finns tävlingar att spela igen, säger hon.

Nu väntar ytterligare en turnering på grus i spanska Melilla där hon får sällskap av tränaren Mattias Arvidsson.

Finalplats för Cabaj Awad

Landsmaninnan Jacqueline Cabaj Awad summerar också en bra vecka på touren, i 25 000-dollarsturneringen i Figueira da Foz, Portugal. Cabaj Awad och dubbelpartnern Ines Murta, Portugal, nådde final efter att bland annat ha slagit ut tävlingens andra- och fjärdeseedade par. I finalen blev brasilianskorna Ingrid Gamarra Martins och Beatriz Haddad Maia för svåra och vann 7–5, 6–1.

Ytterligare en svensk framgång på den internationella scenen: på juniortouren tog svenskduon William Alsterback och Tsegai Gebremeskel hem segern i grade 5-turneringen i Niksic, Montenegro. I finalen besegrades fransmännen Paul Barbier Gazeu och Theo Papamalamis med 6–4, 1–6, 10–8.

Sverigeettorna spelar i Rom

Efter förra veckans kvartsfinalresultat i Istanbul – förlust 3–6, 1–6 mot slutsegraren Patricia Maria Tig – laddar Rebecca Peterson om för spel i den stora WTA-tävlingen i Rom. I första matchen ställs hon mot US Open-kvartsfinalisten Yulia Putintseva.

I ATP-tävlingen i Rom är Mikael Ymer klar för kvalfinal efter helgens segrar mot Marcos Giron och Marc Polmans. På måndagen gör han upp med argentinaren Facundo Bagnis om en plats i huvudtävlingen. Storebror Elias Ymer föll i första kvalrundan mot Mikhail Kukushkin i skiljeset.