Foto: Hjärt-Lungfonden.

Endast sex procent överlever plötsligt hjärtstopp i Sverige.
Tennisspelaren Björn Hjortsberg, 80 är en av dem – tack vare MIK-tränaren Benjamin Lecomte Segers snabba ingripande. På tisdagen var Björn äntligen tillbaka på tennisbanan igen.

Det är den 27 april 2021 och Björn Hjortsberg, 80 år och tennisspelare sedan tonåren, har som vanligt klivit in på banan för tisdagstennisen tillsammans med klubbkamraterna i MIK-hallen.

Benjamin Lecomte Seger, barn- och ungdomsansvarig i Mälarhöjdens IK, står i receptionen och strängar en racket. Han blir avbruten av en spelare som kommer springandes och berättar att Björn segnat ner på tennisbanan.

Foto: Hjärt-Lungfonden.

En kollega larmar 112, Benjamin rycker med sig klubbens hjärtstartare och rusar dit.

Några veckor tidigare genomförde Benjamin en hjärt-lungräddningsutbildning tillsammans med kollegorna i Mälarhöjdens IK. Föreningen anordnar regelbundet HLR-kurser för personalen och är engagerad i Svenska Tennisförbundets och Hjärt-Lungfondens initiativ #Tennishjärta sedan starten 2020.

Björn ligger livlös på tennisbanan. Det här är första gången som Benjamin måste använda kunskaperna från sin utbildning i skarpt läge – vid ett riktigt hjärtstopp. Benjamin lyfter upp Björns tröja och inleder hjärt-lungräddning samtidigt som en av träningskamraterna hjälper till att ta fram elektroderna från hjärtstartaren. Efter att hjärtstartaren har gett en defibrillering ger den nya instruktioner om att fortsätta med kompressioner. Några minuter senare är ambulanspersonalen på plats och kan ta över.

Är tillbaka på tisdagstennisen

Varje år drabbas drygt 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp i Sverige, 9400 av dem dör.

Björn Hjortsberg överlevde. I dag mår han bra och har fått en inopererad hjärtstartare (ICD). Den här veckan var han tillbaka på banan för tisdagstennisen – för första gången sedan den dramatiska händelsen i april.

Foto: Hjärt-Lungfonden.

Tidigare i somras besökte han MIK-hallen och fick chansen att träffa Benjamin och slå några bollar tillsammans med honom.
– Det känns så bra att träffa Benjamin igen. Att jag hade sån tur! Jag har höjt Benjamin till skyarna för mina bekanta. Jag har tur att just Benjamin var på plats, sa Björn Hjortsberg.
– Det är så skönt att se Björn igen. Senast jag såg honom när han drabbades av hjärtstoppet var han lila i ansiktet och hans kropp var helt stel, sa Benjamin Lecomte Seger.

Benjamin Lecomte Segers snabba ingripande räddade livet på Björn. I augusti uppmärksammades han av Folkspel som utsåg honom till ”månadens föreningshjälte”.
– Jag jobbar som tennistränare och då måste man utbilda sig i hjärt-lungräddning. Man är i kontakt med ganska många spelare, unga som äldre, och när man jobbar på en sådan arbetsplats är det viktigt att öva på hjärt-lungräddning och med hjärtstartaren.

Mälarhöjdens IK Tennis är en av föreningarna som genom en egen insamling bidrar till Svenska Tennisförbundet och Hjärt-Lungfondens initiativ #Tennishjärta. Pengarna går oavkortat till forskningen som bedrivs för att bekämpa den vanligaste dödsorsaken i Sverige: hjärt-kärlsjukdom.
– Forskningen är superviktig och kan hjälpa till att rädda ännu flera liv i framtiden, säger Benjamin Lecomte Seger.

Visa tennishjärta du också och stöd tennisens insamling till forskningen. Swisha valfritt belopp till 909192 7 och märk gåvan med 930065.