Årets stora tennishändelse närmar sig: 50-årsfirandet av Elite Hotels Next Generation. Sverigefinalen spelas 3-8 juli i Båstad och innehåller en rad jubileumsaktiviteter. Den festliga invigningen på centrecourten på Tennisstadion är också tillbaka (4 juli) och planeras att bli ett stående inslag varje sommar.

Året var 1970 när Kalle Anka Cup, som tävlingen hette då, såg dagens ljus. Det skulle komma att bli bland de mest prestigeladdade juniorturneringarna och i segerlistorna har en rad svenska världsstjärnor förekommit genom åren. I premiärupplagan segrade bland andra en kille vid namn Björn Borg.

I sommar väntar firandet som hela Tennissverige laddat för länge. Fjolårets tänkta jubileumsupplaga av Elite Hotels Next Generation ställdes nämligen in på grund av pandemin. Årets Sverigefinal spelas 3-8 juli – samtidigt som WTA 125K-tävlingen Nordea Open – och förhoppningen är att restriktionerna ska tillåta såväl spelare, familjer som publik att ta del av tennisfesten.

I år är invigningen tillbaka där den hör hemma: på centrecourten på Tennisstadion. Stjärnor som Nassim Al Fakir, Stefan Odelberg och stjärnskotten från Talang i TV4 – Kiana Blanckert och dansgruppen EEC – med flera står för underhållningen.

– Vi hoppas innerligt att vi kan välkomna publik som får chansen att på plats njuta av invigningen och hela den här veckan med alla aktiviteter, utan kostnad. För det här får Tennissverige verkligen inte missa – den här veckan har vi längtat efter och satsar stort på! säger Ola Mårtensson, Svenska Tennisförbundet.
– Det är första gången i historien som vi arrangerar Sverigefinalen samtidigt som WTA-veckan. Damveckan pausar i sitt tajta schema för att vi ska spela finalerna på nedre banorna på torsdagen och för att vi måndag, tisdag och onsdag ska spela en ”Next Gen”-match på centrecourten inklusive hela proffspaketet för juniorerna som får chansen att spela där, säger Ola.

Övriga matcher kommer att spelas på Båstad Sportcenter. Under söndagen förläggs även ett antal matcher i Skummeslöv.

Det planeras en rad jubileumsaktiviteter under veckan. Ola Mårtensson vill behålla några överraskningar för sig själv men utlovar bland annat:

  • Invigningsparad genom Båstad. Paraden går till Tennisstadion och centrecourten där årets invigning går av stapeln. Underhållningen står bland andra Nassim Al Fakir, Stefan Odelberg, Kiana Blanckert och dansgruppen EEC för.
  • Måndag, tisdag och onsdag spelas även en Elite Hotels Next Generation-match på Tennisstadions centrecourt. Vilken match som spelas på centrecourten den aktuella dagen avgörs genom lottdragning. För de lyckligt lottade ingår hela ”proffspaketet” – Players´ Lounge, mat, fysioterapeuter, transport etc.
  • ”Players night” – spelarmiddag på Drivan.
  • Kostnadsfria workshops riktade till tränare med nationella och internationella gäster.
  • Spelarnas favorit – klätterväggen – är såklart tillbaka!
  • Stor finaldag och prisutdelning den 8 juli på nedre banorna vid centrecourten.