Förra WTA-spelaren och mångåriga landslagsspelaren Johanna Larsson blir fr.o.m. 2023 ny kapten för det svenska Billie Jean King Cup-laget.
– Jag är otroligt hedrad över att få uppdraget, säger Larsson.

Johanna Larsson avslutade sin spelarkarriär 2020. Hennes bästa rankingnoteringar är 45 i singel och 20 i dubbel. Några av karriärens höjdpunkter är WTA-titlarna i singel i Båstad (2015) och Nürnberg (2018) samt hennes 14 dubbeltitlar och finalplatsen i WTA-slutspelet 2017.

Som spelare var Larsson en viktig kugge i det svenska landslaget. Första framträdandet i Billie Jean King Cup (då Fed Cup) var 2005 och sedan dess har hon spelat hela 48 landskamper. 2019 uppmärksammades hon av Internationella Tennisförbundet då hon tilldelades Fed Cup Commitment Award.

Johanna Larsson efterträder tidigare kaptenen Mattias Arvidsson och ser fram emot att vara del av det svenska landslaget i en ny roll.
– Det blir en utmaning. Tennis är individuell idrott och nu ska vi få ihop ett lag som kan prestera på topp. Jag ser verkligen fram emot uppgiften, säger Johanna Larsson, som i dag är verksam som tränare på Sveriges enda riksidrottsgymnasium för tennis i Båstad.

Sverige spelar sedan 2018 i grupp 1 i Billie Jean King Cup. Larssons första uppdrag som kapten väntar i nästa års gruppspel där spelplats och speldatum ännu inte är fastställda.
– Svensk damtennis är i intressant läge. Det är kul med både Rebecca (Peterson) och Mirjam (Björklund). De sporrar och hjälper varandra. Det kommer några precis bakom och det fylls på med yngre. Vi står oss ganska bra just nu och vi har en spännande tid framåt, säger hon

Svenska Tennisförbundets generalsekreterare Christer Sjöö:
– Vi är otroligt glada att kunna presentera Johanna som ny kapten för damlandslaget. Hon är en fantastisk ambassadör för svensk tennis – hennes engagemang både på och utanför banan har bidragit stort till vår idrott. Vi tror och hoppas att hennes erfarenhet och engagemang ska hjälpa laget att klättra tillbaka till den högsta divisionen.


Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån