Hej tennisvänner!

Nu återstår bara dagar på vad som varit ännu ett utmanande år, men trots pandemin har vi ­glädjande nog haft ett bra år för tennisen.

Tennisen fortsätter att stå sig starkare genom pandemin än de flesta andra idrotter. Jag är djupt ­imponerad över allt våra klubbar har gjort för att ansvarsfullt hantera de prövningarna de ställts inför för att vi alla ska kunna fortsätta spela. 2020 noterade tennisen det högsta medlemsantalet på 25 år! 2021 års preli­minära siffror visar en fortsatt positiv trend.

Det finns många höjdpunkter från året: 50-årsjubileumet och den storslagna invigningen av Elite Hotels Next Generation, Tennisens dag där över 100 klubbar runtom i landet firade vår idrott samt Kvarters­tennisen som väckt liv i tennisbanor på fyra nya orter i landet. Och inte minst på allra högsta nivå. Våra juniorer hade en av de bästa landslagssomrarna på många år, bl.a. en sjundeplats för P14-laget i lag-VM, och för bara några veckor sedan stod Davis Cup-laget för fantastiska insatser och förde Sverige till kvartsfinal – för första gången på tio år.
På hemmaplan gläds vi över årets lansering av Svenska Tennisligan (STL). Vi har även satsat på att göra våra elitseriematcher mer tillgängliga och har direktsänt från varje omgång på Tennis.se med extra fokus på SM-finalerna.

Och framåt. Trots framgångar måste vi, som andra idrotter, också kraftsamla för att återstarta efter ­pandemin. Det finns en oro att de som under lång tid inte har fått tävla – och i vissa fall kanske inte ens fått träna – inte ska hitta tillbaka till tennisen. Vi har därför öronmärkt ett återstartsstöd riktat till insatser för att behålla och rekrytera medlemmar, främja och öka tävlingsspelandet samt att få fler att utbilda sig till tränare och funktionärer.

I april stod ett enat årsmöte bakom svensk tennis långsiktiga plan för hur vi gemensamt ska utveckla tennisen i Sverige, det vi kallar Game Change 2030. Game Change 2030 är kanske vårt mest omfattande arbete någonsin och jag känner mig väldigt ödmjuk över det starka engagemang som funnits genom hela processen. Implementeringen av Game Change fortsätter framåt och jag är glad över de fantastiska framsteg som gjorts av vårt team tillsammans med regionerna och klubbarna.
Svenska Tennisförbundets uppgift är att driva på för att tennisen ska bli en källa till glädje och kraft för många. Tillsammans vill vi vårda och utveckla tennisen i Sverige och stödja klubbarna att arbeta mot vår vision: en ledande och framgångsrik idrott, för livet, hela livet.

Våra tränare och ledare är nycklar på den resan. I linje med Game Change 2030 lanseras redan i början av nästa år de första delarna av vårt nya utbildningsprogram. Det pågående utvecklingsarbetet kommer att resultera i ett utökat utbud som också blir mer flexibelt och tillgängligt, inte minst genom digitalisering.

Å styrelsens vägnar vill jag tacka alla våra medlemmar, anställda, ideellt arbetande, funktionärer, gäster och partners för det gångna året och önskar er en härlig jul och ledighet. Vi ser fram emot en spännande resa framåt.

Tack för förtroendet och ditt stora engagemang för Svensk tennis!

Ha en underbar jul och ett Gott Nytt År!
Åsa Hedin
Ordförande Svenska Tennisförbundet